Usos didàctics dels gèneres periodístics en els manuals de català com a L2

dc.contributorRibes Amorós, M. Salomé
dc.contributorUniversitat de Lleida, Facultat de Lletres
dc.contributor.authorGuàrdia i Serentill, Meritxell
dc.date.accessioned2023-10-15T11:57:02Z
dc.date.available2023-10-15T11:57:02Z
dc.date.issued2023
dc.description.abstractL'ús de material autèntic extret dels mitjans de comunicació dins les aules de català com a segona llengua és una pràctica habitual. Dins dels manuals de català adreçats a persones adultes, els gèneres periodístics poden ser un bon recurs per a l'aprenentatge de les competències lingüístiques, per a la construcció d'un marc cultural del territori de parla catalana i per a la mobilització de la consciència intercultural. El present estudi té la missió de saber quins usos didàctics es fan dels gèneres periodístics dins els manuals de català com a segona llengua i llengua estrangera. L'anàlisi s'ha centrat en tres eixos corresponents als objectius i les preguntes d'investigació, els quals van encaminats a oferir-nos informació sobre com es presenten i s'identifiquen els gèneres periodístics en els manuals, quines activitats i continguts hi van associats i, finalment, quins components socioculturals es treballen i com aquests interpel·len a la consciència intercultural. A partir d'aquesta anàlisi, s'ha constatat que els gèneres periodístics no només són una font per a l'aprenentatge de les competències lingüístiques específiques, sinó que esdevenen un bon material didàctic per al procés d'ensenyament-aprenentatge del coneixement del marc sociocultural. Malgrat això, s'ha detectat que no hi ha un bon aprofitament d'aquests recursos, ja que els resultats mostren que no hi ha un treball intencionat de tots els continguts socioculturals oferts i tampoc s'inclou una perspectiva intercultural en els manuals analitzats.
dc.description.abstractEl uso de material auténtico extraído de los medios de comunicación en las aulas de catalán como segunda lengua es una práctica habitual. Dentro de los manuales de catalán dirigidos a personas adultas, los géneros periodísticos pueden ser un buen recurso para el aprendizaje de las competencias lingüísticas, para la construcción de un marco cultural del territorio de habla catalana y para la movilización de la conciencia intercultural. El presente estudio tiene la misión de saber qué usos didácticos se hacen de los géneros periodísticos dentro de los manuales de catalán como segunda lengua y lengua extranjera. El análisis se ha centrado en tres ejes que corresponden a los objetivos y las preguntas de investigación y nos ofrecen información sobre cómo se presentan y se identifican los géneros periodísticos en los manuales, qué actividades y contenidos van asociados y, finalmente, qué componentes socioculturales se trabajan y como estos interpelan a la conciencia intercultural. A partir de este análisis, se ha constatado que los géneros periodísticos no solo son una fuente para el aprendizaje de las competencias lingüísticas específicas, sino que son un buen material didáctico para el proceso de enseñanza-aprendizaje del conocimiento del marco sociocultural. A pesar de esto, se ha detectado que no hay un buen aprovechamiento de estos recursos, puesto que los resultados muestran que no hay un trabajo activo de todos los contenidos socioculturales ofrecidos y tampoco se incluye una perspectiva intercultural en los manuales analizados.
dc.description.abstractThe use of authentic material extracted from the media in Catalan as a second language classrooms is a common practice. Within the Catalan manuals for adults , journalistic genres can be a good resource for learning language skills, for the construction of a cultural framework of the Catalan speaking territory and for the mobilization of intercultural awareness. The mission of this study is to know what didactic uses are made of journalistic genres within the manuals of Catalan as a second language or foreign language. The analysis has focused on three axes that correspond to the objectives and research questions and they offer us information on how journalistic genres are presented and identified in the manuals, what activities and contents are associated and, finally, what sociocultural components are worked on and how these interpellate intercultural awareness. From this analysis, it has been found that journalistic genres are not only a source for learning specific language competences, but also they are a good didactic material for the teaching-learning process of knowledge of the sociocultural framework. Despite this, it has been detected that there is no good use of these resources, since the results show that there is no active work of all the sociocultural contents offered and an intercultural perspective is not included in the manuals analyzed.
dc.format.extent100 p.
dc.identifier.urihttps://repositori.udl.cat/handle/10459.1/464188
dc.language.isocat
dc.rightscc-by-nc-nd
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectManuals de català
dc.subjectDidàctica
dc.subjectGèneres periodístics
dc.subjectMitjans de comunicació
dc.subjectDidactics
dc.subjectJournalistic genres
dc.subject.otherMitjans de comunicació de massa
dc.subject.otherDidàctica
dc.titleUsos didàctics dels gèneres periodístics en els manuals de català com a L2
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
mguardias.pdf
Size:
6.61 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
license.txt
Size:
639 B
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: