Show simple item record

dc.contributorBosch Serra, Àngela D.
dc.contributorYagüe Carrasco, María Rosa
dc.contributorUniversitat de Lleida. Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl
dc.creatorValdez Ibañez, Alcira Sunilda
dc.date.accessioned2019-09-14T09:04:00Z
dc.date.available2019-09-14T09:04:00Z
dc.date.issued2019-06-14
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10803/667465
dc.descriptionEls residus orgànics provinents de l'activitat ramadera i urbana, substitueixen totalment o parcial la fertilització mineral, emprant-se en els plans de fertilització. Aquesta tesi avalua l'efecte de l'aplicació de purins en les emissions d'amoníac a curt termini i l’efecte dels fertilitzants orgànics (purins i compost) en la qualitat del sòl després del seu ús continuat a llarg termini. Les estratègies de maneig (mètode i moment d'aplicació) redueixen les emissions d'amoníac. La fertilització amb purí a la dosi de N recomanada per la Unió Europea, 170 kg N ha−1 any−1quan aquest prové de fonts orgàniques, permet mantenir la diversitat dels cucs de terra en sistemes cerealistes de secà. L'absència de Nicodrilus trapezoides va ser bioindicadora d’excessives aportacions de purins i compost.Així també es milloren diferents paràmetres de qualitatfísica del sòl. En els en sistemes més intensius, aportacions de 250 kg N ha−1 any−1 amb purí promouen també la qualitat física del sòl.
dc.descriptionLos residuos orgánicos procedentes de la actividad ganadera y urbana, sustituyen total o parcialmente a la fertilización mineral y se utilizan habitualmente en los planes de fertilización. Esta tesis evalúa el efecto de la aplicación de purín en las emisiones de amoníaco a corto plazo y el efecto de fertilizantes orgánicos (purines y compost) en la calidad del suelo, derivados de su uso continuado a largo plazo. Las estrategias de manejo (método y momento de aplicación) reducen las emisiones de amoníaco. La fertilización con purín en dosis de N recomendadas por la Unión Europea, 170 kg N haha−1 año−1 cuando su origen es orgánico permite mantener la diversidad de las lombrices del suelo en sistemas cerealistas de secano. La ausencia de Nicodrilus trapezoides fue bioindicadora de condiciones de excesivos aportes de purines y compost. Asimismo se mejoran diferentes parámetros de calidad física del suelo. En los sistemas más intensivos aportes de 250 kg N ha−1 año−1 con purín promueven també la calidad física del suelo.
dc.descriptionOrganic waste from livestock and urban activity substitution totally or partially the mineral fertilization and it is commonly used in fertilization plans. This thesis evaluates the effect of slurry application on short-term ammonia emissions and the effect of organic (slurry and compost) on soil quality derived from its long-term continuous use it. The fertilizer strategies as such the method and time of application reduce ammonia emissions. Fertilization with slurry in the dose recommended by the European Union, 170 kg N ha−1 year−1 of organic sources allow to maintained the diversity and activity of the earthworms of the soil, also improving different parameters of the biological and physical quality in extensive systems rainfed cereal. In intensive systems, contributions of 250 kg N ha−1 year−1 with slurry promotes the physical quality of the soil. The absence of Nicodrilus trapezoides was a bioindicator of conditions of excessive contributions to slurry and compost of long-term.
dc.formatapplication/pdf
dc.format155 p.
dc.languagespa
dc.publisherUniversitat de Lleida
dc.rightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subjectFertilitzants orgànics
dc.subjectCucs de terra
dc.subjectEmissions d’amoníac
dc.subjectFertilizantes orgánicos
dc.subjectLombrices de tierra
dc.subjectEmisiones de amoníaco
dc.subjectOrganic fertilizer
dc.subjectEarthworm
dc.subjectAmmonia emissions
dc.subjectEdafologia i Química Agrícola
dc.subject631
dc.titleFertilización con residuos ganaderos y compost urbano: mitigación de emisiones de amoníaco y calidad del suelo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record