Diversidad y extensión de los mecanismos de resistencia a insecticidas en poblaciones españolas de carpocapsa (Cydia pomonella (L.) Lepidoptera Tortricidae) y estudio de sus posibilidades de manejo
Issue date
2017-12-13Author
Bosch Serra, Dolors
Other authors
Rodríguez García, Marcela
Universitat de Lleida. Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal
Suggested citation
Bosch Serra, Dolors.
(2017)
.
Diversidad y extensión de los mecanismos de resistencia a insecticidas en poblaciones españolas de carpocapsa (Cydia pomonella (L.) Lepidoptera Tortricidae) y estudio de sus posibilidades de manejo.
Universitat de Lleida.
http://hdl.handle.net/10803/664271.
Metadata
Show full item recordLa carpocapsa, Cydia pomonella (L.) (Lepidoptera: Tortricidae), és una de les plagues més importants del cultiu dels fruiters de pinyol, principalment de la pomera. A la zona fructícola de Lleida, a l’igual que a la majoria de les zones productives del món, s’han detectat problemes de resistència a insecticides piretroïds, organofosforats, benzoilurees, fenoxycarb i diacilhidracines. El principal mecanisme de resistència detectat ha estat l’acció dels enzims detoxificadors multifunció-oxidases (MFO) i, de manera menys important, glutathion transferases (GST) i esterases (EST). A la present tesis doctoral, s’han determinat els nivells resistència de carpocapsa a insecticides de baix risc per a la salut humana i medi ambient i la presència i extensió de les mutacions de la acetilcolinesterasa (AChE) i la knockdown (kdr), en poblacions de camp procedents de tres zones productives de poma a España, amb sistemes de maneig molt diferents.
Les poblacions asturianes resultaren susceptibles a tots els insecticides provats, mentre que les poblacions de la Val de l’Ebre (Catalunya i Aragón) presentaren resistència en alguna població i tolerància de forma freqüent a metoxifenocide, lambda-cyhalotrin i tiacloprid. La resta de productes provats, etil-clorpirifos, tebufenocide, spinosad, spinetoram, indoxacarb, clorantraniliprole i emamectine, resultaren efectius fins i tot en les poblacions amb elevats nivells de resistència. La mutació AChE està present de forma generalitzada únicament a les parcel·les de la Val de l’Ebre, mentre que la kdr està present a la majoria de les parcel·les de Catalunya. A les poblacions d’ Asturias i a la població d’Extremadura analitzades no es detectaren mutacions.
També s’ha determinat la línia base de susceptibilitat insecticida de la matèria activa chlorantraniliprole en poblacions de camp europees de carpocapsa, i s’ha avaluat l’evolució de la seva eficàcia al llarg dels anys d’aplicació. No s’han detectat poblacions resistents a chlorantraniliprole, però, tanmateix, sí s’ha detectat una relació entre la freqüència d’individus MFO-resistents (amb un elevat nivell d’enzims de detoxificació MFO) amb el percentatge de la mortalitat produïda per la concentració discriminant pròxima a la CL50.
A més, s’estudià la freqüència d’adults MFO-resistents de C. pomonella capturats en trampes de feromones amb diferents difusors, amb i sense la cairomona (l’èster de pera, (2E, 4Z)-decadienoat de etil), degut a la major atracció d’aquests individus per la cairomona pura al laboratori. La finalitat fou la millora del monitoreig a les parcel·les amb una elevada presència d’individus resistents. Tanmateix, aquella major atracció no es produí al camp. Sí que es detectà una diferent freqüència d’individus resistents entre generacions i entre parcel·les amb o sense tractaments químics.
European research projects
Collections
- Tesis Doctorals [1319]