Adaptación de una granja porcina de producción intensiva a un sistema de producción ecológica en la comarca de Osona.

View/ Open
Issue date
2021Author
Noguera Capellas, María
Other authors
Álvarez Rodriguez, Javier
Argemí i Armengol, Immaculada
Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària
Suggested citation
Noguera Capellas, María;
.
(2021)
.
Adaptación de una granja porcina de producción intensiva a un sistema de producción ecológica en la comarca de Osona..
http://hdl.handle.net/10459.1/73465.
Metadata
Show full item recordAbstract
L'agricultura i ramaderia ecològica són models agraris que volen un desenvolupament sostenible
i de qualitat, i que els últims anys ha augmentat d’importància. La idea de l'estudi neix amb el
desig del futur propietari de tenir una explotació més sostenible, integrada amb la terra,
autosuficient i resilient, on el benestar animal tingui un paper fonamental.
L'explotació actual compta amb 600 porcs i amb una superfície total de 1.045,8 m2. Es troba
dividida en 6 sales contigües, i disposa de zones descobertes a la cara est, oest i nord de l'edifici.
A més, compta amb una base agrícola de 14,15 ha. Per iniciar l'adaptació de la granja, es proposa
utilitzar porcs Piétrain x (Landrace x Large White), degut als paràmetres reproductius i
productius que presenta aquest creuament. Tot i això, es preveu que en un futur es canviï la raça
Piétrain del mascle per la Duroc, ja que aquests compten amb una proporció de greix
intramuscular elevada.
Pel que fa a el dimensionament de la nova explotació, tenint en compte el R (CE) 889/2008, no
es pot mantenir el cens actual al mateix espai del que es disposa. Per això, es decideix disminuir
el cens a 32 mares i 640 porcs.
L'alimentació estarà formada per pinso ecològic i farratge. Es comptarà amb quatre formulacions
diferents: gestació, lactació, prestarter i engreix. La distribució del pinso es farà amb menjadores
corredisses separades per boxes i semiboxes en gestació i cubrició, menjadores individuals per
a les mares en lactació, plats de primera edat per als garrins en lactació i tolves per a la resta de
les fases. El farratge d'elecció serà l'alfals, principalment degut al seu alt contingut en proteïna.
Així mateix, es durà a terme el cultiu de l'alfals, juntament amb un cultiu rotacional d'ordi i blat
tou.
Pel que fa a el disseny de les sales, en lactació per parelles, es comptarà amb un disseny similar
a les paridores Ramonich, un niu, i una barra vertical al centre com a element de protecció. Les
sales de lactació en grup/transició comptaran amb gàbies de barrots que envoltaràn les
menjadores dels garrins, així com amb dos nius. Pel que fa a les sales de cubrició-control,
comptaràn amb tres semiboxes i dos boxs d'accés lliure al llarg de la menjadora corredissa,
mentre que les de gestació comptaràn amb el mateix nombre de semiboxes, però només un box
d'accés lliure. Per a la construcció de la nova explotació, s'hauràn de fer una sèrie d'edificacions,
anivellacions i enderrocs per poder adaptar-se a les noves condicions.
Finalment, es realitza un estudi econòmic. S'han de tenir en compte els resultats productius de
l'explotació (353 porcs el primer any i 627 el segon), i dos models de venda: la venda de la canal
a l'engròs (3,60 €/kg) o la venda de la canal al detall (4,80 €/kg). A més, es resum una sèrie de
costos. Fent un balanç entre els ingressos bruts i els costos anuals, es conclou que l'opció de la
venda de la canal al detall és l’única opció viable, ja que a partir del tercer any es recupera la
inversió, i a partir del quart any es comença a obtenir un flux de caixa anual de 55.962 €, o marge
brut de 1.748 €/truja. El marge brut de les granges de cicle tancat convencionals a Catalunya és
de 612,37 €/truja, concloent que l'adaptació de l'explotació és viable.
Així mateix, es té en compte la possibilitat d'accedir a l'ajuda d'agricultura ecològica, amb la que
es recuperaria la inversió abans i a partir del quart any s'obtindria un flux de caixa anual més
gran.
European research projects
Collections
The following license files are associated with this item: