Col·lecció Sud-Nord
Permanent URI for this collection
La col·lecció Sud-Nord neix amb la finalitat d'afavorir l'aportació d'idees per al debat les quals han de permetre trobar un model (o models) més just de relacions entre els pobles.
Els llibres que formen part de la col·lecció són el resultat, per una banda, dels seminaris organitzats anualment entre l'Oficina de Cooperació i Solidaritat (OCiS) i diferents departaments de la UdL i, d'altra banda, dels estudis de recerca finançats a través de les convocatòries de l'OCiS.
Browse
Browsing Col·lecció Sud-Nord by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 24
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessGlobalización y dependencia: efectos de la mundialización sobre el desarrollo de los pueblos(Edicions de la Universitat de Lleida, 2001) Allepuz i Capdevila, Rafael; Berzosa, Carlos; Bustelo, Pablo; Enciso Rodríguez, Joan Pere; Farré i Perdiguer, Mariona; Ortega, Mª Luz; Porta i Casanellas, Jaume; Rosell, Jordi, 1955-; Sebastián, Luis de; Usall i Rodié, JosepAquest text és una reflexió de diversos autors de les repercussions que porta amb si l'actual procés de globalització. Un procés que està provocant una pèrdua de capacitat decisòria dels estats sobre l'activitat econòmica.
- ItemOpen AccessAgricultura campesina: otro modelo de desarrollo(Edicions de la Universitat de Lleida, 2002) Bretón, Víctor; Descombes Lutz, Charles-André; Mauleón, José Ramón; Nicholson, P.; Olarieta, José Ramón; Rodríguez i Tohà, OriolAquest llibre pretén oferir una introducció, amb una perspectiva àmplia, a l'agricultura camperola com activitat productiva i sistema cultural i organitzatiu d'una gran part de la Humanitat. S'analitzen diversos aspectes relacionats amb aquest tipus d'agricultura, tant des d'un punt de vista teòric com mitjançant l'estudi de casos concrets.
- ItemOpen AccessLes Persones sense llar a Lleida(Edicions de la Universitat de Lleida, 2004) Badia, Hortènsia; Molina Molina, Maika; Pelegrí, Roser; Pifarré, Enric; Remón, JuliaLas personas sin hogar se encuentran marginadas en el espacio de uso cotidiano construido por la sociedad excluyente. El libro quiere dar a conocer esta realidad en el entorno de Lleida para analizar algunos elementos que actúan en este proceso de distinción social del espacio. Conocer el proceso de construcción simbólica del espacio que hacen las personas sin hogar, a partir de la relación que se establece con el resto de la población, permite comprender la creación de una "ciudad oculta", arrinconada del imaginario colectivo de las personas no excluidas.
- ItemOpen AccessLa Revolución pendiente: el cambio político en el África negra(Edicions de la Universitat de Lleida, 2005) Usall i Rodié, Josep; Roca, Albert (Roca Álvarez); Cahen, Michel; Kabunda, Mbuyi; Iniesta, Ferran; López Bargados, Alberto; Tomàs, Jordi; Farré, AlbertDes de fa més d'un segle, l'Àfrica negra ha estat un camp d'experimentació dels dissenyadors socials, primer de les metròpolis colonials i, després, dels països desenvolupats. Tanmateix, Àfrica ha mostrat una espectacular resistència a adoptar els models aliens o, almenys, una forta autonomia per adaptar-los al context africà. L'àmbit polític no és una excepció. Lleialtats tradicionals o renovades agrupacions faccioses conviuen amb les representacions democràtiques.
- ItemOpen AccessL'Educació i el quart món: tan a prop i tan lluny(Edicions de la Universitat de Lleida, 2005) Atarés Sanmartín, Gloria; Caballol Vilaró, Emília; Domingo, Jordi (Domingo i Coll); Estany, Teresa; Huguet i Recasens, Lluïsa; Huguet i Recasens, Maria; Izquierdo, María Jesús; Manzano Tovar, RaülEl quart món està ocult, amagat. L’ocultem, l’amaguem, però quan gosem mirar-lo veiem que es trobo molt a prop. En aquest llibre, es tracta de comprendre aquesta realitat, el paper dels educadors i les educadores, la importància de la seva subjectivitat, la seva formació… També es mostren experiències educatives de la mà de persones properes a la marginació que busquen prevenir-la.
- ItemOpen AccessEl Derecho internacional ante las migraciones forzadas: refugiados, desplazados y otros migrantes involuntarios(Edicions de la Universitat de Lleida, 2005) Usall i Rodié, Josep; Camps Mirabet, Núria; Acosta Estévez, José B.; Fernández Sánchez, Pablo Antonio; Hoover Saldarriaga, José; Elizondo, DeborahL'obra que presentem pretén examinar alguns dels principals aspectes, especialment els nous reptes, que afecten a la protecció dels refugiats, alternant sobre la necessitat de millorar-la i fer-la més eficaç, en particular en el cas dels interns desplaçats que es troben en una situació de gran desprotecció per la inexistència d'elements jurídics específics que regulin la seva situació.
- ItemOpen AccessBastint ciutadans les entitats del "Tercer Sector" a Lleida(Edicions de la Universitat de Lleida, 2006) Mata Romeu, Anna; Roca Solanes, LluísEs considera que les activitats encaminades a la inserció en el món laboral de les persones vulnerables, són una peça clau en els mecanismes per a prevenir les diferents formes d’exclusió social presents en la nostra societat. El text pretén aportar una anàlisi sobre les diferents estratègies que s’articulen en la lluita contra l’exclusió sociolaboral a la ciutat de Lleida des de les diferents entitats del ‘Tercer Sector’, les eines i metodologies que utilitzen i els objectius que persegueixen.
- ItemOpen AccessLògiques, paradoxes i oportunitats. La inserció sociolaboral de la població immigrada a les terres de Lleida(Edicions de la Universitat de Lleida, 2007) Domingo, Jordi (Domingo i Coll); Julià Traveria, RamonEn els darrers anys, els moviments migratoris s’han convertit en un dels temes de major rellevància política i social. Aquest llibre posa en evidència les lògiques socials i les paradoxes existents en el context de la inserció laboral d’un col·lectiu específic; els nous ciutadans que busquen oportunitats en un mercat de treball lleidatà que cada vegada depèn més d’ells. L’administració, els empresaris, la societat i els immigrants són elements que s’interrelacionen i generen contradiccions socials que cal afrontar.
- ItemOpen AccessMujeres inmigrantes y trabajo sexual en Lleida(Edicions de la Universitat de Lleida, 2007) Pallarés Gómez, JoanLes societats actuals requereixen una formació continua per a totes les edats que permeti l’adaptació a la canviant realitat. En aquest context, l’educació d’adults i el seu enfocament resulta clau per afavorir els processos d’integració d’aquestes persones, i específicament, de les persones immigrades. L’estudi analitza la situació de l’educació d’adults a les comarques de Ponent amb l’objectiu de detectar-ne els punts forts i febles i col·laborar en la seva millor definició.
- ItemOpen AccessQuan Déu cridava: revolució! l'Església católica en els processos revolucionaris del Salvador i Nicaragua (1960-2000)(Edicions de la Universitat de Lleida, 2007) Fortuny i Capafons, EusebiAquest treball és una introducció a la realitat sociopolítica i eclesial de Centreamèrica. És una anàlisi del procés històric de Nicaragua i el Salvador durant aquests darrers quaranta anys de la seva història compartida amb l’Església com a protagonista. El Vaticà II, Medellín, la Teologia de l’Alliberament, la realitat de pobresa i repressió, les comunitats eclesials de base, els grups guerrillers, les organitzacions populars i els governs revolucionaris ens fan recordar allò que Déu cridava: revolució!
- ItemOpen AccessImmigració i educació d'adults: dinàmiques d'integració i d'exclusió(Edicions de la Universitat de Lleida, 2007) Llevot Calvet, Núria; Garreta i Bochaca, Jordi; Lapresta Rey, CecilioLes societats actuals requereixen d'una formació continua per a totes les edats que permeti l'adaptació a la canviant realitat. En aquest context l'educació d'adults i el seu enfocament resulta clau per afavorir els processos d'integració d'aquestes persones, i específicament, de les persones immigrades. L'estudi que es presenta analitza la situació de l'educació d'adults a les comarques de Ponent amb l'objectiu de detectar-ne els punts forts i febles i col·laborar en la seva millor definició.
- ItemOpen AccessEuropa Oriental: en la encrucijada entre la Unión Europea y la Federación Rusa(Edicions de la Universitat de Lleida, 2008) Blanc Altemir, Antonio; Gutiérrez Espada, Cesáreo; Cervell Hortal, María José; Aldecoa Luzárraga, Francisco; Juste Ruiz, José; Khader, Bichara; Ortega Terol, Juan Miguel; Torres Cazorla, María Isabel; Sainz Gsell, Nora; Taibo, Carlos; Real, BénédicteLas últimas ampliaciones de la UE han implicado la adhesión de una serie de Estados que habían pertenecido al área de influencia de la antigua URSS. El lanzamiento de la PEV, demuestra el papel clave de la vecindad para una UE ampliada, en una zona donde están en juego intereses primordiales para la propia Unión, pero en la que también Rusia está decidida a jugar a fondo el papel de actor internacional de primer orden, en el marco de unas complejas relaciones con la UE.
- ItemOpen AccessQuart món i infància: conceptes, reptes i oportunitats(Icaria editorial, 2011) Balsells, M. Àngels; Camps Mirabet, Núria; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Vaquero Tió, Eduard; Díez, Elia; Fuentes Peláez, Núria; Alsinet, CarlesEs pot afirmar que la pobresa infantil és un factor de risc per a la marginalitat de la infància i la joventut. De fet, es constata un cercle de pobresa que es transmet entre generacions. Analitzar quines oportunitats, quines possibilitats i quines estratègies són vàlides per trencar aquest cercle és un pas necessari per arribar a millorar la qualitat de vida dels infants i les seves famílies. Aquesta obra s’emmarca dins aquesta anàlisi des d’una òptica multidisciplinària
- ItemOpen AccessMovent consciències: el moviment 0,7 i més, origen de la Coordinadora d'ONGD i altres moviments solidaris de Lleida(Icaria editorial, 2011) Domingo, Jordi (Domingo i Coll); Marín, Laura (Marín Barbé); Universitat de Lleida. Oficina de Cooperació i SolidaritatEl Moviment 0,7 i més, origen de la coordinadora d' ONGD i altres Moviments Solidaris A la Lleida dels anys noranta del segle XX, la reclamació del 0,7% pel desenvolupament dels països empobrits va acompanyar el naixement d'un moviment social que va ser la base de l'actual Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris. Van ser anys de lluita, de treball constant, de conscienciació de la població i de les institucions. A partir del testimoni de qui ho va viure, el llibre analitza un període que va mobilitzar una ciutat i la va integrar en una dinàmica de solidaritat amb els pobles menys afavorits.
- ItemOpen AccessBarça o barzakh: els impactes de l'emigració al Senegal(Icaria editorial, 2011) Garreta i Bochaca, Jordi; Tamba, Moustapha; Ba, Mouctar; Ba, Ousmane; Bernad Cavero, Olga; Domingo, Jordi (Domingo i Coll); Guillem, Xesco; Sabaté, Miquel; Kokouvi, Tété; Vila, Sara; Universitat de Lleida. Oficina de Cooperació i SolidaritatFruit d’un estudi realitzat a Senegal i a Catalunya, el llibre aprofundeix en els motius de les migracions i en els seus principals impactes. Els investigadors analitzen aquesta temàtica des d’una perspectiva qualitativa, on les persones i els seus discursos són protagonistes. Es destaca la pressió emigratòria que existeix en determinats països a causa de la seva situació socioeconòmica.
- ItemOpen AccessEl Conflicto de Iraq y el derecho internacional: el caso Couso(Edicions de la Universitat de Lleida, 2013) Galinsoga Jordà, Albert; Jar Couselo, Gonzalo; Rodríguez-Villasante y Prieto, José Luis; Roy, Joaquín; Hall, David C.; Grasa Hernández, Rafael; Acosta Estévez, José B.; Clemente Sampietro, Jaime; Mariño Menéndez, Fernando M.; Saura Estapà, Jaume; Camps Mirabet, Núria; Stavridis, Stelios; Tzogopoulos, George; Iglesias Velasco, Alfonso; Montoro Morate, Eva; Soler Solé, Guillem; Santiago Romero, Enrique; Thomas Mulet, Juan FranciscoL'atac dels Estats Units a l'Iraq l'any 2003 va constituir un enfrontament entre dues concepcions sobre el futur de la Humanitat: d'una banda, el "model imperial" que va aplicar criteris propis al marge del Dret i de les institucions internacionals, i d'altra , el "model federal", representat per les Nacions Unides i el Dret Internacional i al que la societat civil recolzà àmpliament a través d'algunes de les mobilitzacions més importants dels darrers temps. En aquest context, la mort del periodista José Couso adquireix un sentit especial: és un símbol mundial de la llibertat d'informació i del dret a saber la veritat. També és la causa d'un llarg i tortuós procés judicial promogut a Espanya per esbrinar les circumstàncies de la seva mort i exigir les responsabilitats que corresponguin. En aquest llibre, experts i científics de l'àmbit jurídic i concretament del Dret Internacional i del Dret Internacional Humanitari, analitzen tant el marc del conflicte de l'Iraq com el mateix cas de José Couso.
- ItemOpen AccessCampus per la pau: els efectes de les guerres sobre el desenvolupament dels països pobres(Edicions de la Universitat de Lleida, 2013) Allepuz i Capdevila, Rafael; Oliveres, Arcadi; Pozo, Alejandro; Mateos, Òscar; Kabunda, Mbuyi; Vásquez, María del Rosario; Usall, Ramon; Ortega, Pere; Calvo, JordiEl mantenimiento de los ejércitos y la necesidad de justificar el gasto militar y armamentista llevan a mantener y a impulsar conflictos bélicos que violan de forma continuada los derechos humanos más fundamentales como la vida y el desarrollo humano y de las sociedades. El beneficio económico mediante las guerras y otras acciones de intervención militar es objeto de debate y denuncia en este libro, que recoge las conferencias desarrolladas en el marco del I Campus por la Paz, celebrado en Lleida en 2009.
- ItemOpen AccessNova i vella pobresa a les comarques de Lleida : percepció des dels serveis socials(Edicions de la Universitat de Lleida, 2015) Enciso Rodríguez, Joan Pere; Allepuz i Capdevila, Rafael; Lapresta Rey, Cecilio; Pelegrí Viaña, XavierCom a conseqüència de la crisi econòmica moltes famílies s'han trobat en una situació de pobresa econòmica imprevista. Aquestes famílies, juntament amb les que de forma més o menys estable ja eren usuàries dels serveis socials, han comportat un augment significatiu de les demandes a atendre per part d'aquests serveis. La percepció i anàlisi de la situació per part dels professionals del treball social és, sens dubte, una aportació necessària i imprescindible per conèixer de primera mà les causes i les conseqüències de la nova i vella pobresa. Una visió que pot facilitar la presa de decisions polítiques en aquesta matèria. Aquest llibre és un estudi centrat en tota la demarcació de Lleida. És una eina per prendre decisions i per concienciar d'una realitat que té rostre humà i que demana resposta.
- ItemOpen AccessAfricans a la cruïlla: la inserció sociolaboral de les persones immigrades en temps de crisi(Edicions de la Universitat de Lleida, 2015) Julià Traveria, RamonEl fenomen migratori i la integració de les persones nouvingudes a les societats d’acollida ha esdevingut un dels temes d’estudi de la sociologia actual. Aquest llibre s’endinsa en una anàlisi comparativa i d’evolució de la inserció sociolaboral de les persones immigrades a les terres de Ponent. L’objectiu és conèixer els discursos dels dos grans protagonistas, d’una banda l’empresariat i d’altra banda les persones immigrades. El llibre pretén aportar elements de reflexió crítica sobre els factors d’integració i d’exclusió que envolten el fenomen migratori .
- ItemOpen AccessLa pobresa a Lleida: impacte de la crisi sobre les rendes salarials i les pensions(Edicions de la Universitat de Lleida, 2017) Enciso Rodríguez, Joan Pere; Allepuz i Capdevila, Rafael; Pelegrí Viaña, XavierEl modelo de crecimiento económico de los países desarrollados ha supuesto la mayor crisis económica de las últimas décadas, con una alta concentración de la riqueza y, paralelamente, un fuerte aumento de la pobreza, debido a la pérdida de puestos de trabajo y la gran devaluación salarial de los que han podido mantener su puesto de trabajo. Este hecho nos ha motivado a intentar averiguar cuál ha sido el impacto en los ingresos y en las condiciones laborales en la provincia de Lleida. Es decir, cómo la crisis ha afectado a los ingresos de las personas asalariadas, de las paradas con prestaciones, de las pensionistas y las que reciben la Renta Mínima de Inserción.