Privacy-preserving protocols for the e-society
Issue date
2017-09-26Other authors
Universitat de Lleida. Departament de Matemàtica
Suggested citation
Busom Figueres, Núria.
(2017)
.
Privacy-preserving protocols for the e-society.
Universitat de Lleida.
http://hdl.handle.net/10803/664377.
Metadata
Show full item recordL'ús de telèfons mòbils i altres dispositius electrònics està conduint la societat cap a una nova manera de comunicar-se. La e-Societat ja no és una utopia. Avui en dia, podem fer gairebé qualsevol tipus de transacció a través d'Internet: comprar productes, sol•licitar documents oficials, accedir a resultats mèdics, entre moltes altres coses. Tot això implica riscos pel que fa a la privadesa dels ciutadans.
Aquesta tesi se centra en una de les subbranques de la e-Societat, els e-Serveis, que abraça tot el comerç i consum de béns a través d'Internet. Hi ha serveis de moltes menes, però ens centrarem en els sistemes de fidelitat (loyalty systems), els mesuradors intel•ligents d'electricitat (smart metering systems ) i els sistemes de reputació (reputation systems).
Els sistemes de fidelitat són una eina dels venedors per atraure nous compradors i consolidar els ja antics. Els usuaris que segueixen el programa de fidelitat reben algun tipus de recompensa, normalment en forma de descompte o regal. Per una altra banda, per tal de portar un registre de la fidelitat dels clients, els venedors normalment emmagatzemen molta informació sobre els compradors, com el nom i quins productes han comprat. Tota
aquesta informació personal és molt sensible i podria ser emprada fraudulentament i sense autorització per crear perfils d'usuaris en publicitat dirigida.
Els mesuradors intel•ligents capten informació del consum elèctric cada poc temps i l'envien regularment al proveïdor. La companyia elèctrica es beneficia d'aquesta informació ja que pot regular la producció d'electricitat i evitar una sobreproducció. Per una altra banda, el client disposa de tota la informació detallada sobre el seu consum i això li permet adaptar els seus hàbits de consum per tal d'estalviar en la seva factura. Malgrat això, qualsevol que tingui accés a aquesta informació, podria inferir quins electrodomèstics
estan funcionant dins d'una casa i, fins i tot, esbrinar si hi ha algú a dins en un moment determinat.
Els sistemes de reputació permeten que els usuaris donin la seva opinió sobre productes que han comprat o, fins i tot, que avaluïn la utilitat de les opinions proporcionades per altres usuaris del sistema. Aquesta informació ajuda a crear una reputació. L'opinió d'altres usuaris pot arribar a ajudar a que algú es decideixi a comprar un producte o no. Tanmateix, aquesta informació també pot ser utilitzada per conèixer les preferències i gustos dels usuaris que participen activament en aquest tipus de plataforma. Aquesta tesi revisa els problemes de privadesa relacionats amb els e-Serveis abans mencionats, estudia propostes actuals, n'analitza els seus punts febles i fa noves propostes.
Com a resultat d'aquesta tesi s'ha realitzat una contribució a cada un dels tres e-Serveis esmentats, tot centrant-se en garantir la seguretat i privadesa de les dades mantenint l'e_ciència i la usabilitat.
European research projects
Collections
- Tesis Doctorals [1313]