Alteracions metabolòmiques en el càncer d'endometri
Issue date
2020-01-23Author
Gatius Calderó, Sònia
Other authors
Universitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
Suggested citation
Gatius Calderó, Sònia.
(2020)
.
Alteracions metabolòmiques en el càncer d'endometri.
Universitat de Lleida.
http://hdl.handle.net/10803/668709.
Metadata
Show full item recordEl càncer d’endometri és la neoplàsia ginecològica més freqüent en els països desenvolupats. Malgrat que la majoria dels carcinomes són curables amb un tractament adequat, al voltant del 20% dels tumors es comporten de forma agressiva i suposen un repte terapèutic. És per aquest motiu que sorgeix la necessitat d’identificar nous paràmetres per tal de seleccionar pacients amb risc de recidiva o metàstasi.
La cèl•lula eucariota presenta canvis en el seu metabolisme com a resposta coordinada a diferents situacions fisiològiques i patològiques, entre elles el càncer. L’anàlisi del metaboloma, mitjançant la metabolòmica, pot permetre identificar metabòlits diferencials que representen el producte final de les vies de senyalització que estan alterades en el càncer. Per aquest motiu hem volgut realitzar una anàlisi metabolòmica del càncer d’endometri. A més a més, per tal de validar els resultats i traslladar-los a la pràctica clínica s’han avaluat els nivells d’expressió dels metabòlits diferencials més significatius en arrays de teixit (TMAs).
En primer lloc, els resultats han mostrat que el procés de carcinogènesi del càncer d’endometri defineix un perfil metabolòmic específic. Els resultats suggereixen que la via dels endocannabinoides pot estar implicada en la gènesi i progressió del carcinoma endometrioide. Així mateix, l’alteració del metabolisme de les purines pot estar implicada en fenòmens d’invasió miometrial en el càncer d’endometri.
En segon lloc, l’estudi metabolòmic ha mostrat un perfil diferencial entre carcinomes endometrioides i serosos. A més a més, ha permès identificar dues molècules, ADI1 i BCAT1, que poden estar implicades en la gènesi de les neoplàsies endometrioides i en la progressió tumoral. Així mateix, aquests compostos poden ajudar a establir el diagnòstic diferencial entre aquests dos subtipus histològics amb pronòstics molt diferents.
Finalment, partint de la premissa que l’angiogènesi és un mecanisme essencial per al creixement, invasió i disseminació tumoral i que els carcinomes d’endometri amb flux sanguini intratumoral disminuït tenen pitjor pronòstic, s’ha analitzat el perfil metabolòmic del càncer d’endometri en funció del seu flux sanguini. El resultats mostren un perfil metabolòmic específic dels tumors segons el seu flux sanguini i permeten identificar Resolvina D i fosfolípids específics diferencials entre tumors d’alt i baix flux sanguini. Aquestes molècules poden estar implicades en l’angiogènesi i progressió tumoral en el càncer d’endometri.
European research projects
Collections
- Tesis Doctorals [1248]