Extracció de cafeïna i àcid clorogènic del marro del cafè

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022-06
Authors
Puente Mollfulleda, Pau
Other authors
Cantero Gómez, M. RosaCantero Gómez, M. Rosa - ORCID ID
Puig, RitaPuig, Rita - ORCID ID
Universitat de Lleida. Escola Politècnica Superior
Impact
Export
Share
cc-by-nc-nd
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
El cafè és un producte molt popular i important a escala mundial. Segons l’Organització Internacional del Cafè (ICO), s’estima que entre l’any 2019 i 2020 es van produir globalment 165 milions de sacs de 60 kg de cafè [1]. Com a conseqüència, aquesta indústria genera enormes quantitats de subproductes del cafè que suposen una pèrdua important de recursos. Per això, és crucial investigar mètodes de reciclatge i reutilització d’aquests residus. El marro del cafè és el principal residu generat en la producció i consum de cafè. Per cada tona de cafè verd es generen aproximadament 650 kg de marro (al voltant de 2 kg de marro humit per cada kg de cafè soluble produït), el qual es descarrega normalment en el medi ambient [2]. Per a trobar una solució a aquesta qüestió, aquest treball pretén comparar diferents mètodes d’extracció emprant mescles de dissolvents etanol/aigua en distintes proporcions, per a extreure de manera òptima, del marro del cafè, dos components rellevants: l’àcid clorogènic i la cafeïna. Per a fer-ho, es realitzaran els següents mètodes d’extracció: a. Extracció amb vòrtex. b. Extracció amb ultrasons a temperatura ambient. c. Extracció amb ultrasons a 50 °C. S’estudiaran com a dissolvent distintes mescles d’etanol/aigua amb els següents percentatges d’etanol: 0, 20, 40, 60, 80 i 96%. Els resultats finals de l’estudi mostren que, per l’àcid clorogènic, l’extracció amb el mètode vòrtex i una mescla d’etanol/aigua 0% d’etanol com a dissolvent, és la que proporciona els millors resultats. En el cas de la cafeïna, la mescla d’etanol/aigua òptima és la del 60% d’etanol. S’obté d’aquesta manera 0,696 mg d’àcid clorogènic per cada gram del marro de cafè, i 1,065 mg de cafeïna per cada gram de marro de cafè.
Related resource
Citation
DOI
Journal or Serie