Disseny d’un programa d’educació per la salut per formar els monitors de menjador de la cooperativa Lleure Quàlia de Tàrrega en la Diabetis Mellitus tipus 1 pediàtrica : “Posa’t al dia de la Diabetis infantil”

View/ Open
Issue date
2021Author
Recasens i Elias, Maria
Other authors
Martínez Barriuso, Josep Maria
Universitat de Lleida. Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia
Suggested citation
Recasens i Elias, Maria;
.
(2021)
.
Disseny d’un programa d’educació per la salut per formar els monitors de menjador de la cooperativa Lleure Quàlia de Tàrrega en la Diabetis Mellitus tipus 1 pediàtrica : “Posa’t al dia de la Diabetis infantil”.
http://hdl.handle.net/10459.1/83440.
Metadata
Show full item recordAbstract
Introducció: La Diabetis Mellitus és una malaltia endocrina que afecta un percentatge de població molt alt i suposa una gran quantitat de recursos sanitaris. En la població infantil trobem més incidència de la Diabetis Mellitus tipus 1 (DM1), també anomenada insulinodependent. Pels infants amb DM1 suposa una
responsabilitat molt gran mantenir controlades les xifres de glicèmia i l'alimentació, sobretot en el menjador escolar. Els monitors de menjador són les principals persones encarregades del nen diabètic
a l’escola, per tant, han de tenir uns coneixements bàsics i habilitat a les tècniques.
Objectius: Formar als monitors de menjador de l’empresa Lleure Quàlia proporcionant el coneixement necessari de tractament davant la situació de compensació i descompensació del nen diabètic per tal de reduir l’angoixa davant aquestes situacions.
Metodologia: Després de realitzar una exhaustiva cerca bibliogràfica s’ha decidit realitzar un programa de 8 etapes consistent en 4 sessions en grups de 15-20 amb mascareta, distància i ventilació. Està encarat als monitors de lleure i menjador, acompanyants o no de nens diabètics, de l’empresa Lleure Quàlia de Tàrrega amb la col·laboració de l'Associació de Diabètics de Catalunya i estudiants de cinquè curs
de la doble titulació en infermeria i fisioteràpia que lideraran el projecte. El projecte s’avaluarà mitjançant una enquesta pre-post intervenció.
Resultats: L’enquesta pre-post mostra un augment dels coneixements en els assistents a la intervenció. Els valors de l’escala Hamilton mostren valors més baixos del nivell d’ansietat davant el cas exposat de debut diabètic infantil. No tenim resultats a llarg termini, però podem afirmar que, a curt termini, el projecte ha donat els seus fruits.
Conclusions: Mitjançant l'aplicació d’aquest programa d'educació per a la salut es vol reduir el sentiment d’angoixa dels monitors de lleure i menjador millorant els seus coneixements i actituds davant el nen diabètic i les possibles complicacions que pot comportar la Diabetis Mellitus tipus 1.
European research projects
Collections
The following license files are associated with this item: