Grau en Fisioteràpia

Permanent URI for this collection

Treballs de fi de grau en Fisioteràpia de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia [Més informació]

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 174
  • Item
    Open Access
    Efectivitat de l’entrenament de la musculatura del sòl pèlvic amb electroestimulació pel tractament de la incontinència urinària d’esforç centrat en l’impacte en la qualitat de vida en dones practicants de CrossFit® - Assaig Clínic Aleatoritzat -
    (2023) Artacho Valls, Queralt
    Pregunta d’investigació: És efectiu l’entrenament de la musculatura del sòl pèlvic amb electroestimulació i amb coactivació de la musculatura abdominal per millorar la qualitat de vida de les dones practicants de CrossFit® que pateixen incontinència urinària d’esforç? Objectiu: Comparar l’efectivitat entre l’entrenament de la musculatura del sòl pèlvic aïllat i el mateix entrenament juntament amb electroestimulació i coactivació de la musculatura abdominal pel tractament de la incontinència urinària d’esforç en dones practicants de CrossFit®. Metodologia: Disseny d’estudi: Es dissenyarà un assaig clínic controlat aleatoritzat de doble cec amb un nombre total de 78 dones que pateixen incontinència urinària d’esforç. Mostra i aleatorització: Les participants, practicants de CrossFit® a Lleida majors de 18 anys, seran assignades per conglomerats (gimnasos) a l’atzar i de manera equivalent, 26 participants al grup control, 26 participants al primer grup experimental i 26 participants al segon grup experimental. Intervenció: Les pacients seran aleatoritzades per conglomerats i assignades per realitzar exercicis d’entrenament de la musculatura del sòl pèlvic (grup control), entrenament de la musculatura del sòl pèlvic amb coactivació abdominal (primer grup experimental) o entrenament de la musculatura del sòl pelvic amb coactivació abdominal i electroestimulació intravaginal (segon grup experimental). Mesurament: Per l’objectiu principal s’utilitzarà el ICIQ-UI SF (International Consultation of Incontinence Questionnaire-Urinary Incontinence Short Form) per mesurar com afecta la incontinència urinària d’esforç a la qualitat de vida. Les mesures dels objectius secundaris avaluaran la força de la musculatura del sòl pèlvic mitjançant el MOS (Modified Oxford Scale) i les pèrdues d’orina mitjançant el Pad Test. Calendari i avaluacions: La intervenció durarà un any amb una avaluació inicial, a les 8 setmanes, als 6 mesos i als 12 mesos.
  • Item
    Open Access
    Effectiveness of motor control exercise on disability in patients with non-specific chronic low back pain and movement control impairment : A randomized controlled trial
    (2023) Mamani Alejo, Nahuel
    Clinical question: Is motor control exercise therapy effective in improving disability in adult patients with non-specific chronic low back pain and movement control impairment? Objective: To evaluate the effectiveness of motor control exercise therapy in improving disability in adult patients with non-specific chronic low back pain and movement control impairment. Methodology: Study design: A triple-blind randomized controlled trial will be designed. Sample: The sample will consist of patients diagnosed with non-specific chronic low back pain by a primary care physician, between the ages of 18 and 65. Randomization: Random assignment will be conducted equally in the control and experimental groups. Intervention: Patients will be randomized and assigned to perform motor control exercises (experimental group) or general physical exercise (control group). Measurements: The Roland Morris Disability Questionnaire (RMDQ) will be used to measure the participants' disability for the primary objective. Secondary objectives will measure pain intensity, functionality, movement control impairment, pain catastrophism, and fear-avoidance. Calendar and evaluations: The intervention will last 4 weeks for both groups, with evaluations conducted before starting the intervention, immediately after, and at 6 months.
  • Item
    Open Access
    Efectividad del tratamiento de Graded Motor Imagery en Síndrome regional de dolor complejo Tipo I: Revisión Sistemática
    (2023) Cotoré Ferrero, Fernando
    Introducción: El síndrome doloroso regional complejo (SDRC) es un desorden a nivel del sistema nervioso con sintomatología tanto a nivel periférico como central. Ha sido ampliamente estudiado con el fin de disminuir el dolor con diferentes tratamientos sin embargo, algunos tratamientos carecen de una revisión sistemática que analice cuales son los resultados en el SDRC. Objetivos: El propósito de esta revisión fue analizar los efectos del Graded Motor Imagery (GMI) en pacientes con SDRC de tipo I. Métodos: Se realizó una búsqueda en las siguientes bases de datos: Cochrane Bone, Joint and Muscle Trauma Group, Cochrane pain, palliative and supportive care group, The Cochrane Library, CINAHL, PsycINFO, ERIC, Biomed Central, Lippincott, Williams and Wilkins, MEDLINE/PubMed, PubMed Central, SAGE publications, Springer, ScienceDirect, Wiley Online Library, OpenGrey, Pedro y Google Scholar. La calidad metodológica fue analizada con la escala PEDro y el análisis de sesgos con la herramienta Cochrane. Los criterios de inclusión fueron cumplidos por 4 ensayos clínicos aleatorizados (ECA) obteniendo una muestra total de 111 pacientes. Resultados: Tras su revisión, existe una disminución del dolor y una mejora en la funcionalidad de los pacientes; sin embargo, la evidencia sigue siendo limitada y es necesaria la realización de más ensayos clínicos aleatorizados de mayor tamaño y calidad metodológica para determinar que el GMI es efectivo en pacientes con SDRC de tipo I.
  • Item
    Open Access
    La Reflexoteràpia com a tractament complementari en el dolor lumbar : una revisió bibliogràfica
    (2021) Beà Andreu, J. Oriol
    Objectiu: Aquesta revisió bibliogràfica, pretén examinar les evidències de la reflexologia podal en el control del dolor en pacients amb dolor lumbar (DL) i, el seu funcionament a curt, mig i llarg termini. Preguntes de revisió • Té evidència científica l’utilització la reflexologia en el tractament del DL ? • Pot ser una tècnica complementari útil, en el tractament del DL? • Pot la reflexoteràpia, ajudar a disminuir el consum de analgèsics? Metodologia: Realitzarem una cerca bibliogràfica, entre gener del 2020 i el maig del 2021, utilitzant les paraules clau o descriptors : Reflexologia, Reflexologia podal, Reflexoteràpia, Dolor lumbar, Dolor lumbar inespecífic. La cerca la realitzem en català, castellà i anglès, utilitzant els boleans: “and”, “or”, “xor” i en diferents bases de dades com són: Cochrane, PubMed, Pedro, ResechGate, Scielo; Publicats entre el 2010 i el 2021, analitzant-ne la qualitat metodològica, segons els estàndards de l’AHRQ “Agency for Healthcare Research and Quality”. Resultat: S’han analitzat 8 articles, amb nivells d’evidència entre Ib i IIa, tots ells utilitzant tècniques de reflexologia, amb diferents variants i en persones amb dolor lumbar, des de DL en embarassades, passant per DL mecànic i DL inespecífic, en diferents estadis evolutius de la patologia, agut, subagut i crònic. En tots ells s’han pres multitud de dades, mitjançant qüestionaris, s’han efectuat valoracions físiques i s’han passat escales de percepció subjectives. De tota aquesta informació, se n’extreu que la reflexologia pot ser útil en la disminució de la percepció del dolor, a curt termini en persones amb dolor lumbar. Conclusió: Tot i els resultats positius obtinguts en aquesta revisió, en la que s’ofereixen xifres estadísticament significatives, s’ha de seguir investigant, per tal de millorar-ne l’evidència, així com, establir quins són els mecanismes pels quals actua la reflexoteràpia i generar una millor base de coneixement.
  • Item
    Open Access
    Técnicas fisioterápicas aplicadas a pacientes pediátricos para aumentar el peristaltismo de los intestinos en relación con el tratamiento médico. Una revisión sistemática
    (2020-05) Torres Villar, David
    Introducción: el estreñimiento es un problema común en la población, independientemente de la edad del sujeto. El presente trabajo se centrará en el estreñimiento que padecen los niños en la infancia y la adolescencia y cómo la fisioterapia puede mejorar este problema. El trabajo de investigación partió de la siguiente pregunta. Pregunta de investigación: ¿Las técnicas fisioterápicas aplicadas en la infancia y adolescencia aumentan el peristaltismo de los intestinos en relación con el tratamiento médico? Objetivo: comprobar la efectividad de las técnicas de fisioterapia para aumentar el peristaltismo en pacientes pediátricos con estreñimiento. Metodología: La metodología se ha centrado en la búsqueda bibliográfica sobre las técnicas fisioterapéuticas que se aplicaban en niños y niñas en edades comprendidas de 4 – 18 años que padecen estreñimiento. Se buscaron en las bases de datos Cochrane, Pubmed, Google Scholar, Research Gate, ENFISPO, PEDro y Mendeley. Los estudios incluidos fueron seleccionados de los publicados los últimos 5 años. Se evaluó la calidad metodológica de los estudios incluidos mediante el CRF – QS y CONSORT y, para evaluar el riesgo de sesgo, la herramienta de colaboración Cochrane. Resultados: se han incluido 6 estudios de una calidad de justa a excelente. En total participaron 374 pacientes entre 4 y 18 años. Conclusión: los estudios muestran que hay cambios significativos con tratamientos fisioterapéuticos al final del tratamiento, pero a largo plazo (> 1 año) los resultados terminan igualándose al tratamiento convencional, entre otros factores, por abandono o relajación de los mismos por parte del paciente.