Grau en Nutrició Humana i Dietètica
Permanent URI for this collection
Treballs de fi de grau en Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Medicina [Més informació]
Browse
Browsing Grau en Nutrició Humana i Dietètica by Title
Now showing 1 - 20 of 159
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen Access1996-2011: Análisis del soporte nutricional utilizado en los pacientes de la Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) del Hospital Arnau de Vilanova (HUAV)(2013-06) Ambrosio Arcas, AsierObjetivos: Comparar tres períodos de tiempo (1996-2001; 2002-2006; 2007-2011) a partir del análisis del soporte nutricional en los pacientes de UCI del hospital Arnau de Vilanova (HUAV). A partir de la comparación, elaborar modelos predictivos (basados en árboles de clasificación tipo CHAID y redes neuronales artificiales) del tipo de soporte nutricional a utilizar, según varias variables obtenidas en las primeras 24 horas de ingreso.
- ItemOpen AccessActualització en nutrició esportiva personalitzada. Disseny de noves estratègies de suplementació dietètica i d’ajudes ergogèniques per mitjà de la investigació i formulació magistral(2021) Núñez Romero, HelenaLa suplementació nutricional i ergogènica és una ajuda típica utilitzada pels esportistes. Els nutricionistes ens veiem amb la necessitat de planificar-la de manera individualitzada, tot i que actualment no existeix cap eina a l’abast que ens ho permeti. L’objectiu d’aquest treball és dissenyar i elaborar noves estratègies de suplementació dietètica per mitjà de la investigació i formulació magistral. Com a resultat, s’ha elaborat l’inici d’un vademècum nutricional que consta de substàncies dietètiques i d’ajudes ergogèniques com a eina essencial per als nutricionistes mitjançant una recerca bibliogràfica. Aquestes s’han classificat segons evidència científica i s’han estudiat les dosis, els efectes secundaris, els beneficis i quines són les indicacions de cadascuna de les substàncies escollides entre d’altres. Es conclou que hi ha suficient informació publicada per a la realització d’un vademècum nutricional a més a més d’obtenir una sèrie d’aspectes específics de cadascuna de les substàncies estudiades. Aquestes són la creatina, la cafeïna, la leucina, la isoleucina, la valina i el conjunt dels tres d’aminoàcids ramificats (BCAA)
- ItemOpen AccessAdherència a dieta en la població universitària de Lleida(2018) Alonso Giró, AlbertEn aquesta investigació es pretén investigar sobre un dels temes que actualment trobem més presents en les taules de debat, les dietes. Un estudi recent mostra que un 33% dels espanyols han seguit alguna dieta durant l’últim any. L’objectiu de l’estudi és estimar la prevalença d’adherència a algún tipus de dieta entre l’estudiantat de la Universitat de Lleida, així com les tipologies més comunes, els motius, la supervisió professional, el grau d’acompliment i les possibles diferències entre l’alumnat del campus de ciències de la salut i la resta. La informació s’ha recollit a través d’un qüestionari prèviament validat amb els estudiants de Nutrició. Els resultats mostren que un 52,3% dels enquestats s’han adherit a alguna dieta durant el darrer any, per tant es supera la tendència de la població general. La tipologia “rica en proteïnes” és la més comuna entre els estudiants. La motivació principal per a fer dieta és el manteniment d’un estil de vida saludable. En un 79% dels casos no es compta amb supervisió professional tot i que la majoria dels enquestats afirmen esta satisfets amb els resultats. Els estudiants del campus de ciències de la salut presenten menys adherència a dietes i més supervisió professional que la resta de campus.
- ItemOpen AccessAdherència a la dieta mediterrània dels estudiants de la Universitat de Lleida(2018-07) Lasa Caicedo, DanielIntroducció: la dieta mediterrània (DM) és, probablement, un dels models dietètics més saludables. Els estudiants universitaris viuen importants canvis en l’estil de vida i el patró dietètic. L’objectiu d’aquest estudi va ser determinar l’adherència dels universitaris a la DM i la relació amb diferents variables i estils de vida. Mètodes: es va realitzar un estudi epidemiològic de prevalença i els participants van ser alumnes de la Universitat de Lleida dels quals es van registrar variables sociodemogràfiques i d’estils de vida. Per determinar el grau d’adherència es va utilitzar un qüestionari del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Resultats: van participar 167 alumnes dels quals un 17,96% va presentar un grau d’adherència alt, un 59,28% moderat i un 22,75% baix. De les variables estudiades, les que van presentar diferències estadísticament significatives en relació al compliment de la DM van ser el grau universitari i l’activitat física. Conclusions: atès que gairebé un 23% de la mostra presenta un compliment baix de la DM seria recomanable la promoció d’hàbits alimentaris saludables, un programa d’educació nutricional a nivell d’estudis secundaris i la incorporació d’assignatures o seminaris, especialment en les àrees de coneixement extern a l’àmbit de ciències de la salut.
- ItemOpen AccessAdherència a la dieta mediterrània dels estudiants de nutrició humana i dietètica de la universitat de Lleida(2021) Pujol García, AndreaLa Dieta Mediterrània és considerada com una de les més saludables que existeixen. Té efectes protectors per a la salut enfront de malalties cardiovasculars i metabòliques. Objectiu: Determinar el nivell de l’Adherència a la DM dels estudiants de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat de Lleida. Material i mètodes: Estudi descriptiu transversal sobre l’adherència a la Dieta Mediterrània utilitzant el Test Kidmed telemàticament. Anàlisi amb el programa SPSS v.18, Chi quadrat i T Student per comparar variables. Resultats: La població és jove 20,65 ± 2.12 anys. Predomina el sexe femení 80,6%, el 56,5% dels estudiants mengen en família i el 72,6% te normopès, tots els que tenen baix pes són dones. L'Índex Kidmed te una mitjana de 7,48 ± 2,67, que vària de manera significativa segons el curs. Índex Kidmed Primer=4.36 ± 1.74, Kidmed Quart curs 9,20 ± 2,45 (p=0,000). La Adherència a la Dieta Mediterrània que és baixa-intermèdia als alumnes de primer, és converteix en una Alta Adherència del 80% a quart curs. Conclusions: Existeix una forta associació (p=0,006)entre la ADM i el curs acadèmic i un clar patró potenciador de la Dieta Mediterrània al Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat de Lleida.
- ItemOpen AccessAdherencia a los suplementos orales de nutrición enteral en pacientes ingresados en el Hospital Universitario Arnau de Vilanova de Lleida(2017) Mateo Boned, JudithIntroducción: La adherencia a los suplementos orales es esencial en la eficacia de los mismos para tratar la desnutrición hospitalaria pero la bibliografía existente no es clara respecto al porcentaje de esta adherencia en los pacientes ingresados. Objetivos: Medir la adherencia a los suplementos orales prescritos en pacientes ingresados en el Hospital Universitario Arnau de Vilanova y relacionarla con el estado nutricional. Métodos: Estudio observacional, prospectivo y unicéntrico de dos meses de duración. Se incluyeron pacientes ingresados en plantas médico-quirúrgicas a los que se les prescribió suplementos orales. Se consideró paciente adherente cuando el consumo fue ≥75% de los suplementos indicados. Resultados: Se incluyeron 16 pacientes a los que se les prescribió un total de 330 suplementos. La media de tiempo de seguimiento fue de 10 días. La adherencia media fue del 80%. Del total de la muestra el 75% fue adherente y el 25% no adherente a los suplementos. También se observó un aumento significativo del IMC al inicio y al final del estudio. Conclusión: A pesar de obtener un porcentaje alto de adherencia, serían necesarios más estudios con la misma metodología y mayor número de muestra para poder extrapolar los datos a la población general.
- ItemOpen AccessAdministració de nutrició parenteral en pacients crítics de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova: estudi exploratori preliminar.(2014) Morreres Esteve, GalaObjectiu: Com a treball exploratori preliminar, s’ha volgut estudiar la situació d’administració de Nutrició Parenteral (NPT) a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV). S’han tingut en compte alguns aspectes com la complementació amb Nutrició Enteral (NE), la precocitat d’administració de NPT i el progrés d’alguns paràmetres analítics d’importància nutricional, com l’albúmina. Mètodes: En aquest estudi descriptiu retrospectiu s’ha recollit la informació d’aquells pacients que varen ingressar a la UCI durant els tres primers mesos de 2013. Aquesta informació recollida ha sigut comparada amb altres casos similars. Resultats: Els pacients amb NPT són els menys nombrosos a la UCI però són els pacients més greus. A l’HUAV es du una política de precocitat a l’hora d’administrar la NPT. Els paràmetres analítics no indiquen l’aportació de NE sinó l’estat del tracte gastrointestinal. La majoria de programes de NPT són modificats al llarg de la seva administració. Conclusions: La precocitat de l’administració es la indicada per la ESPEN (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition). Tot i així hi ha aspectes que caldrà estudiar més a fons per tal de proporcionar una administració més adequada i adaptada al pacient.
- ItemOpen AccessAlimentació per a malalts de càncer per millorar els efectes secundaris dels tractaments de quimioteràpia i radioteràpia(2014) Bori Roman, EstefaniaIntroducció: Sovint, els pacients oncològics tenen dificultat per alimentar-se correctament, el que comporta que es puguin desnodrir i desenvolupar complicacions importants. Una de les causes possibles, son els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, capaços de causar una sèrie d’efectes secundaris que afecten a la correcta alimentació. Hipòtesi: Aquest estudi pretén proporcionar eines als pacients que reben tractaments a la Unitat d’Oncohematologia de l’HUAV (Hospital Universitari Arnau de Vilanova), amb la finalitat de què aprenguin a alimentar-se correctament segons la seva situació individual. Objectius: Confeccionar una guia alimentària pràctica per als pacients que reben tractaments a les Unitats d’Oncologia. Metodologia: Els resultats són fruit de l’anàlisi de: 1) Seminaris realitzats al HUAV, recollint-se les necessitats transmeses pels pacients i, 2) Aprofundiment de la literatura científica sobre el tema d’estudi. Resultats: La materialització de l’estudi és una guia amb recomanacions generals i específiques segons els efectes secundaris. Entre les primeres, destaquen el consumir racions petites i freqüents, dieta variada i equilibrada, mantenir el pes ideal, augment de vegetals i fruites, cereals integrals, coccions senzilles, activitat física suau, etc., així com, limitar el consum de carns vermelles, aliments processats, greixos, sucres, alcohol i tabac. Entre les segones, recomanacions per millorar l’anorèxia, nàusees i vòmits, mucositis, disgèusia, xerostomia, diarrea, restrenyiment, sacietat precoç i neutropènia. Conclusions: Caldria donar continuïtat a aquesta guia per posar-la en pràctica amb casos reals i ajudar als pacients a elaborar dietes compatibles per a varis efectes secundaris.
- ItemOpen AccessAnàlisi de la ingesta d'aliments i de la qualitat de vida en pacients amb insuficiència cardiaca del HUAV de Lleida(2018) Milla Teixidó, EvaLa insuficiència cardíaca és una patologia amb una alta prevalença en la població d’edat avançada, i que sovint empitjora la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Molts autors descriuen la nutrició com a factor important a l’hora de millorar l’estat d’aquests pacients. Els últims estudis sobre el tema, suggereixen una relació entre el dèficit de ferro i una pitjor qualitat de vida entre aquests pacients. L’objectiu d’aquest estudi és conèixer la ingesta dels pacients amb IC hospitalitzats a l’HUAV, l’estat nutricional i la relació d’aquests paràmetres amb la seva qualitat de vida. Per aquest estudi s’han realitzat els qüestionaris MNA, PrediMed, QFCA, KCCQ, als pacients amb IC que ingressen en l’HUAV durant els mesos de febrer – maig de 2018. S’analitzen els resultats obtinguts mitjançant una base de dades Excel. La mostra presenta un alt percentatge de malnutrició, una deficient ingesta de ferro, una alta adherència a la dieta mediterrània. No existeix relació entre una adequació de la ingesta d’aliments rics en ferro i la qualitat de vida dels pacients amb IC, hospitalitzats a l’HUAV, tot i què els que no tenen una correcta ingesta de ferro, què són la majoria, presenten pitjor qualitat de vida.
- ItemOpen AccessAnàlisi i comparativa del model d’etiquetatge nutricional dels aliments entre Espanya i Xile(2017) Ballesta Garcia, AnaEl sobrepès i la obesitat són malalties que afecten a gran diversitat de països i que han augmentat en les darreres dècades. A Espanya un 25% de la població pateix obesitat tot i les mesures preventives aplicades de promoció i educació en nutrició. Altres països, com Xile, el qual vaig poder residir-hi uns mesos, ha modificat la seva llei d’etiquetatge nutricional dels aliments per frenar els percentatges de més del 50% d’excés de pes de la població. L’objectiu del treball és comparar el nou model d’etiquetatge nutricional xilè amb l’espanyol. S’ha realitzat un estudi observacional transversal descriptiu a través d’ un qüestionari autodissenyat sobre estil de vida, hàbits alimentaris i etiquetatge d’aliments que s’ha distribuït a població xilena i espanyola. S’ha observat que els hàbits alimentaris dels xilens són menys saludables, però hi ha un major percentatge d’enteniment de l’etiquetatge nutricional i conseqüentment més possibilitats de fer eleccions saludables per part dels consumidors. En conclusió, el nou model d’etiquetatge d’aliments xilè és una bona eina per a millorar els hàbits alimentaris encara que es necessita formació adient de la població per identificar els aliments saludables i també estudis més extensos per obtenir resultats a diferents edats i grups de població.
- ItemOpen AccessAnálisis comparativo de compuestos bioactivos en cerveza artesanal y cerveza industrial(2015) Martínez Muñoz, AnnabelLa cerveza es una de las bebidas más consumidas en todo el mundo. La producción y consumo de cerveza artesanal presenta una tendencia alcista, intentando recuperar la tradición en la elaboración, mientras que la cerveza industrial está asociada a buscar una mayor producción, pudiendo comprometer la calidad del producto final. Es por ello que se analizó la cantidad de proteína, fibra, fenoles totales y capacidad antioxidante en distintos tipos de cervezas artesanales e industriales para establecer una comparación cuantitativa y relacionarlos con las materias primas que se utilizan, procesos de elaboración y distintas variables que influyen durante el procesado. Se obtuvo una mayor cantidad de compuestos bioactivos en las muestras de cerveza artesanal que en las de cerveza industrial. Estas diferencias se atribuyen a las materias primas y a las diferentes etapas del procesado. En este sentido, algunas cervezas artesanas aportan hasta un 26% de las recomendaciones de fibra y un 5% y un 13% de la ingesta total de fenoles y capacidad antioxidante de la dieta española. En relación a las variables de elaboración, a mayor densidad inicial, se obtienen cervezas con un mayor contenido en proteína, mientras que a mayor densidad final, el contenido en fibra aumenta y, a mayores grados de amargor, se obtienen cervezas con mayor contenido en fenoles totales y capacidad antioxidante.
- ItemOpen AccessAnálisis de la educación nutricional en una población de 19-37 años con el diseño de un método didáctico(2016) Fernández Cortés, Verónica
- ItemOpen AccessAnálisis de los hábitos alimentarios de un grupo de población de entre 18 y 40 años a partir del test PREDIMED(2016) López Ruiz, AndreaEn los últimos tiempos la sociedad española está experimentando cambios relacionados con la conducta alimentaria que durante siglos la ha caracterizado, favoreciendo el desarrollo de patologías propias de la edad adulta en edades cada vez más tempranas, como por ejemplo la Diabetes Mellitus II, HTA, etc. Se ha comprobado que esta situación está influenciada por una gran diversidad de factores. El objetivo principal del estudio es comprobar el grado de adherencia a la DM entre la sociedad española, determinando el consume de frutas, verduras, legumbres y aceite de oliva. Para ello se ha realizado un estudio observacional descriptivo transversal donde se utilizó el test PREDIMED y posteriormente se realizó un análisis desde dos perspectivas: por un lado se valoraron las diferencias entre sexos y por otro las diferencias entre rango de edades. Finalmente se observa que existía un bajo grado de adherencia a la DM siendo muy deficiente la ingesta de fruta, verdura y legumbres, con la excepción del aceite de oliva, el cual está muy presente en la dieta. Se concluye que hay un bajo grado de adherencia a la DM, el cual no se refleja en el IMC de los sujetos.
- ItemOpen AccessAnálisis de nuevos métodos para la detección de adulteraciones en el aceite de oliva virgen extra(2018) Puertas Pujadas, BlancaLa autenticación del aceite de oliva y su adulteración con aceites de menor calidad sigue siendo un serio problema en la industria oleícola ya que los fraudes se siguen cometiendo. Los actuales métodos que se emplean para detectar estas adulteraciones requieren pasos previos complicados consumiendo una gran cantidad de tiempo y dinero. A demás, es preciso que los realice personal cualificado. Por eso, existe una necesidad urgente de investigar sobre métodos más simples, baratos y rápidos. En el presente trabajo se ha investigado el potencial de cuatro métodos de distintos para la autenticación del aceite de oliva virgen extra; tres espectroscópicos (Raman, Brillouin y luminiscencia) y uno térmico a través de la conductividad térmica. Se utilizó aceite de oliva virgen extra y muestras del mismo adulterado con otros aceites (aceite de orujo, girasol, girasol alto oleico, maíz y mezcla de soja y nuez). En ninguno de ellos las muestras requieren ningún tipo de preparación previa lo cual es una gran ventaja. La espectroscopia Raman y la luminiscencia resultan ser unos métodos simples y eficaces adecuados para los test in-situ. Contrariamente, la espectroscopia Brillouin y la conductividad térmica no resultan ser buenos métodos para la autenticación del AOVE.
- ItemOpen AccessAnàlisis del risc nutricional dels malalts ingressats al servei de medicina intensiva segons NUTRIC Score(2017) Giné González, JaumeIntroducció: La puntuació per al risc nutricional en el malalt crític (Nutric Score) és la primera eina d'avaluació de riscos nutricionals desenvolupat i validat específicament per a pacients de l'UCI. Objectiu: Valorar els pacients ingressats a l‘UCI mitjançant el Nutric Score com a eina de cribratge del risc nutricional. Mètodes: Estudi observacional prospectiu que va incloure un total de 189 pacients (n=189) ingressats a l’UCI. Es van excloure els menors de 16 anys i aquells que no tenien les dades completes. Per al anàlisis de les dades es va utilitzar el paquet estadístic SPSS Statistics 20.0 i es van considerar valors de p<0,05 com a resultats estadísticament significatius. Resultats: S’ha identificat un grup de baix risc nutricional (puntuació del 0-4) amb 119 pacients (63%) i un grup d’alt risc nutricional (puntuació del 5-9) amb 70 pacients (37%) amb diferencies estadísticament significatives entre els dos grups i 7 variables analítiques s’han relacionat amb el risc de desnutrició i el Nutric Score durant l’estada a l’UCI. Conclusions: La eina de cribatge nutricional Nutric Score pot ajudar en la identificació dels pacients críticament malalts amb un major risc de desnutrició i també indica quins són aquells pacients amb més probabilitats de beneficiar-se de la teràpia de nutrició artificial.
- ItemOpen AccessAplicación de un modelo de digestión "in vitro" para el estudio de estabilidad de compuestos fenólicos de zumo y extracto de granada(2014) Balde Balde, IdiatouCada dia estan sortint al mercat nous productes en forma de suplements i J o complements dietetics que contenen substancies amb efectes beneficiosos per a la salut i la reducció del risc de malaltia. La investigació en aquesta area pot ajudar a entendre millor les possibles funcions d'aquestes substancies i l'estabilitat i disponibilitat d'aquestes en l'organisme. La magrana (Punica granatu m) és un dels productes naturals més ríes en compostos fenolics fins i tot més que altres aliments com el cafe, vi, te i fruits vermells, ampliament estudiats pel seu poder antioxidant. En el present estudi, les mostres utilitzades van ser de suc i extracte de magrana previament liofilitzats. L'objectiu general del treball ha estat avaluar l'estabilitat i possible biodisponibilitat dels compostos fenolics més representatius de la magrana a partir d'un assaig, mitjarn;:ant una digestió gastrointestinal dinamica in vitro, en el qual va ser determinat el comportament dels compostos fenolics (galoils, antocians i el•lagitanins) en les diferents etapes de la digestió per mitja de cromatografía líquida d'alta resolució acoblada a l'espectrometria de masses en tandem. Els resultats van mostrar que l'extracte contenía major concentració de compostos fenolics en comparació amb el suc de magrana . A més, el grup majoritari en ambdos van ser els el•lagitanins i l'acid elagic i, depenent del producte, van ser seguits pels antocians en el suc i els galoils en !'extracte de magrana. El grup de l'acid gal •líe i els seus glicosids va ser el que en major proporció es va trobar en la fracció OUT (representa la fracció absorbida) tant del suc com !'extracte. Tot i la gran concentració de compostos fenolics que presenta la magrana i la seva importancia com a antioxidant, en general, els resultats van indicar una baixa biodisponibilitat a la resta dels grups fenolics. Aixo indica que els compostos fenolics presents en el producte original i que no han estat degradats durant la digestió gastrointestinal, passen intactes a l'intestí gros, convertint- se en potencial substrat metabolic per a la microbiota local.
- ItemOpen AccessAsociación de la frecuencia de consumo de bebidas entre padres e hijos. Estudio ToyBox.(2019) Larruy García, AliciaEl sobrepeso y la obesidad continúan incrementando y ello supone un riesgo para la población infanto-juvenil debido a las comorbilidades que desarrollan y la disminución de calidad de vida que los acompaña. El objetivo de este trabajo es valorar la influencia de los padres sobre la elección de bebidas; agua, zumos de fruta naturales y comerciales, bebidas light y azucaradas; por parte de sus hijos. Finalmente, 5468 niños europeos (3,5-5,5 años) procedentes del estudio ToyBox y sus padres que completaron cuestionarios sobre factores sociodemográficos, estilos de crianza y un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos. El resultado de estos cuestionarios se ha estudiado a través de correlaciones parciales utilizando el paquete estadísticos SPSS. Los principales resultados del estudio señalan que las niñas presentan correlaciones más altas en el caso del agua (r=0,332), zumos naturales (r=0,296) y bebidas azucaradas (r=0,260), mientras que en los niños es en el caso de los zumos comerciales (r=0,335) y las bebidas light (r=0,218). Todos ellos tienen un nivel de significación p <0,001. Existe asociación entre el consumo de bebidas de padres e hijos. Por ello, los padres deberían optar por un consumo de bebidas más saludables como elección principal.
- ItemRestrictedAsociación entre el déficit de vitamina D y bienestar emocional en pacientes con Diabetes Mellitus tipo 1(2016-09) Waselle Vallina, RebecaIntroducción: La deficiencia de vitamina D se asocia con un mayor riesgo de padecer enfermedades autoinmunes, como sería el caso de los pacientes con diabetes mellitus tipo 1. Esta enfermedad tiene un impacto, sobre la calidad de vida y el bienestar emocional de los pacientes, relacionado con el control glucémico, las complicaciones y algunas variables socioeconómicas. Objetivos: El objetivo principal fue evaluar el grado de asociación entre la vitamina D y el bienestar emocional de los pacientes con diabetes mellitus tipo 1. Los objetivos secundarios fueron determinar el bienestar emocional, conocer el nivel de vitamina D, analizar la relación entre la vitamina D y las complicaciones cardiovasculares en los pacientes diabéticos tipo 1, y analizar la relación entre los niveles de vitamina D y los factores de riesgo cardiovascular en pacientes con diabetes mellitus tipo 1. Metodología: Es un estudio observacional, transversal. Los pacientes incluidos fueron diagnosticados de diabetes mellitus tipo 1 por el Servicio de Endocrinología y Nutrición del Hospital Universitario Arnau de Vilanova de Lleida. Se administraron a modo de entrevista personal el cuestionario de bienestar emocional (W-BQ12). Se realizaron analíticas sanguíneas para recoger los niveles de vitamina D y además se realizó una revisión exhaustiva de la historia clínica para recoger las variables clínicas. Se llevó a cabo un análisis descriptivo y gestión de la base de datos mediante pruebas paramétricas y no paramétricas con el paquete estadístico R. Resultados: Se recogió una muestra de 99 pacientes. No se observó asociación entre la vitamina D y el bienestar emocional. El bienestar emocional fue positivo en los diferentes grupos de clasificación de la vitamina D. No se hallaron diferencias estadísticamente significativas entre los distintos niveles de vitamina D, las complicaciones vasculares y los factores de riesgo cardiovascular en los pacientes con diabetes mellitus tipo 1. Conclusiones: No se ha observado asociación entre el déficit de vitamina D y el bienestar emocional en los pacientes con diabetes mellitus tipo 1.
- ItemOpen AccessAssaig per a la prevenció de l'aparició d'aflatoxina en fruites d'os(2017) Ribes Jorge, MarinaLa legislació vigent ha fixat uns límits pel contingut en aflatoxines en productes destinats a alimentació infantil de 0,1 μg/kg de producte, degut al caràcter hepatòxic, genotòxic, carcinogènic que presenten aquestes micotoxines. El projecte pretén avaluar l’eficàcia d’un tractament profilàctic que s’aplica durant el procés de floració del presseguer, per prevenir el desenvolupament d’Aspergillus parasiticus, i conseqüentment, la formació d’aflatoxines en qualsevol de les seves formes (A1, A2, B1 i B2) en la fruita desenvolupada. L’aplicació del tractament fungicida ha mostrat eficàcia en els primers estadis de desenvolupament floral, però s’ha observat creixement del fong en la finalització del període de floració. És per aquest motiu, que un cop revisats els resultats es recomana investigar el perquè del creixement fúngic en l’últim estadi de la floració.
- ItemOpen AccessAssessorament nutricional i de seguretat alimentària en un projecte de restauració(2017) Masdeu Muncunill, AnnaL’augment de la demanda de “menjar saludable” fora de la llar fa créixer noves ofertes gastronòmiques. Aquestes, a vegades cuiden, no només les presentacions dels seus plats sinó que també la qualitat nutricional d’aquests. El projecte valora la transparència del restaurant al consumidor com a filosofia principal, treballant conjuntament amb la nutrició, per apropar clients no només interessats en els seus hàbits alimentaris sinó que també població amb intoleràncies i al•lèrgies, vegetarians i vegans, hipertensió i hipercolesterolèmia, etc. El present treball ha tingut com a objectiu principal l’elaboració d’un pla de seguretat alimentària i d’informació nutricional en una nova oferta gastronòmica. I com a objectius secundaris el fet de verificar el contingut en al•lèrgens, realitzar valoració nutricional de cadascun dels plats i fer suggeriments de salut. Es va procedir a dissenyar i elaborar una fitxa que agrupés tota la informació requerida de cadascun dels plats oferts en el restaurant perquè qualsevol persona implicada tant en la producció, el servei i el consumidor la pogués tenir a l’abast. Com a resultat d’aquest projecte, s’obté 57 fitxes informatives fruit de treballar conjuntament la nutrició i la gastronomia. Resultant un valor afegit on el restaurant i consumidors surten beneficiats.