Universitat de Lleida
    • English
    • català
    • español
  • català 
    • English
    • català
    • español
  • Inicia la sessió
Repositori Obert UdL
Visualitza l'element 
  •   Inici
  • Recerca
  • Tecnologia dels Aliments
  • Articles publicats (Tecnologia dels Aliments)
  • Visualitza l'element
  •   Inici
  • Recerca
  • Tecnologia dels Aliments
  • Articles publicats (Tecnologia dels Aliments)
  • Visualitza l'element
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Occurrence of Alternaria mycotoxins and quantification of viable Alternaria spp. during the food processing of tomato products in Spain

Thumbnail
Visualitza/Obre
Postprint (506.9Kb)
Data de publicació
2018-05-15
Autor/a
Estiarte, Núria
Crespo Sempere, Ana
Marín Sillué, Sònia
Sanchís Almenar, Vicente
Ramos Girona, Antonio J.
Citació recomanada
Estiarte, Núria; Crespo Sempere, Ana; Marín Sillué, Sònia; Sanchís Almenar, Vicente; Ramos Girona, Antonio J.; . (2018) . Occurrence of Alternaria mycotoxins and quantification of viable Alternaria spp. during the food processing of tomato products in Spain. World Mycotoxin Journal, 2018, vol. 11, núm. 4, p. 625-633. https://doi.org/10.3920/WMJ2017.2282.
Impacte


Logo de Web of Science    citacions a Web of Science

Logo d'Scopus    citacions a Scopus

Logo de Google Acadèmic  Google Acadèmic
Compartir
Exportar a Mendeley
Metadades
Mostra el registre d'unitat complet
Resum
The occurrence of two Alternaria mycotoxins, alternariol (AOH) and alternariol monomethyl ether (AME) and the presence of conidia from Alternaria spp., were investigated throughout the food production chain of two businesses, one which uses organic fruit and the other non-organic. For this purpose, a propidium monoazide (PMA) treatment followed by a quantitative Real Time PCR (qPCR) was used to detect and quantify viable conidia exclusively. Results demonstrated that 68.4% of the total raw fruit analysed was contaminated with viable Alternaria spp. Regarding the mycotoxin occurrence, only a few samples were contaminated with AME, while 35% of raw tomatoes tested positive for AOH in the organic producer and 21% in the non-organic producer. AOH was present in samples analysed before heat treatment, while almost no mycotoxins were found in the final products of the organic producer. However, in the non-organic producer, 47% of the tomato concentrates were contaminated.
URI
http://hdl.handle.net/10459.1/65562
DOI
https://doi.org/10.3920/WMJ2017.2282
És part de
World Mycotoxin Journal, 2018, vol. 11, núm. 4, p. 625-633
Projectes de recerca europeus
Col·leccions
  • Articles publicats (Tecnologia dels Aliments) [555]
  • Articles publicats (Agrotecnio Center) [1178]

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2022 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a 
 

 

Explora

Tot el repositoriComunitats i col·leccionsPer data d'edicióAutorsTítolsMatèriesAquesta col·leccióPer data d'edicióAutorsTítolsMatèries

Estadístiques

Veure estadístiques d'ús

D'interès

Política institucional d'accés obertDiposita les teves publicacionsDiposita dades de recercaSuport a la recerca

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2022 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a