El cultiu de camelina

View/ Open
Issue date
2021Suggested citation
Royo-Esnal, Aritz;
Codina-Pascual, N.;
.
(2021)
.
El cultiu de camelina.
Butlletí extensius.cat, 2021, Butlletí 67 ( setembre).
http://hdl.handle.net/10459.1/83533.
Metadata
Show full item recordAbstract
La camelina (Camelina sativa (L.) Crantz) és un cultiu oleaginós conegut i cultivat des de l'Edat de Bronze que va ser reemplaçat per altres cultius més productius cap al segle XVI. Des de fa uns anys, però, i a causa de la necessitat de trobar cultius alternatius que aportin matèria primera per diversos usos, la camelina ha tornat a sobresortir. A més el seu cultiu presenta un interès per formar part de les rotacions de cultius herbacis de secà. Aquest interès no és en va, ja que, per un costat, l'oli produït per aquesta planta es pot utilitzar amb diferents finalitats, des del consum humà i animal fins a la producció de biodièsel, passant per altres usos industrials com la fabricació de pintures i vernissos o, fins i tot, en la indústria cosmètica. Altrament, el tortó de camelina, ric en proteïna, antioxidants i àcid grassos saludables s'utilitza en l'alimentació de truites i gallines (entre altres bestiars), per enriquir la carn dels primers i els ous dels segons amb omega-3. A més, les llavors tenen un contingut de mucílag d'entre un 7% i un 15%, essent una potencial font d'aquest producte per l'ús medicinal i alimentari.