Grau en Medicina

Permanent URI for this collection

Treballs de fi de grau en Medicina de la Facultat de Medicina [Més informació]

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    Open Access
    Medicina narrativa en pacients amb COVID persistent
    (2023-05-12) Mateu Pinilla, Marina
    La COVID persistent afecta significativament a la qualitat de vida dels pacients. L’objectiu de l’estudi és investigar l’impacte que suposa la malaltia a través de la medicina narrativa per poder identificar quines són les vivències i necessitats dels pacients. Metodologia: Participen 122 persones de la Plataforma d’afectades i afectats per la COVID - 19 persistent de Catalunya. Es recullen les narratives generades a partir d’una enquesta creada amb preguntes obertes, i les respostes del qüestionari d’índex de qualitat de vida (QLISp). Resultats: La majoria de participants consideren tenir baixa qualitat de vida. Un 48% dels participants expliquen mal control de la simptomatologia. La meitat dels participants tenen una relació correcta amb el personal sanitari. Un 82% recorden frases negatives durant el procés. Les demandes a l’entorn familiar i sanitari són principalment l’empatia i comprensió. Conclusió: La COVID persistent implica un gran impacte en la qualitat de vida i dificultat per un bon control simptomàtic. Les necessitats dels participants són la empatia i sentir-se acompanyats. S’intueix relació entre els participants amb menor control de la patologia i els perfils esgotat i impotència.
  • Item
    Open Access
    Extensor corto propio del índice (Extensor proprius indicis brevis). Disección, análisis y revisión bibliográfica de una variación anatómica no descrita
    (2020-05) Oribe Prados, David
    Durant la dissecció d'un avantbraç i mà humanes a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida s’ha trobat un múscul desconegut en el dors de la mà. Podria haver estat descrit anteriorment (com a entitat particular o variació anatòmica), tractar-se d'una variació no descrita d'alguna entitat ja existent, o poder estem davant una entitat mai descrita. Per a determinar-ho, primer hem de respondre a: “Com busquem un múscul sense saber el seu nom?” Per a això s'ha elaborat una revisió bibliogràfica configurada en tres nivells de selecció, abarcant motors de cerca alternatius als de referència, combinant algorismes implementats en els motors mèdic científics de referència juntament amb grups de keywords específics i seleccions manuals per nivells de tota la bibliografia. Amb això, s'ha determinat que estem davant una nova troballa. Posteriorment, gràcies a la bibliografia obtinguda s'han contrastat totes les entitats anàlogues i hipotètiques variacions d'aquestes, per a concloure que no estem davant cap variació, sinó davant d’una entitat muscular particular mai descrita, fins ara: l'Extensor curt propi de l'índex. Quedant catalogada i nominada per a futures revisions i el desenvolupament de noves línies de recerca, com el seu origen probablement genètic, relacionat amb els atavismes i les trisomies.
  • Item
    Open Access
    Salut Comunitària Dialògica. Proposta de mètode d’acompanyament a les persones amb malalties cròniques des de l’Atenció Primària
    (2020) Terol Calvo, Rafael
    Les malalties cròniques afecten a moltes persones i el seu control és un motiu de consulta molt important a l’Atenció Primària. No obstant, aquestes poden tenir impactes i components no només a nivell biològic, sinó també psicològic, social, familiar i econòmic. A partir d’una intervenció pròpia de l’aplicació del model dialògic en l’àmbit educatiu, es transfereix una activitat al CAP amb orientació comunitària i basada en la igualtat, la solidaritat i la transformació, entre altres. A través de la lectura de clàssics de la literatura universal es posen en el centre les persones i es crea sentit col·lectivament. Aquesta proposta d’acompanyament no s’ha pogut provar completament, però l’experiència apunta a possibles resultats molt inspiradors.