Diseño y modelización de medidas de conservación de suelos y análisis de sus efectos en las pérdidas de suelo y nutrientes en una cuenca vitícola del Anoia

Visualitza/ Obre
Data de publicació
2018-05Autor/a
Benito Planas, Carolina
Altres autors/es
Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària
Citació recomanada
Benito Planas, Carolina;
.
(2018)
.
Diseño y modelización de medidas de conservación de suelos y análisis de sus efectos en las pérdidas de suelo y nutrientes en una cuenca vitícola del Anoia.
http://hdl.handle.net/10459.1/64957.
Metadades
Mostra el registre d'unitat completResum
En les últimes dècades, les noves vinyes han estat adaptades per la mecanització del treball.
Això ha facilitat la transitabilitat de maquinària, però la majoria de mesures de conservació de
sòls i aigua, presents en plantacions antigues, s’han eliminat.
En aquest treball s'analitza l'efecte de l'aplicació de terrasses de drenatge i franges de
vegetació en una petita conca on el principal ús és la vinya. La conca es troba al municipi Els
Hostalets de Pierola, província de Barcelona (NE Espanya). Les pèrdues de sòl i nutrients van
ser simulades utilitzant SWAT durant un període d'anys que presenten diferents quantitats de
pluja i característiques. El model va ser calibrat i validat a partir de dades recollides sobre
terreny durant el període maig 2010 - maig 2012. Es van comparar les pèrdues de sòl i
nutrients (N i P) en la conca, amb i sense mesures de conservació de sòls.
La precipitació anual durant els anys analitzats oscil·la entre 329,8 i 785 mm, l’escolament
representa el 4,1 i el 21% de la precipitació total. Les pèrdues anuals de sòl variarien entre <1
t/ha l'any més sec i 13,9 t/ha el més humit. La mitjana de les pèrdues de nutrients anuals van
ser aproximadament de 2,7 kg NO3/ha i 17 kg Norg/ha i 0,5 kg P_sol/ha i 5,5 kg P_Org/ha.
Aquests resultats impliquen no només la font de contaminació no-puntual, sinó pèrdues
econòmiques pels viticultors. L'aplicació de terrasses de drenatge va produir una reducció del
20% de les pèrdues de sòl i l'efecte addicional de les franges de vegetació redueix un 50% les
pèrdues de sòl. Les pèrdues de nutrients també es van reduir significativament tal i com
mostren els resultats.
Projectes de recerca europeus
Col·leccions
Els fitxers de llicència següents estan associats amb aquest element: