Resposta de Stenomesius japonicus i Necremnus tutae als volàtils induïts a la planta de tomàquet amb Tuta absoluta i amb Macrolophus pygmaeus

Ver/ Abrir
Fecha de publicación
2018-10Autor/a
Pequeño Galea, Laura Maria
Otros autores/as
Gabarra Ambert, Rosa
Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària
Cita recomendada
Pequeño Galea, Laura Maria;
.
(2018)
.
Resposta de Stenomesius japonicus i Necremnus tutae als volàtils induïts a la planta de tomàquet amb Tuta absoluta i amb Macrolophus pygmaeus.
http://hdl.handle.net/10459.1/69430.
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
La Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) és una plaga invasora que produeix danys importants als cultius de tomàquet a la zona mediterrània. Aquesta plaga té un ampli ventall d'enemics naturals, entre els quals, els més importants són els insectes depredadors i els paràsits. Tot i això, el coneixement sobre els parasitoides larvals és limitat. En tots els cultius és important la interacció entre plantes, herbívors i enemics naturals. Aquestes interaccions estan mediatitzades per les volàtils emeses per la planta i els herbívors; aquestes volàtils són indicis per als paràsits que els permeten realitzar cerques orientades d'host. Per entendre millor la biologia de dos dels parasitoides més abundants de T. absoluta a la zona mediterrània, Stenomesius japonicus i Necremnus tutae, hem realitzat experiments de laboratori per conèixer: (1) la capacitat dels dos parasitoides per detectar la planta de tomàquet i la planta de tomàquet infestada, (2) per determinar la capacitat de N. tutae per detectar la planta de tomàquet amb traces de Macrolophus pygmaeus, (3) per conèixer la capacitat de N. tutae per discriminar entre les traces de M. pygmaeus en fullets de tomàquet infestats amb T absoluta i els que no tenen presència de depredadors. A més, s'ha estudiat l'efecte de les volàtils depredadores sobre l'eficàcia de N. tutae sobre la plaga. Stenomesius japonicus no va poder detectar la planta de tomàquet i només va detectar la planta atacada per T. absoluta amb una infestació elevada de plagues. Necremnus tutae va detectar tant la planta de tomàquet com la planta atacada per T. absoluta, també va detectar la planta amb rastres de M. pygmaeus. El parasitoide N. tutae va parasitar més els fulletons de tomàquet quan estaven en contacte amb el depredador.
Proyectos de investigación europeos
Colecciones
El ítem tiene asociados los siguientes ficheros de licencia: