Show simple item record

dc.contributor.authorBeltrán de Heredia Bercero, Júlia
dc.contributor.authorLorés, Immaculada
dc.date.accessioned2018-06-21T17:01:26Z
dc.date.available2018-06-21T17:01:26Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/64553
dc.description.abstractEl fet que no s'hagin dut a terme excavacions arqueològiques àmplies al subsòl de la catedral de Barcelona fa que l'edifici romànic que la va precedir, consagrat el 1058, ens sigui encara un gran desconegut. Tanmateix, les restes arqueològiques conegudes en diversos sondejos realitzats en el moment de la construcció de la façana neogòtica i en les excavacions del carrer dels Comtes i a l'interior de la catedral -que van portar a la descoberta del baptisteri i l'aula episcopal- van posar al descobert també importants trams de la façana occidental de la galilea del temple romànic, així com tota una sèrie d'impostes amb decoració escultòrica. La revisió i l'estudi de tota aquesta informació permeten plantejar una hipòtesi de planta del que fou la catedral romànica. I aquest és precisament l'objectiu d'aquest treball.
dc.description.abstractAl no haberse realizado excavaciones arqueológicas exhaustivas en el subsuelo de la catedral de Barcelona, el edificio románico que la precedió, consagrado en el año 1058, es todavía un gran desconocido para nosotros. A pesar de ello, los restos arqueológicos hallados en varios sondeos realizados durante la construcción de la fachada neogótica y en las excavaciones de la calle Dels Comtes y en el interior de la catedral –que llevaron al descubrimiento del baptisterio y el aula episcopal–, dejaron al descubierto también importantes tramos de la fachada occidental de la galilea del templo románico, así como una serie de impostas con decoración escultórica. La revisión y el estudio de esta información permiten plantear una hipótesis de planta de la que fue la catedral románica. Y este es, precisamente, el objetivo del presente trabajo.
dc.description.abstractLe fait que des fouilles archéologiques étendues n’aient pas été réalisées dans le sous-sol de la cathédrale de Barcelone, implique que l’édifice roman qui l’a précédée, consacré en 1058, soit encore pour nous du domaine de l’inconnu. De même, les restes archéologiques découverts lors de divers sondages effectués au moment de la construction de la façade néogothique et dans les fouilles de la rue des Comtes, ainsi qu’à l’intérieur de la cathédrale –lesquelles ont conduit à la découverte du baptistère et de la salle épiscopale– ont aussi mis au jour des parties importantes de la façade occidentale du parvis de l’église romane, avec toute une série d’impostes décorées de sculptures. La révision et l’étude de toute cette information permettent d’émettre, à partir des fondations, une hypothèse sur ce qu’a été la cathédrale romane. Ce qui constitue précisément l’objet de ce travail.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocat
dc.publisherAjuntament de Barcelona. Museu d'Història de la Ciutat
dc.relation.isformatofReproducció del document publicat a: http://www.bcn.cat/museuhistoriaciutat/quarhis/01/01_QUARHIS_06_la_catedral_romanica_de_barcelona_revisio_de_les_dades_arqueologiques_i_de_l_escultura.pdf
dc.relation.ispartofQuaderns d'arqueologia i història de la ciutat de Barcelona, 2005, núm. 1, p. 100-117
dc.rights(c) Ajuntament de Barcelona. Museu d'Història de la Ciutat, 2005
dc.subjectArqueología urbana
dc.subjectArqueologia medieval
dc.subjectCatedral de Barcelona
dc.subjectArquitectura romànica
dc.subjectEscultura romànica
dc.subject.classificationBarcelona (Catalunya)
dc.subject.classificationArquitectura romànica
dc.subject.classificationEscultura romànica
dc.subject.classificationArqueologia urbana
dc.subject.classificationArqueologia medieval
dc.subject.otherBarcelona (Catalonia)
dc.subject.otherRomanesque architecture
dc.subject.otherRomanesque sculpture
dc.subject.otherUrban archaeology
dc.subject.otherMedieval archaeology
dc.titleLa catedral romànica de Barcelona: revisió de les dades arqueològiques i de l'escultura
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.date.updated2018-06-21T17:01:26Z
dc.identifier.idgrec008449
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record