Grau en Nutrició Humana i Dietètica

Permanent URI for this collection

Treballs de fi de grau en Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Medicina [Més informació]

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 164
  • Item
    Open Access
    Intervenció educacional i anàlisi de l’alimentació en excursionisme de muntanya en nens i adolescents del Centre Excursionista d’Olot (CEO)
    (2023) Pradas Masó, Albert
    Introducció: L’excursionisme de mitja muntanya és una activitat física en augment a la nostra societat, amb unes característiques i uns requeriments nutricionals i hídrics específics dels quals actualment no hi ha bibliografia científica. Objectiu: Avaluar el coneixement de nutrició aplicada a una excursió i analitzar quins aliments porten nens i adolescents del Centre Excursionista d’Olot (CEO) i si hi ha canvis en la seva alimentació després d’una intervenció educacional. Metodologia: Es recull informació i coneixements sobre l’alimentació en una excursió de nens i adolescents del CEO mitjançant una primera enquesta. Llavors se’ls passa una infografia i finalment una segona enquesta, per comparar resultats. Resultats: S’analitza una mostra de 117 participants del CEO, de 7 a 26 anys, en el període comprès entre març i maig de 2023. Hi ha un augment significatiu post intervenció nutricional d’aliments recomanats per la infografia en l’entrepà de mig matí, entre hores i dels aliments proteics en la carmanyola de dinar. Conclusió: La infografia és un recurs efectiu per millorar el coneixement i alguns aspectes de l’alimentació en nens i adolescents per tal que sigui més saludable i adequada a les necessitats de l’excursionisme. No obstant, fa falta una mostra major per obtenir resultats més precisos i representatius.
  • Item
    Open Access
    Creació d'un projecte de divulgació nutricional de caràcter educatiu adreçat a la població menstruant per la disminució dels símptomes de la síndrome premenstrual ia avaluació del seu impacte
    (2023) Morera Florensa, Cristina
    La SPM és un trastorn precedent a la menstruació que presenta un quadre clínic psicosomàtic afectant la qualitat de vida de la persona que ho pateix, la prevalença és del 48% en el sexe femení menstruant. Les manifestacions físiques, fatiga, canvis d’humor, poca concentració, canvis en la sensació de la gana i ira, formen part de la simptomatologia més prevalent. L'objectiu principal és elaborar una campanya grupal de divulgació nutricional de caràcter educatiu i informatiu a la població menstruant per la disminució dels símptomes de laSPM. La metodologia consisteix en l’elaboració d’un projecte anomenat “L’alimentació en la prevenció de la síndrome premenstrual”, que consisteix en un programa de multisessió interactiva on es proporciona la informació nutricional obtinguda evidenciada i eines per l’obtenció d’hàbits alimentaris adequats. S’avaluarà l’efecte del projecte educatiu mitjançant els qüestionaris validats (DSM-IV i PSST) prèviament i posteriorment al taller per contrastar els resultats i la variació de la simptomatologia. En el cas que els resultats de la valoració fossin significatius es valorarà la possibilitat de realitzar un estudi amb el mateix plantejament. Com a conclusió, es pot afirmar que la realització d’un estudi en l’àmbit poblacional podria reduir la prevalença i els costos en la sanitat pública i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta condició.
  • Item
    Open Access
    Influència de l'aportació d'àcids grassos Omega-3 en dones embarassades i els seus efectes en el desenvolupament dels infants
    (2023) Martínez Garrié, Arnau
    El consum d’àcids grassos omega-3 de les dones embarassades durant la gestació ha estat relacionat amb un impacte positiu sobre elles i el creixement fetal. Aquest treball es centra en una revisió bibliogràfica sobre el impacte de la ingesta d’omega-3 en la dona embarassada i el desenvolupament fetal i cognitiu del nadó recent nascut. Per a això s’han escollit principalment dues bases de dades electròniques, identificant estudis, principalment assajos clínics, en els quals es proporcionaven àcids grassos omega-3 a dones embarassades durant almenys un trimestre de l’embaràs. S’han dividit els possibles efectes de la ingesta d’omega-3 en dos diferents grups, en el desenvolupament intrauterí, les que ocorren en el desenvolupament abans del part com el part prematur i la preeclàmpsia i en el creixement del nadó, una vegada el nadó ha nascut, com el baix pes al néixer, la longitud al néixer, la circumferència cranial del nadó i el desenvolupament cognitiu del nadó. No s’han observat diferències estadísticament significatives entre la relació de la ingesta d’omega-3 i una millora en els efectes estudiats. Certament un major número d’estudis de qualitat són necessaris per a determinar el impacte real de l’omega-3 durant la gestació en la prevenció de patologies obstètriques.
  • Item
    Open Access
    Guía de alimentación en el lactante: lactancia y alimentación complementaria
    (2023) Lorenzo Rivas, Uxía
    La alimentación del lactante en el primer año de vida se divide en dos etapas: la lactancia exclusiva, desde el nacimiento hasta los seis meses; y la alimentación complementaria, los siguientes seis meses de vida. El objetivo de la investigación ha sido la creación de una guía alimentaria de estos dos periodos en el primer año de vida, incluyendo recomendaciones y consejos. Para ello, se ha realizado una revisión de la bibliografía a través de PubMed, Google Schoolar, Cochrane Library y Scopus, y en páginas web como AESAN mediante unos criterios de inclusión y exclusión determinados sobre las recomendaciones nutricionales y los métodos de alimentación infantil durante estas etapas. En segundo lugar, se han creado y divulgado cuestionarios para determinar la realidad sobre el conocimiento en la materia de la población general y profesionales, con el fin de seleccionar aquella información relevante y necesaria para crear la guía alimentaria de elaboración propia. Los resultados determinan que la elaboración de esta guía contribuirá a la formación continua para profesionales y servirá como información complementaria a las familias que acuden a consulta. En conclusión, la guía alimentaria elaborada pretende ser una herramienta práctica para asegurar una alimentación de calidad en las primeras etapas de vida.
  • Item
    Open Access
    Elaboració d'una intervenció educativa per la prevenció d'anorèxia nerviosa en gimnàstica ritmica
    (2023) Fernàndez Guindo, Blanca
    Introducció: l’anorèxia nerviosa es considera un problema de salut important en població adolescent i esportistes, tant per la seva rellevant epidemiològica com per les conseqüències físiques, psicològiques i socials que comporta. Objectiu: desenvolupar un taller educatiu per prevenir l’anorèxia nerviosa en esportistes que practiquen gimnàstica rítmica promovent hàbits alimentaris i estils de vida saludables. Metodologia: primer es va realitzar una revisió bibliogràfica respecte l’anorèxia nerviosa i diferents programes de prevenció del trastorn. Posteriorment, es va desenvolupar una proposta de programa de prevenció el qual consisteix en 5 sessions educatives on s'utilitzaran diferents activitats de dinamització de grup. Els temes a treballar seran: 1) antropometria composició corporal; 2) hàbits alimentaris saludables. Resultats: tant professionals de la salut com de l’educació, potencien i milloren els seus coneixements un cop reben formació, però no hi ha programes dissenyats per la prevenció d’anorèxia nerviosa en esportistes de gimnàstica rítmica. La bibliografia indica que és útil i eficient realitzar aquest tipus d’intervencions a població jove i vulnerable. Conclusió: la intervenció d’educació nutricional en anorèxia és efectiva, eficient i amb un alt nivell de satisfacció. Els projectes educatius en professionals exemplars son necessaris i útils.