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dc.contributorHernández Jover, Teresa
dc.contributorUniversitat de Lleida. Facultat de Medicina
dc.contributor.authorFigueroa Moreno, Clàudia
dc.date.accessioned2022-06-13T09:53:47Z
dc.date.available2022-06-13T09:53:47Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/83475
dc.description.abstractActualment no existeix una cura per la síndrome de l’intestí irritable (SII), aquesta es classifica dins dels trastorns funcionals digestius i es manifesta amb dolor abdominal associat a alteracions del ritme deposicional, amb una alta prevalença española (10-15%). Dins de l’abordatge terapèutic trobem els fàrmacs, els hàbits saludables, l’abordatge psicosocial i la dieta. Més del 60% dels pacients presenten un empitjorament dels seus símptomes després dels àpats. Molts d’ells limiten i exclouen aliments de la seva dieta de forma indiscriminada desplaçant aliments bàsics, podent arribar a graus de desnutrició. L’objectiu principal del treball és elaborar una guia alimentària per pacients diagnosticats de SII. Els objectius secundaris proposats són facilitar una eina de consulta que permeti millorar els hàbits alimentaris i la qualitat de vida, elaborar menús i receptes de fàcil elaboració i per últim donar a conèixer la importància que tenen elles en millorar la seva salut. Primerament s’ha realitzat la recerca de l’evidència científica sobre el tractament nutricional (PubMed, Elsevier i Cochrane). Posteriorment s’ha elaborat la guia estructurada en: hàbits alimentaris saludables, dieta d’exclusió baixa en FODMAP i altres dietes d’exclusió. Segons els resultats podem concloure que s’assoleix l’objectiu principal i secundaris del treball.ca_ES
dc.description.abstractActualmente no existe cura para el síndrome del intestino irritable (SII), este se clasifica dentro de los trastornos funcionales digestivos y se manifiesta con dolor abdominal asociado a alteraciones del ritmo defecatorio, con una alta prevalencia española (10-15%). Dentro del abordaje terapéutico encontramos los fármacos, los hábitos saludables, el abordaje psicosocial y la dieta. Más del 60% de los pacientes presentan un empeoramiento de sus síntomas después de las comidas. Muchos de ellos limitan y excluyen alimentos de su dieta de forma indiscriminada desplazando alimentos básicos, pudiendo llegar a riesgos de desnutrición. El objetivo principal es elaborar una guía alimentaria para pacientes diagnosticados de SII. Los objetivos secundarios son facilitar una herramienta de consulta que permita mejorar los hábitos alimentarios y la calidad de vida, elaborar menús y recetas de fácil elaboración y por último dar a conocer la importancia que tienen ellos en mejorar su salud. Primero, se ha realizado la búsqueda de la evidencia científica sobre el tratamiento nutricional (PubMed, Elsevier y Cochrane), seguido de la elaboración de la guía estructurada en: hábitos alimenticios saludables, dieta de exclusión baja en FODMAP y otras dietas de exclusión. Según los resultados podemos concluir que se cumplen los objetivos expuestos.ca_ES
dc.description.abstractNowadays, there is no cure for Irritable Bowel Syndrome (IBS). IBS is a functional bowel disorder with high prevalence in Spaniard population (10-15%). Patients with IBS experience abdominal pain and stool changes. Pharmacological treatment, healthy lifestyle, cognitive behavioral therapy and diet are currently IBS treatment. In more than 60% of IBS patients, symptoms worsen after meals. Most of them, limit and reject food that could be basic for them. Consequently, that could potentially lead to malnutrition. The aim of this study is to create a practice guideline for the dietary management of IBS patients. Also, to provide with a query tool that could allow the improvement of eating habits and quality of life, to elaborate easy and practical menus and recipes and finally to help them be aware of the importance they have in improving their own health. Firstly, we have done clinical scientific research of the most updated database of dietary management of IBS patients (PubMed, Elsevier and Cochrane). Thereafter, we have written down the practice guideline which contains: healthy eating and lifestyle, FODMAP exclusion diet and other exclusion diets. In conclusion, because of the results we have obtained, we have accomplished the objectives that we had settled down.ca_ES
dc.format.extent78 p.ca_ES
dc.language.isocatca_ES
dc.rightscc-by-nc-ndca_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectSíndrome de l’intestí irritable (SII)ca_ES
dc.subjectSíndrome del intestino irritable (SII)ca_ES
dc.subjectBowel Syndrome (IBS)ca_ES
dc.titleElaboració d’una guia alimentària per pacients diagnosticats de la síndrome de l’intestí irritableca_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisca_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessca_ES


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