Estudio de la capacidad funcional en la población mayor. Evaluación de los cambios en los procesos en atención domiciliaria (ATDOM)
Issue date
2019-05-28Author
Roure Murillo, Rosa Mª
Suggested citation
Roure Murillo, Rosa Mª.
(2019)
.
Estudio de la capacidad funcional en la población mayor. Evaluación de los cambios en los procesos en atención domiciliaria (ATDOM).
Universitat de Lleida.
http://hdl.handle.net/10803/667383.
Metadata
Show full item recordObjectius: Estimar la prevalença, els factors associats i l'evolució de la capacitat funcional de les persones majors de 65 anys a través dels processos esdevinguts en ATDOM. Material i mètode: Estudi transversal i longitudinal de tots els processos d’ATDOM atesos pels equips d'Atenció Primària de la Regió Sanitària de Lleida des de l'any 2011 fins el 2016. Les variables estudiades van ser la capacitat funcional, característiques sociodemogràfiques, malalties cròniques, estat de salut i mortalitat. Resultats: El total de processos va ser de 8.433, dels quals el 64,2% pertanyien a dones. El nombre de pacients va ser de 8.189, dels quals 187 van presentar 2 processos, 10 van presentar 3, 7 van presentar 4, 2 van presentar 5 i 2 pacients van presentar 6 processos. La prevalença d'algun grau de dependència és alta en aquests pacients, sent la dependència lleu moderada la més freqüent i a mesura que es desenvolupa en el temps augmenta la dependència moderada, greu i sobretot la dependència total. Malgrat aquest deteriorament progressiu, els pacients mantenen més estable la seva capacitat funcional en la fase final que en la inicial del procés. Quant els factors associats independentment a la dependència funcional aquests van ser la major edat, ser dona, presència d'accident vascular cerebral, deteriorament cognitiu i risc d'úlceres per pressió. El tenir cura de persones amb discapacitat produïa major sobrecàrrega del cuidador. La dependència era un factor predictiu de mortalitat. Aquest fet desapareix quan es van incloure en la regressió variables de l'estat de salut i problemes sociofamiliars. Conclusions: Una bona funcionalitat és primordial en la gent gran a ATDOM. El personal d'infermeria té una gran tasca en la cura d'aquests pacients, valorant progressivament el seu grau de dependència, realitzant les intervencions de prevenció i promoció de la salut a través de l'ajuda de l'autocura per així poder mantenir o millorar el nivell de funció possible i conseqüentment augmentar la qualitat de vida d'aquest col·lectiu de pacients.
European research projects
Collections
- Tesis Doctorals [1310]