Col·lecció Sud-Nord
Permanent URI for this collection
La col·lecció Sud-Nord neix amb la finalitat d'afavorir l'aportació d'idees per al debat les quals han de permetre trobar un model (o models) més just de relacions entre els pobles.
Els llibres que formen part de la col·lecció són el resultat, per una banda, dels seminaris organitzats anualment entre l'Oficina de Cooperació i Solidaritat (OCiS) i diferents departaments de la UdL i, d'altra banda, dels estudis de recerca finançats a través de les convocatòries de l'OCiS.
Browse
Recent Submissions
- ItemOpen AccessCadenes globals de cures feminitzades a Lleida Estudi sociològic sobre les condicions de vida i laborals de treballadores de cures migrants a Lleida(Edicions de la Universitat de Lleida, 2022) Espuñes Molins, Mercè; Molina, Fidel; Moya, Toni; Sanvicén, Paquita; Torres González, Teresa; Cases, Sílvia; Tahull Fort, Joan; Miró Miró, DeliAquest informe és el resultat d’un treball de recerca dut a terme entre el 2018 i el 2020. S’inclou en la convocatòria 2018 d’estudis de recerca sobre el quart món, aprovada per la Comissió de Cooperació Internacional i el Consell de Govern de la Universitat de Lleida. La investigació pretén donar resposta al buit existent en recerca sociològica a les terres de Lleida pel que fa a la vinculació entre el gènere i les migracions femenines internacionals en un context de canvis en l’organització social de la cura a les llars familiars on viuen persones grans en situació de dependència.
- ItemOpen AccessPresente y futuro de los hijos e hijas menores de las familias atendidas en los servicios básicos de atención social. El peso de la cronicidad(Edicions de la Universitat de Lleida, 2021) Julià Traveria, Ramon; Pirla Santamaría, Alba; Miranda Ruche, XavierCada cop hi ha més famílies que són ateses des dels serveis bàsics d’atenció social amb fills i filles menors al seu càrrec. Moltes es troben en situació de risc de pobresa, amb ingressos insuficients, amb processos d’atenció i d’intervenció que perduren amb els anys i que els generen dependència d’aquests serveis. Aquesta situació genera frustració a les famílies i malestar als professionals que no saben com afrontar-ho. Hi ha un alt risc de transmissió intergeneracional de la pobresa si no s’activen mesures que ajudin a prevenir i tractar aquesta situació plena d’amenaces. Davant d’aquesta realitat aquestes famílies dipositen en els seus fills i filles grans expectatives de futur, que passen per l’èxit educatiu i la possibilitat d’una mobilitat social ascendent que als seus progenitors se’ls ha negat. La seva resiliència les ajuda a superar aquesta situació de precarietat. Però, cal estar molt pendents de no invisibilitzar situacions de risc, no detectades en aquests menors, que porten a situacions negatives per al seu desenvolupament.
- ItemOpen AccessGlobalización y dependencia: efectos de la mundialización sobre el desarrollo de los pueblos(Edicions de la Universitat de Lleida, 2001) Allepuz i Capdevila, Rafael; Berzosa, Carlos; Bustelo, Pablo; Enciso Rodríguez, Joan Pere; Farré i Perdiguer, Mariona; Ortega, Mª Luz; Porta i Casanellas, Jaume; Rosell, Jordi, 1955-; Sebastián, Luis de; Usall i Rodié, JosepAquest text és una reflexió de diversos autors de les repercussions que porta amb si l'actual procés de globalització. Un procés que està provocant una pèrdua de capacitat decisòria dels estats sobre l'activitat econòmica.
- ItemOpen AccessAgricultura campesina: otro modelo de desarrollo(Edicions de la Universitat de Lleida, 2002) Bretón, Víctor; Descombes Lutz, Charles-André; Mauleón, José Ramón; Nicholson, P.; Olarieta, José Ramón; Rodríguez i Tohà, OriolAquest llibre pretén oferir una introducció, amb una perspectiva àmplia, a l'agricultura camperola com activitat productiva i sistema cultural i organitzatiu d'una gran part de la Humanitat. S'analitzen diversos aspectes relacionats amb aquest tipus d'agricultura, tant des d'un punt de vista teòric com mitjançant l'estudi de casos concrets.
- ItemOpen AccessLes Persones sense llar a Lleida(Edicions de la Universitat de Lleida, 2004) Badia, Hortènsia; Molina Molina, Maika; Pelegrí, Roser; Pifarré, Enric; Remón, JuliaLas personas sin hogar se encuentran marginadas en el espacio de uso cotidiano construido por la sociedad excluyente. El libro quiere dar a conocer esta realidad en el entorno de Lleida para analizar algunos elementos que actúan en este proceso de distinción social del espacio. Conocer el proceso de construcción simbólica del espacio que hacen las personas sin hogar, a partir de la relación que se establece con el resto de la población, permite comprender la creación de una "ciudad oculta", arrinconada del imaginario colectivo de las personas no excluidas.