Show simple item record

dc.contributorTamarit Sumalla, Jordi
dc.contributorRos Salvador, Joaquim
dc.contributorUniversitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
dc.creatorPurroy Lledós, Rosa
dc.dateinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2019-06-01
dc.date.accessioned2019-03-22T08:57:46Z
dc.date.available2019-03-22T08:57:46Z
dc.date.issued2018-12-03
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10803/665220
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/66027
dc.descriptionL’Atàxia de Friedreich és una malaltia neurodegenerativa hereditària amb afectació cardíaca per la qual no existeix cap teràpia efectiva. És causada per una disminució de la proteïna mitocondrial frataxina. Actualment, la funció precisa d’aquesta proteïna està en discussió però s’associa amb l’homeòstasi del ferro i l’estrès oxidatiu. Per a estudiar les conseqüències de la manca de frataxina s’ha utilitzat un model cardíac basat en cultius primaris de cardiomiòcits de rates nounades. En aquest treball s’ha detectat que el dèficit de frataxina provoca i) alteració del porus de transició de permeabilitat mitocondrial (MPTP), ii) disminució dels nivells de NCLX, exportador de calci mitocondrial i iii) activació de la via citosòlica calcineurina/NFAT, inductora de la hipertròfia. També s’ha estudiat l’estrès oxidatiu detectant alteracions en els nivells de glutatió i en l’estat redox dels complexos mitocondrials PDH i KGDH. Finalment, la utilització de compostos per revertir aquest fenotip, com antioxidants o inhibidors del MPTP, obren una nova estratègia terapèutica.
dc.descriptionLa Ataxia de Friedreich es una enfermedad neurodegenerativa hereditaria con afectación cardíaca para la cual no existe ninguna terapia efectiva. Está causada por una disminución de la proteína mitocondrial frataxina. Actualmente, la función precisa de esta proteína está en discusión pero se asocia con la homeostasis del hierro y el estrés oxidativo. Para estudiar las consecuencias de la falta de frataxina se ha utilizado un modelo cardíaco basado en cultivos primarios de cardiomiocitos de ratas neonatales. En este trabajo se ha detectado que el déficit de frataxina provoca i) alteración del poros de transición de permeabilidad mitocondrial (MPTP), ii) disminución de los niveles de NCLX, exportador de calcio mitocondrial i iii) activación de la vía citosólica calcineurina/NFAT, inductora de la hipertrofia. También se ha estudiado el estrés oxidativo detectando alteraciones en los niveles de glutatión y en el estado redox de los complejos mitocondriales PDH y KGDH. Finalmente, la utilización de compuestos para revertir este fenotipo, como antioxidantes o inhibidores del MPTP, abren una nueva estrategia terapéutica.
dc.descriptionFriedreich Ataxia is an inherited neurodegenerative disease with cardiac alterations and without any effective therapy. It is caused by a decrease of the mitochondrial protein frataxin. Nowadays, the exact function of this protein is still under discussion but it is related to iron homeostasis and oxidative stress. To study the frataxin deficiency consequences we have used a cardiac model based on primary cultures of neonatal rat cardiomyocytess. In this work it has been detected that frataxin deficiency causes i) mitochondrial permeability transition pore (MPTP) alterations, ii) mitochondrial calcium exporter NCLX decrease and iii) activation of calcineurin/NFAT cytosolic pathway that induces hypertrophy. Moreover, oxidative stress has been also studied detecting alterations of the glutathione levels and the redox state of PDH and KGDH mitochondrial complexes. Finally, the use of compounds to revert this phenotype, such as antioxidants or MPTP inhibitors, opens a new therapeutic strategy.
dc.formatapplication/pdf
dc.format268 p.
dc.languagecat
dc.publisherUniversitat de Lleida
dc.rightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.sourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subjectAtàxia de Friedreich
dc.subjectMiòcits cardíacs
dc.subjectMitocondri
dc.subjectAtaxia de Friedreich
dc.subjectMiocitos cardíacos
dc.subjectMitocondria
dc.subjectFriedreich Ataxia
dc.subjectCardiac myocytes
dc.subjectMitochondria
dc.subjectBioquímica i Biologia Molecular
dc.subject577
dc.titleCardiomiòcits de rata com a model d'Atàxia de Friedreich: alteracions cel·lulars i aproximacions terapèutiques
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record