Grau en Enginyeria Agrària i Alimentària

Permanent URI for this collection

Treballs de fi de grau en Enginyeria Agrària i Alimentària de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària [Més informació]

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 36
  • Item
    Open Access
    Formació de nanoemulsions amb ß-carotè estabilitzades amb proteïna de patata
    (2024-12) Safont Serra, Adrià
    Aquest treball es centra en la investigació de la formulació de nanoemulsions estabilitzades amb proteïna de patata i enriquides amb β-carotè, amb l’objectiu d’avaluar-ne el comportament en dues línies d’estudi diferenciades. D’una banda, es van comparar dos mètodes d’homogeneïtzació, microfluidització i ultrasons, per determinar les seves diferències en la mida de partícula, distribució i potencial zeta de les emulsions. De l’altra, es va analitzar l’efecte de dues condicions de pH (3 i 7) sobre la formació i estabilitat de les emulsions, considerant que el pH afecta la funcionalitat de la proteïna de patata, especialment en relació amb el seu punt isoelèctric. Els resultats van evidenciar que la microfluidització és més efectiva que els ultrasons per produir emulsions amb una mida de partícula més petita i una distribució més homogènia. Així mateix, es va observar que les emulsions formades a pH 3 són més estables que les produïdes a pH 7, gràcies a una millor solubilitat i capacitat d’emulsificació de la proteïna en condicions àcides. Aquestes conclusions subratllen el potencial de la proteïna de patata com a emulgent natural per a la formulació de nanoemulsions. Complementàriament, el treball inclou una anàlisi tècnica i econòmica del procés industrial, en què s’han avaluat equips i costos per escalar la producció de les nanoemulsions. Tot i no ser l’objectiu principal del projecte, aquesta demostració tècnica i econòmica posa les bases per valorar la viabilitat industrial del sistema proposat, destacant la seva aplicació en el desenvolupament de nous aliments funcionals.
  • Item
    Open Access
    Disseny d'un sistema de cobertura fotovoltaica flotant per una bassa de regulació situada al terme municipal de Juneda (les Garrigues)
    (2024-09) Lafita Niubo, Rosa
    En el present treball es desenvolupa l’estudi, tant tècnic com econòmic, de viabilitat d’un sistema fotovoltaic sobre una bassa de regulació. Es tracta d’una coberta flotant amb 800 mòduls fotovoltaics dissenyada i dimensionada amb els components adients per aquest cas concret d’estudi, escollint la tecnologia fotovoltaica flotant com una alternativa per aconseguir rendibilitzar els avantatges en producció dels mòduls fotovoltaics en mantenir temperatures més baixes o reduir l’evaporació de l’aigua en cobrir la superfície aquàtica. A més, s’ha de tenir en compte que promoure aquest tipus d’instal·lacions contribueix d’una forma directa en la producció d’electricitat procedent d’energia renovable i, alhora, evita l’ocupació de terrenys amb alt valor agrícola. Aquesta instal·lació es trobaria connectada a la xarxa elèctrica per la injecció total de l’energia generada i estaria ubicada en la bassa de Juneda, la qual pertany a la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell. En aquest context, s’ha dissenyat un sistema fotovoltaic pensat perquè ocupi el 5 % de la superfície de la bassa i amb una potència instal·lada de 440 kW. En poques paraules, per tal d’accelerar l’agenda de la descarbonització, és necessari considerar totes les opcions tècnicament i econòmicament viables, i l’energia solar flotant té el potencial per contribuir de forma concreta a aquest objectiu comú.
  • Item
    Open Access
    Estudi de la viabilitat d'ampliació d'una explotació porcina d'engreix amb la construcció d'una nova nau ramadera
    (2024) Rey González, Isabel
    L’objecte del treball, es portar a terme un projecte bàsic i executiu de l’ampliació d’una explotació porcina d’engreix, ubicada al terme municipal de Vilanova de l’Aguda, a la Noguera. Es pretén estudiar la viabilitat d’implantar una nova nau, per tal d’aprofitar al màxima la finca propietat del promotor i augmentar la capacitat animal de l’explotació, donant compliment a la normativa vigent en quan a normes urbanístiques i d’activitat, amb la finalitat d’augmentar els beneficis econòmics de l’explotació.
  • Item
    Open Access
    Projecte d'una indústria escorxadora d'aus amb una producció anual de 400 000 canals refrigerades de pollastre groc català, pollastre de creixement lent i pollastre amb indicació geogràfica protegida (IGP), ubicada al municipi de Castellví de Rosanes (Barcelona).
    (2024) Vicén Vázquez, Noel
    En el present projecte d’enginyeria es pretén realitzar el disseny i dimensionat d'un escorxador de pollastres amb una producció anual de 400 000 canals refrigerades, ubicat al municipi de Castellví de Rosanes, Barcelona. El producte comercialitzat seran canals refrigerades de proximitat i qualitat superior: Pollastre Groc Català, Pollastre de creixement lent i Pollastre amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP). El procés productiu realitzat en la indústria anirà des de la recepció dels pollastres fins l’obtenció de les canals refrigerades, passant per la seva neteja, envasat i posterior comercialització. Els principals objectius del treball son: definir el producte, la matèria primera i el procés; dissenyar les àrees i els equips de la indústria; determinar les característiques de la construcció; dimensionar les diferents instal·lacions i estudiar-ne la viabilitat econòmica.
  • Item
    Open Access
    Proyecto de ejecución de una explotación porcina de cebo para 1998 plazas ubicada en el término municipal de Ivars de Noguera (Lleida)
    (2024) Prat Altemir, Roger
    En este proyecto, se ha realizado el cálculo y el dimensionado para la construcción de una explotación porcina de cebos de engorde, con capacidad para 1998 cerdos, considerando 0,75 𝑚2 por plaza, en el término municipal de Ivars de Noguera, teniendo en cuenta desde la estructura de las edificaciones, hasta las instalaciones interiores. La explotación dispondrá de 2 naves de cebo con capacidad legal total de 1998 cerdos, un lazareto con disponibilidad para 168 animales, una balsa de purín cuya capacidad será la suficiente para almacenarlo hasta un año entero para así poder gestionar de manera cómoda el vaciado, respetando los momentos de aplicación a los terrenos agrícolas, una caseta para vestuarios, un depósito para el almacenaje de agua, y dos cercados donde el primero envolverá las naves de cebo y el lazareto y el segundo la totalidad de la zona. La estructura de las naves estará formada por pórticos triarticulados de hormigón armado, cerramientos prefabricados de hormigón armado y cubierta panel sándwich de fibrocemento. Se ha descrito el proceso de tareas a realizar durante la actividad de trabajo, así como mejores técnicas disponibles para implementar en la explotación. El ritmo de producción por año será de 2,5 ciclos, así pues, con el precio por cerdo y la capacidad que tienen las naves, juntamente con los costes que conlleva la actividad y la propia inversión realizada, se ha hecho un estudio de viabilidad económica para ver que se tardará 15 años en recuperar esta inversión