dc.contributor | Serrano Casasola, José Carlos Enrique | |
dc.contributor | Universitat de Lleida. Facultat de Medicina | |
dc.contributor.author | Jové Font, Axel | |
dc.date.accessioned | 2019-11-19T10:43:20Z | |
dc.date.available | 2019-11-19T10:43:20Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10459.1/67568 | |
dc.description.abstract | S’ha demostrat que l'oli d'amarant té propietats beneficioses per l’organisme, especialment per al sistema cardiovascular. Estudis científics evidencien que millora els símptomes de la Diabetis Mellitus II, la Hipertensió Arterial i altres malalties relacionades amb el cor. Aquestes patologies tenen com a paràmetres implicats la tensió arterial (TA) i la freqüència cardíaca (FC), les quals es troben directament relacionades amb el rendiment esportiu humà.
L’objectiu d'aquest estudi consisteix en esbrinar si podem millorar el rendiment esportiu, amb paràmetres cardiovasculars, dels esportistes suplementant la dieta amb oli d'amarant.
Per això, comptem amb la participació d’atletes, que durant 3 setmanes han pres 3g d'oli d'amarant o de gira‐sol (placebo) diàriament. S’avalua si existeixen canvis en el temps de cursa i en factors hemodinàmics. Els resultats d’aquest estudi pilot ens indiquen que l’oli d’amarant no indueix canvis en FC ni en temps de cursa, s’observen però, diferències quant a TA mitjana (14,22 mmHg) i TA sistòlica (19,91 mmHg) en particular.
Concloem que, l’oli d’amarant que s’ha suplement no indueix canvis significatius en el temps de carrera. Tot i això, s’intueix una tendència, després d’un esforç físic, a reduir la TA amb més facilitat en aquells voluntaris que van prendre oli d’amarant. | ca_ES |
dc.description.abstract | Se ha demostrado que el aceite de amaranto tiene propiedades beneficiosas para el sistema cardiovascular. Estudios científicos evidencian que mejora los síntomas de la Diabetes Mellitus II, la Hipertensión Arterial y otras enfermedades relacionadas con el corazón. Estas patologías tienen como parámetros implicados la tensión arterial (TA) y la frecuencia cardíaca (FC), relacionadas directamente con el rendimiento deportivo humano.
El objetivo de este estudio consiste en averiguar si podemos mejorar el rendimiento deportivo, con parámetros cardiovasculares, de los deportistas suplementando la dieta con aceite de amaranto.
Los participantes son atletas que, durante 3 semanas, han tomado 3g de aceite de amaranto o de girasol (placebo) diariamente. Se quiere evaluar si existen cambios en el tiempo de carrera y en factores hemodinámicos.
Los resultados de este estudio piloto indican que el aceite de amaranto no induce cambios en FC ni en tiempo de carrera. Si observamos diferencias en cuanto a TA media (14,22 mmHg) y TA sistólica (19,91 mmHg).
Concluimos que, el aceite de amaranto suplementado no induce cambios significativos en el tiempo de carrera. Sin embargo, se intuye una tendencia, después de un esfuerzo físico, a reducir la TA con más facilidad en aquellos voluntarios que tomaron aceite de amaranto. | ca_ES |
dc.description.abstract | It has been shown that amaranth oil has beneficial properties for the body, especially for the cardiovascular system. Scientific studies show that it improves the symptoms of Diabetes Mellitus II, Arterial Hypertension and other heart‐related illnesses. These pathologies have as parameters involved blood pressure (BP) and heart rate (HR), which are directly related to human performance.
The objective of this study is to find out if we can improve sports performance, with cardiovascular parameters, of athletes supplementing the diet with amaranth oil.
For this reason, we have the participation of athletes, who for 3 weeks have taken 3g of amaranth oil or sunflower (placebo) daily. It is evaluated if there are changes in race time and hemodynamic factors.
The results of this pilot study indicate that the amaranth oil does not induce changes in FC or during race time, however, differences in mean BP (14.22 mmHg) and systolic BP (19.91 mmHg) in particular.
We conclude that the supplemented amaranth oil does not induce significant changes in race time. However, a tendency is felt, after a physical effort, to reduce BP more easily in those volunteers who took amaranth oil. | ca_ES |
dc.format.extent | 74 p. | ca_ES |
dc.language.iso | cat | ca_ES |
dc.rights | cc-by-nc-nd | ca_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject.other | Rendiment (Esports) | ca_ES |
dc.subject.other | Esportistes -- Alimentació | ca_ES |
dc.title | Disseny i execució d’un estudi d’intervenció sobre l’efecte de l’oli d’amarant en el rendiment físic de l’esportista | ca_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | ca_ES |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | ca_ES |