Estudio observacional de la eficacia del saque de esquina en la fase ofensiva en primera y segunda división española en la temporada 2016/2017
Issue date
2021-03-12Author
Fernández Hermógenes, Daniel
Other authors
Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)
Suggested citation
Fernández Hermógenes, Daniel.
(2021)
.
Estudio observacional de la eficacia del saque de esquina en la fase ofensiva en primera y segunda división española en la temporada 2016/2017.
Universitat de Lleida.
http://hdl.handle.net/10803/671494.
Metadata
Show full item recordEl futbol modern es caracteritza per tenir dues fases de joc; una fase dinàmica que ha estat estudiada des de múltiples perspectives, i una fase estàtica associada a les accions a pilota aturada i que en la última dècada s’han incrementat les investigacions per la recerca de la millora en l’eficàcia degut a la evolució en el coneixement tàctic, cada cop més desenvolupat pels entrenadors, que condicionen el joc i els resultats més ajustats. L’objectiu d’aquest estudi va ser investigar i profunditzar els conceptes més rellevants en el córner des de la perspectiva d’un model d’anàlisis dels esports col·lectius basats en la metodologia observacional. Es van analitzar un total de 2029 córners de 204 partits entre primera i segona divisió espanyola a la temporada 2016-2017. Es va construir un instrument d’observació ad hoc (SOCFO-1) format per 4 criteris contextuals, 10 criteris conductuals i un criteri evaluatiu que es van enregistrar amb el software lliure LINCE v.2., que ens va permetre estudiar la consecució en el joc ofensiu d’aquestes accions tecnico-tàctiques. Es va realitzar un anàlisis estadístic descriptiu i inferencial univariable, bivariable i de regressió dels resultats amb el software Stata/IC v. 15.1, que va ser complementat amb la detecció de patrons temporals T-Patterns mitjançant el software THEME 6.0. Es van detectar una gran quantitat de patrons de conducta en diferents criteris contextuals, demostrant que els córners més simples i senzills en la seva execució són els que obtenen major eficàcia en el gol. A més, l'anàlisi descriptiu i inferencial univariable i bivariable va corroborar aquests resultats comparant els criteris analitzats amb l'eficàcia. Finalment, aquest estudi aporta informació útil a l'entrenador perquè reflecteix quines variables influeixen més sobre la probabilitat de rematar a porteria gràcies a l'anàlisi de regressió.
European research projects
Collections
- Tesis Doctorals [1315]