Anàlisi hidrològica dels aiguats del 22 i 23 d’octubre del 2019 en les conques dels rius Femosa, Set, Gorg i Francolí

View/ Open
Issue date
2020-07Author
Segura Paz, Aleix
Other authors
Balasch Solanes, Josep Carles
Tuset Mestre, Jordi
Universitat de Lleida, Facultat de Lletres
Suggested citation
Segura Paz, Aleix;
.
(2020)
.
Anàlisi hidrològica dels aiguats del 22 i 23 d’octubre del 2019 en les conques dels rius Femosa, Set, Gorg i Francolí.
http://hdl.handle.net/10459.1/71404.
Metadata
Show full item recordAbstract
En aquest treball s’analitza l’important episodi de crescudes llampec (flash-floods) del passat 22 i 23 d’octubre de 2019, centrant l’estudi en les valls de les comarques de les Garrigues i la Conca de Barberà. S’estudien les conseqüències hidrològiques en les conques dels rius Femosa, Set, Gorg i Francolí a partir de la delimitació d’alguns punts seleccionats per a fer la reconstrucció post-esdeveniment.
En cadascun dels punts de tancament de les subconques ha estat necessari realitzar uns balanços hidrològics a partir de la pluja com a variable d’entrada i l’escolament com a variable de sortida. La resposta hidrològica es basa en reconstruir els cabals pic i els coeficients d’escolament. Els cabals pic que van transitar per aquests punts s’han determinat directament en camp amb mètodes hidràulics. Els volums d’escolament i el coeficient d’escolament s’han calculat amb mètodes hidrològics indirectes.
A banda en cada una de les subconques definides s’ha delimitat una sèrie de paràmetres i propietats com són: la seva àrea de drenatge, el pendent mitjà de la conca, el pendent mitjà del curs principal, la llargada del curs principal, la superfície de conreus abancalada, la superfície de bosc i el percentatge de conca que representa dins la principal. Aquests paràmetres ens han ajudat a explicar la variabilitat espacial de la riuada segons la zona afectada. A més a més, s’han establert correlacions entre les variables per veure les seves tendències i el seu nivell d’interrelació.
Els resultats d’aquest treball final de grau reflecteixen que la distribució de la pluja va ser el factor més important en la resposta hidrològica, la importància de la pluja total acumulada sobre la intensitat màxima i la gran capacitat de retenció d’aigua en els sòls de les diverses subconques. En conjunt, l’anàlisi indica que el procés de formació d’escolament de crescuda en aquest episodi estaria dominat pel flux de saturació per sobre del flux hortonià, a pesar de que la magnitud de les intensitats registrades fou important.
European research projects
Collections
- Grau en Geografia [19]
The following license files are associated with this item: