Show simple item record

dc.contributorSerrano Casasola, José Carlos Enrique
dc.contributorUniversitat de Lleida. Facultat de Medicina
dc.contributor.authorJové Font, Axel
dc.date.accessioned2019-11-19T10:43:20Z
dc.date.available2019-11-19T10:43:20Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/67568
dc.description.abstractS’ha  demostrat  que  l'oli  d'amarant  té  propietats  beneficioses  per  l’organisme,  especialment per al sistema cardiovascular. Estudis científics evidencien que millora els  símptomes  de  la  Diabetis  Mellitus  II,  la  Hipertensió  Arterial  i  altres  malalties  relacionades amb el cor. Aquestes patologies tenen com a paràmetres implicats la  tensió  arterial  (TA) i  la  freqüència  cardíaca (FC),  les  quals  es  troben  directament  relacionades amb el rendiment esportiu humà.   L’objectiu  d'aquest  estudi  consisteix  en  esbrinar  si  podem  millorar  el  rendiment  esportiu, amb paràmetres cardiovasculars, dels esportistes suplementant la dieta amb   oli d'amarant.  Per això, comptem amb la participació d’atletes, que durant 3 setmanes han pres 3g  d'oli d'amarant o de gira‐sol (placebo) diàriament. S’avalua si existeixen canvis en el  temps de cursa i en factors hemodinàmics.  Els resultats d’aquest estudi pilot ens indiquen que l’oli d’amarant no indueix canvis en  FC ni en temps de cursa, s’observen però, diferències quant a TA mitjana (14,22  mmHg) i TA sistòlica (19,91 mmHg) en particular.  Concloem que, l’oli d’amarant que s’ha suplement no indueix canvis significatius en el  temps de carrera. Tot i això, s’intueix una tendència, després d’un esforç físic, a reduir  la TA amb més facilitat en aquells voluntaris que van prendre oli d’amarant. ca_ES
dc.description.abstractSe ha demostrado que el aceite de amaranto tiene propiedades beneficiosas para el  sistema cardiovascular. Estudios científicos evidencian que mejora los síntomas de la  Diabetes Mellitus II, la Hipertensión Arterial y otras enfermedades relacionadas con el  corazón. Estas patologías tienen como parámetros implicados la tensión arterial (TA) y  la frecuencia cardíaca (FC), relacionadas directamente con el rendimiento deportivo  humano.  El objetivo de este estudio consiste en averiguar si podemos mejorar el rendimiento  deportivo, con parámetros cardiovasculares, de los deportistas suplementando la dieta  con aceite de amaranto.  Los participantes son atletas que, durante 3 semanas, han tomado 3g de aceite de  amaranto o de girasol (placebo) diariamente. Se quiere evaluar si existen cambios en el  tiempo de carrera y en factores hemodinámicos.  Los resultados de este estudio piloto indican que el aceite de amaranto no induce  cambios en FC ni en tiempo de carrera. Si observamos diferencias en cuanto a TA  media (14,22 mmHg) y TA sistólica (19,91 mmHg).  Concluimos que, el aceite de amaranto suplementado no induce cambios significativos  en el tiempo de carrera. Sin embargo, se intuye una tendencia, después de un esfuerzo  físico, a reducir la TA con más facilidad en aquellos voluntarios que tomaron aceite de  amaranto.ca_ES
dc.description.abstractIt has been shown that amaranth oil has beneficial properties for the body, especially  for the cardiovascular system. Scientific studies show that it improves the symptoms of  Diabetes Mellitus II, Arterial Hypertension and other heart‐related illnesses. These  pathologies have as parameters involved blood pressure (BP) and heart rate (HR),  which are directly related to human performance.  The objective of this study is to find out if we can improve sports performance, with  cardiovascular parameters, of athletes supplementing the diet with amaranth oil.  For this reason, we have the participation of athletes, who for 3 weeks have taken 3g  of amaranth oil or sunflower (placebo) daily. It is evaluated if there are changes in race  time and hemodynamic factors.  The results of this pilot study indicate that the amaranth oil does not induce changes in  FC or during race time, however, differences in mean BP (14.22 mmHg) and systolic BP  (19.91 mmHg) in particular.  We conclude that the supplemented amaranth oil does not induce significant changes  in race time. However, a tendency is felt, after a physical effort, to reduce BP more  easily in those volunteers who took amaranth oil. ca_ES
dc.format.extent74 p.ca_ES
dc.language.isocatca_ES
dc.rightscc-by-nc-ndca_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subject.otherRendiment (Esports)ca_ES
dc.subject.otherEsportistes -- Alimentacióca_ES
dc.titleDisseny i execució d’un estudi d’intervenció sobre l’efecte de l’oli d’amarant en el rendiment físic de l’esportistaca_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisca_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessca_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

cc-by-nc-nd
Except where otherwise noted, this item's license is described as cc-by-nc-nd