Estratègies de control integrat de Eotetranychus carpini (Oudemans) (Acari: Tetranychidae) en vinya: Control biològic i dosificació zonal de productes fitosanitaris

Visualitza/ Obre
Data de publicació
2017-10Autor/a
Mármol Rodríguez, Ariadna
Altres autors/es
Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària
Citació recomanada
Mármol Rodríguez, Ariadna;
.
(2017)
.
Estratègies de control integrat de Eotetranychus carpini (Oudemans) (Acari: Tetranychidae) en vinya: Control biològic i dosificació zonal de productes fitosanitaris.
http://hdl.handle.net/10459.1/69421.
Metadades
Mostra el registre d'unitat completResum
La vinya és un cultiu de gran rellevància mundial. A Catalunya, particularment, la producció de vins i caves de qualitat representa el tercer sector més important de la indústria agroalimentària. Per tal de fer front a diverses plagues, malalties i males herbes que perjudiquen aquest cultiu i el seu rendiment, la protecció integrada de cultius ofereix diverses eines per garantir un ús sostenible dels productes fitosanitaris. En els darrers anys, la presència de l'aranya groga, Eotetranychus carpini (Acari: Tetranychidae), s'ha intensificat a les vinyes del sud d'Europa i ha esdevingut un problema en algunes zones de Raïmat (Lleida). En aquest sentit, aquest treball avalua dues metodologies que pretenen mantenir de manera efectiva la població d'aranya groga per sota del llindar econòmic de danys: (1) el control biològic mitjançant l'alliberament dels fitoseids depredadors, Amblyseius andersoni (Acari: Phytoseiidae), i (2) un sistema d'ajustament del volum d'aplicació de productes fitosanitaris basat en el vigor vegetatiu dels ceps estimat segons imatges aèries. En el primer cas, malgrat que es va apreciar una tendència a l'augment de A. andersoni a les zones on aquests eren alliberats, possiblement associada també a una certa disminució de les poblacions de E. carpini, no podem parlar clarament d'èxit d'aquest mètode a causa de l'elevada variabilitat en els resultats, que impedeix obtenir conclusions robustes. En el segon cas estudiat, en canvi, es va poder comprovar un augment de l'eficiència de l'aplicació en obtenir deposicions similars a dosi inferior en capçades de diferent vigor, mentre es garantia l'eficàcia biològica. En conjunt, aquest treball aporta noves dades experimentals i discussions sobre la gestió de E. carpini en vinya en un context de control integrat de plagues.
Projectes de recerca europeus
Col·leccions
Els fitxers de llicència següents estan associats amb aquest element: