Efectivitat de l’entrenament neuromuscular propioceptiu en la prevenció de lesions de lligament creuat anterior en jugadores adolescents de futbol femení. Revisió sistemàtica

View/ Open
Issue date
2018-05Author
Callau Llaó, Marta
Other authors
Renovell Romero, Diana
Universitat de Lleida. Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia
Suggested citation
Callau Llaó, Marta;
.
(2018)
.
Efectivitat de l’entrenament neuromuscular propioceptiu en la prevenció de lesions de lligament creuat anterior en jugadores adolescents de futbol femení. Revisió sistemàtica.
http://hdl.handle.net/10459.1/65963.
Metadata
Show full item recordAbstract
PREGUNTA DE REVISIÓ. És efectiu l’entrenament neuromuscular propioceptiu per a la prevenció de lesions de lligament creuat anterior en jugadores adolescents de futbol femení? OBJECTIU. General: Analitzar l’efectivitat de l’entrenament neuromuscular propioceptiu en la prevenció de lesions de lligament creuat anterior en jugadores adolescents de futbol femení. Específics: Comparar l’efectivitat dels programes preventius neuromusculars en LCA existents en l’actualitat, identificar els diferents tipus d’exercicis que el formen i determinar els paràmetres de càrrega òptima de treball més efectius. METODOLOGIA. Estratègia de cerca: Es realitza una cerca bibliogràfica durant els mesos de desembre de 2017 i maig de 2018 en les bases de dades Medline, PEDro i Science Direct. Criteris de selecció: assajos clínics experimentals de control aleatori publicats des de l’any 2012 fins l’actualitat que incloguin programes d’entrenament neuromuscular per la prevenció de la lesió de lligament creuat anterior en jugadores adolescents de futbol. Recopilació i anàlisi de les dades: Es va realitzar una avaluació de la qualitat metodològica dels articles seleccionats per la revisió que complien els criteris d’inclusió a través del “Critical Review Form-Quantitative Studies”, així com el nivell d’evidència i el grau de recomanació mitjançant l’escala CEBM. RESULTATS. Es van incloure cinc estudis de bona, molt bona i excel·lent qualitat metodològica publicats entre 2012 i 2018. Van comprendre un total de 4995 jugadores de futbol adolescents entre 12 i 18 anys. CONCLUSIÓ. Els estudis inclosos en aquesta RS mostren resultats significatius en relació a l’efectivitat del tractament amb programes de prevenció neuromusculars propioceptius modificant diferents factors com els biomecànics o neuromusculars. Es necessiten més estudis actuals que permetin determinar un protocol de treball de prevenció més eficaç en la lesió de LCA en aquesta població d’estudi en concret.
European research projects
Collections
- Grau en Fisioteràpia [171]
The following license files are associated with this item: