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dc.contributor.authorRábago Panduro, Lourdes Melisa
dc.contributor.authorMartín Belloso, Olga
dc.contributor.authorWelti-Chanes, Jorge
dc.contributor.authorMorales de la Peña, Mariana
dc.date.accessioned2020-10-29T13:06:24Z
dc.date.available2020-10-29T13:06:24Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2395-8472
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/69740
dc.description.abstractPecan nut kernels are rich in health-promoting substances such as unsaturated fatty acids, tocopherols, and phenolic compounds. Due to their importance in the human diet, it is essential to evaluate the effects of drying, and storage temperature and time, on these phytochemicals. Moisture, water activity, lipid content, bioactive compounds concentration, and antioxidant capacity of wet and dry pecan nuts (Western variety) were determined. Then kernels and in-shell nuts were stored (240 days) at 4°C and 25°C, monitoring the changes in tocopherols concentration, phenolic content, and antioxidant capacity. Wet and dry kernels exhibited similar fatty acids profile and γ-tocopherol concentration (20.37±0.73 and 19.27±1.62 mg·100 g-1 kernels in dry basis), whereas phenolic content and antioxidant capacity decreased due to the drying process (33.2 and 22.3%, respectively). Throughout storage, condensed tannins concentration of kernels and in-shell nuts reduced by 31.5 and 41.8%, while DPPH antioxidant capacity improved 216.4 and 188.4%, respectively. These results evidenced that drying and storage time are the most significant variables regarding pecan nuts postharvest processing; nonetheless, further research related to the relationship between condensed tannins degradation and the increments in DPPH antioxidant capacity is needed.ca_ES
dc.description.abstractLa almendra de nuez pecanera es rica en compuestos con alto potencial funcional como ácidos grasos insaturados, tocoferolesy compuestos fenólicos. Debido a su importancia en la dieta, resulta esencial evaluar los efectos del tratamiento de secado, asícomo tiempo y temperaturas de almacenamiento sobre estos fitoquímicos. En este sentido, se determinaron humedad, actividadde agua, contenido de lípidos y bioactivos, así como capacidad antioxidante (CA) de nuez pecanera (variedad Western) húmeday seca. Posteriormente, se almacenaron (240 días) almendras y nuez en cáscara a 4 y 25 ºC, monitoreando los cambios en laconcentración deγ-tocoferol (γ-T), contenido de fenólicos (CF) y CA. Las almendras húmedas y secas presentaron similitudesen el perfil de ácidos grasos yγ-T (20.37±0.73 y 19.27±1.62 mg·100 g−1almendra en base seca), mientras que, CF y CAdisminuyeron 33.2 y 22.3% debido al proceso de secado. Durante el almacenamiento, la concentración de taninos condensados(TC) se redujo 31.5 y 41.8% en almendras y nuez en cáscara, en cambio, CA aumentó 216.4 y 188.4%, respectivamente. Estosresultados demuestran que el secado y el tiempo de almacenamiento son variables importantes en el procesamiento postcosechade la nuez pecanera; siendo necesario investigar a profundidad la relación entre TC y CA.ca_ES
dc.description.sponsorshipThe authors recognize the support from Tecnológicode Monterrey and Consejo Nacional de Ciencia yTecnología (CONACYT) scholarship programs.ca_ES
dc.language.isospaca_ES
dc.publisherAcademia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Químicaca_ES
dc.relation.isformatofReproducció del document publicat a https://doi.org/10.24275/rmiq/Alim1149ca_ES
dc.relation.ispartofRevista Mexicana de Ingeniería Química, 2020, vol. 19, núm. 3, p. 1439-1452ca_ES
dc.rightscc-by-nc-nd (c) Revista Mexicana de Ingeniería Química, 2020ca_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectPecan nutsca_ES
dc.subjectStorageca_ES
dc.subjectPhenolic compoundsca_ES
dc.subjectAntioxidant capacityca_ES
dc.titleChanges in bioactive compounds content and antioxidant capacity of pecan nuts [Carya illinoinensis (Wangenh. K. Koch)] during storageca_ES
dc.title.alternativeariaciones en el contenido de compuestos bioactivos y capacidad antioxidante de la nuezpecanera [Carya illinoinensis(Wangenh. K. Koch)] durante su almacenamientoca_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleca_ES
dc.identifier.idgrec030324
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionca_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessca_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.24275/rmiq/Alim1149


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cc-by-nc-nd (c) Revista Mexicana de Ingeniería Química, 2020
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