Show simple item record

dc.contributorRuiz del Portal, X. (Xavier)
dc.contributorUniversitat de Lleida. Departament d'Economia Aplicada
dc.creatorAlmeida Haro, Pablo
dc.date.accessioned2018-06-15T07:08:26Z
dc.date.available2018-06-15T07:08:26Z
dc.date.issued2017-07-17
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10803/405315
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/64398
dc.descriptionL’objectiu principal d’aquest treball es el disseny i comprovació, per mitjà de tècniques de simulació, de noves estratègies de control a priori que ajudin a eliminar el frau fiscal en països en vies de desenvolupament com a Equador. A tal efecte, s’ha adoptat como pauta metodològica la identificació de la situació actual y el seu escenari informàtic, el disseny de noves estratègies de control tributari, la simulació de la situació futura després de l’aplicació de tals estratègies, y la comparació de la situació resultant amb la original de partida. Al finalitzar el anàlisis es conclou que les noves estratègies, entre las que hi figuren como a principals la eliminació del diner en efectiu y l’ús simultani de la factura y pagament electrònics, han aconseguit reduir en gran mesura la evasió y el grau d’economia oculta, sens perjudici d’un mínim percentatge que tant sols resulta controlable, a posteriori, via inspecció tributaria. Tanmateix, es deriva d’aquest treball la existència de beneficis colaterals en termes de control d’altres tributs y prevenció de certes activitats il•lícites.
dc.descriptionEl objetivo principal de este trabajo es diseñar y comprobar, mediante técnicas de simulación, nuevas estrategias de control a priori que ayuden a eliminar el nivel de fraude fiscal en países en vías de desarrollo como Ecuador. Para ello, se ha adoptado como pauta metodológica la identificación de la situación actual y su escenario informático, el diseño de nuevas estrategias de control tributario, la simulación de la situación futura tras la aplicación de tales estrategias, y la comparación de la situación resultante con la original de partida. Al finalizar el análisis se concluye que las nuevas estrategias, entre las que figuran como principales la eliminación del dinero en efectivo y el uso simultáneo de la factura y pago electrónicos, han logrado reducir en gran medida la evasión y el grado de economía oculta, sin perjuicio de un mínimo porcentaje que solo resulta controlable, a posteriori, vía inspección tributaria. Asimismo, se deriva de este trabajo la existencia de beneficios colaterales en términos de control de otros tributos y prevención de ciertas actividades ilícitas.
dc.descriptionThe main goal of this study is to design and validate, through simulation techniques, some new aprioristic control strategies that would contribute to eliminate the level of fiscal fraud in developing countries such as Ecuador. For this purpose, we have adopted as methodological guidelines the identification of the current situation and its computer replication, the design of new tax control strategies, the simulation of a future scenario through the application of such strategies, and the comparison of the results with the initial conditions. At the end of the analysis, we conclude that these new strategies, which include the elimination of cash money and the simultaneous use of electronic invoicing and payment, would have managed to reduce tax evasion and the size of the hidden economy in a large extent, with the exception of a minimal proportion that can only be controlled, a posteriori, through tax inspection. At the same time, it was also concluded from this work the existence of collateral benefits in the control of other taxes and the prevention of specific illegal activities.
dc.formatapplication/pdf
dc.format308 p.
dc.languagespa
dc.publisherUniversitat de Lleida
dc.rightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subjectEconomia Oculta i evasió
dc.subjectEconomía Oculta y evasión
dc.subjectUnderground economy and tax fraud
dc.subjectEconomia Aplicada
dc.subject338
dc.titleControl de la evasión tributaria en un país en vías de desarrollo: La visibilidad de la economía oculta y su evasión
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record