Factors de variació en la producció de canals de porcí ecològica i convencional

View/ Open
Issue date
2020-05-26Suggested citation
Argemí i Armengol, Immaculada;
Villalba Mata, Daniel;
Álvarez Rodríguez, Javier;
.
(2020)
.
Factors de variació en la producció de canals de porcí ecològica i convencional.
Quaderns Agraris, 2020, num. 48 (juny), p. 59-74.
https://doi.org/10.2436/20.1503.01.111.
Metadata
Show full item recordAbstract
El treball que es presenta en aquest article té l'objectiu d'analitzar els efectes del sistema de producció (convencional o ecològic), l'estació de l'any (estiu o tardor), el sexe (mascles castrats o femelles) i el tipus genètic (de 0 % a 75 % de gens Duroc) sobre diferents variables relacionades amb les canals de porc (pes de la canal, espessor del greix subcutani lumbar i dorsal, contingut de magre i preu percebut per canal) i la prevalença de lesions a la pell i decomisos a l'escorxador. L'estudi es va dur a terme durant 12 dies, de juny a novembre de 2016, en un escorxador de Catalunya. Es van inspeccionar 6.540 canals de porc, de granges convencionals (n = 4.707) i ecològiques (n = 1.833), de 24 proveïdors diferents. A l'estiu, en comparació amb la tardor, la cria ecològica incrementa l'espessor del greix subcutani i, en conseqüència, redueix el contingut de magre (tots P < 0,001). La genètica Duroc va afectar positivament el pes viu (P = 0,02) i l'espessor del greix subcutani (P < 0,001). L'espessor del greix subcutani va ser superior a l'estiu i als mascles castrats (P < 0,001). En el sistema de producció ecològic, les lesions a la pell van tendir a ser més baixes (P = 0,08), però els decomisos de fetges van ser més elevats (risc relatiu = 5,98), respecte al sistema convencional. A més a més, es va detectar un risc inferior de lesions a la pell i de decomisos de fetges i pulmons a l'estiu que a la tardor. En conjunt, aquests resultats també es van veure afectats per la repetibilitat de l'efecte aleatori del proveïdor.
Is part of
Quaderns Agraris, 2020, num. 48 (juny), p. 59-74European research projects
Collections
The following license files are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as cc-by-nc-nd (c) Argemí i Armengol, Immaculada et al., 2020
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
The extent to which genetics and lean grade affect fatty acid profiles and volatile compounds in organic pork
Argemí i Armengol, Immaculada; Villalba Mata, Daniel; Tor i Naudí, Marc; Pérez Santaescolástica, C.; Purriños Pérez, Laura; Lorenzo Rodríguez, José Manuel; Álvarez Rodríguez, Javier (PeerJ, Inc, 2019-07-17)Niche production is intended to produce premium pork, but several husbandry factors may affect the meat fatty acid composition and aroma. Fatty acid profile (by GC-FID) of raw meat and volatile compounds (by SPME-GC-MS) ... -
Nuevas estrategias de alimentación en el porcino ecológico
Argemí i Armengol, Immaculada; Villalba Mata, Daniel; Álvarez Rodríguez, Javier (Grupo Asís, 2018-10-01)Este estudio se planteó para proponer una estrategia de alimentación de porcino ecológico, en las diferentes fases fisiológicas, usando ingredientes locales ecológicos. A partir del valor nutritivo de cereales (n = 22), ... -
Estrategias de alimentación, evaluación del impacto ambiental y valoración económica de dietas de porcino ecológico
Argemí i Armengol, Immaculada; Villalba Mata, Daniel; Tor i Naudí, Marc; Álvarez Rodríguez, Javier (UCOPress. Cordoba University Press (UCOPress Editorial Universidad de Córdoba), 2020-04-29)El principal desafío en alimentación para porcino ecológico es garantizar que los alimentos de la dieta cumplan los requerimientos nutricionales, en particular en proteína y perfil de aminoácidos, al finalizar la moratoria ...