Llibres / Capítols de llibre (Càtedra Educació i Adolescència)
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
- ItemOpen AccessAdolescència en creixement: actualització dels actius interns i externs del desenvolupament positiu adolescent(Edicions de la Universitat de Lleida, 2023) Balsells, M. Àngels; Urrea Monclús, Aida; Fernández Rodrigo, Laura; Forné Samitier, Maria Alba; Simó Cunillera, Íngrid
- ItemOpen AccessLes famílies migrants llatinoamericanes amb nens, nenes i adolescents, processos familiars i d’aculturació. Una revisió de la literatura(Edicions de la Universitat de Lleida, 2023) Gutiérrez Rodríguez, Nauzet; Tomás de Almeida, Ana; Rodrigo López, María José; Álvarez Lorenzo, MíriamExperimentar un procés migratori té efectes i produeix canvis en l’exercici parental de les famílies llatinoamericanes. En aquest procés influeixen variables individuals, socials y culturals. Aprofundint en el tema, el seu estudi ha pres notorietat l’última dècada i s’ha demostrat que és imprescindible continuar analitzant l’impacte de l’aculturació en l’exercici parental de les famílies migrants llatinoamericanes per tal de dur a terme intervencions eficaces des dels sistemes de protecció social i desenvolupar polítiques socials en pro d’afavorir el benestar d’aquestes famílies.
- ItemOpen AccessAcompanyament educatiu i social a persones trans* en la infància i l’adolescència(Edicions de la Universitat de Lleida, 2020) Rodríguez Pérez, Sara; Urrea Monclús, AidaGran part de la societat continua associant la identitat sexual amb els genitals, és a dir: s’és nen/noi/home quan es té penis i s’és nena/noia/dona quan es té vulva. Ara bé, la identitat de gènere i la identitat sexual d’una persona van més enllà de l’apreciació dels seus genitals externs. La discriminació, l’exclusió i la violència per motius d’identitat sexual, identitat de gènere i expressió de gènere succeeixen amb freqüència a la nostra societat. El benestar de les persones trans* depèn, en gran mesura, del fet que socialment es comprengui la perspectivad’identitat sexual, d’identitat de gènere i d’expressió de gèneredes d’una visió positiva de la diversitat humana. És necessari el canvi d’un enfocament patologitzador cap a un enfocament de diversitat en l’acompanyament de la infància i l’adolescència trans*
- ItemOpen AccessAgència infantil i adolescent i activisme digital en l’educació per als drets de la infància i la ciutadania global(Edicions de la Universitat de Lleida, 2020) Martínez Sainz, G.; Barry, M.; Urrea Monclús, AidaEn aquest monogràfic, es presenten algunes recomanacions sobre com cal incorporar de manera estratègica i significativa les tecnologies digitals en l’Educació per a la Ciutadania Global (ECG), que pretén empoderar als estudiants per a que s’involucrin i assumeixin un rol actiu tant local, nacional com globalment, per afrontar i resoldre reptes globals, i així, convertir-se en contribuïdors per un món més just, pacífic, tolerant, inclusiu, segur i sostenible (UNESCO, 2018, p. 6). Hi ha principis claus de l’ECG que coincideixen amb el treball emergent sobre l’Educació per a la Ciutadania Digital (ECD), els quals estan identificats en el present estudi: drets, relacions, responsabilitats, identitat, agència i compromís. Els mestres i els educadors han de ser conscients dels reptes que les tecnologies digitals generen amb l’objectiu d’ajudar els nens, nenes i adolescents a navegar per aquests desafiaments i vèncer-ne els riscos que suposen.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida. Informe 2009 - 2010(Edicions de la Universitat de Lleida, 2011) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, EduardLes dades publicades per governs i altres institucions internacionals sobre la infància i l’adolescència són un referent interessant sobre realitats àmplies, estatals o internacionals. Malgrat la seva oportunitat i utilitat ofereixen una visió limitada en relació a realitats més properes com la ciutat. D’això es deriva la necessitat d’aproximacions a nivell micro per a conèixer amb més detall el benestar dels ciutadans i dels infants en particular. La descentralització de les competències de govern i l’aproximació de l’administració municipal als ciutadans suposa un grau de responsabilitat municipal gens menyspreable en la gestió de la despesa social. L’exercici eficient d’aquestes facultats solament pot basar-se en estudis que permetin actuar de forma local de manera més precisa i informada.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »