Show simple item record

dc.contributorPerpinyà, Núria
dc.contributorUniversitat de Lleida. Departament de Filologia Catalana
dc.creatorMasegosa Gayo, Fabiola Sofía
dc.date.accessioned2020-06-05T08:29:38Z
dc.date.available2020-06-05T08:29:38Z
dc.date.issued2017-09-27
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10803/668334
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/68919
dc.descriptionLa vida teatral a Andorra de 1900 a 1970 estudia el teatre a Andorra des dels seus inicis populars fins a l’aparició del teatre comercial, a partir de 1960, amb l'auge del Casal del Centre. A partir dels anys cinquanta comencen les produccions d’autors andorrans. La tesi té dues vessants. La històrico-sociològica centrada en les representacions teatrals que es posen en escena a Andorra durant aquells anys. I la folklòrico-literària on s’analitzen les obres pròpiament andorranes, entre les quals destaca la producció d’Esteve Albert. Com a conclusió, durant el període 1900 – 1970, es constata que el teatre andorrà és popular i en català, lligat a les festes de Nadal i Carnaval i a l’entorn pirinenc. Malgrat les nombroses representacions d’obres còmiques (la major part de les quals són realistes i de dramaturgs catalans) el substrat escènic folklòric i muntanyenc (com el dels balls de l’óssa) predomina.
dc.descriptionLa vida teatral en Andorra de 1900 a 1970 estudia el teatro en Andorra desde sus inicios populares hasta la aparición del teatro comercial, a partir de 1960, con el auge del Casal del Centre. A partir de los años cincuenta comienzan las producciones de autores andorranos. La tesis tiene dos vertientes. La histórico-sociológica centrada en las representaciones teatrales que se ponen en escena en Andorra durante aquellos años. Y la folclórica-literaria donde se analizan las obras propiamente andorranas, entre las que destaca la producción de Esteve Albert. Como conclusión, durante el periodo 1900 - 1970, se constata que el teatro andorrano es popular y en catalán, ligado a las fiestas de Navidad y Carnaval y en el entorno pirenaico. A pesar de las numerosas representaciones de obras cómicas (la mayor parte de las cuales son realistas y de dramaturgos catalanes) el sustrato escénico folclórico y montañoso (como el de los bailes de la osa) predomina.
dc.descriptionTheatrical life in Andorra from 1900 to 1970 studies the theater in Andorra from its popular beginnings until the appearance of the commercial theater, from 1960, with the rise of the Casal del Centre. Beginning in the 1950s, the productions of Andorran authors began. And the folkloric-literary where the Andorran works are analyzed, among which the production of Esteve Albert stands out. As a conclusion, during the period 1900 - 1970, it's observed that the Andorran theater is popular and in Catalan, linked to the Christmas and Carnival parties and in the Pyrenean environment. The thesis has two aspects. The historical-sociological centered on the theatrical performances that are put on stage in Andorra during those years. In spite of the numerous representations of comic theatrical works (most of which are realistic and of Catalan playwrights) the folkloric and mountainous scenic substrate (like the one of the dances of the bear) predominates.
dc.formatapplication/pdf
dc.format516 p.
dc.languagecat
dc.publisherUniversitat de Lleida
dc.rightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subjectTeatre andorrà
dc.subjectObres teatrals representades a Andorra
dc.subjectAutors teatrals representats a Andorra
dc.subjectTeatro andorrano
dc.subjectObras teatrales representadas en Andorra
dc.subjectAutores teatrales representados en Andorra
dc.subjectAndorran Theater
dc.subjectTheater plays represented in Andorra
dc.subjectTheater authors represented in Andorra
dc.subjectSociologia
dc.subject3
dc.subject79
dc.titleLa vida teatral a Andorra de 1900 a 1970
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record