Show simple item record

dc.contributorJanés i Carulla, Judit
dc.contributorLapresta Rey, Cecilio
dc.contributorUniversitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia
dc.creatorIanos, Maria Adelina
dc.date.accessioned2018-06-15T07:07:48Z
dc.date.available2018-06-15T07:07:48Z
dc.date.issued2014-03-13
dc.identifierL.406-2014
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10803/132963
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/64111
dc.descriptionConsiderant, d’una banda, la comprovada importància que adopten les actituds lingüístiques en l'adquisició de les llengües i, de l’altra, que esdevenen potenciadores de la integració social en contextos plurilingües, com és el cas de Catalunya, s’han analitzat les actituds vers el català, castellà i anglès d’un total de 1173 estudiants migrats i autòctons que cursen Educació Secundària Obligatòria a Catalunya. Paral•lelament, s’ha realitzat una anàlisi longitudinal amb 72 escolars migrats. En general, els efectes de les variables examinades varien entre llengües, essent els factors més influents l’origen, les auto-identificacions i els usos lingüístics. D’altra banda, l’alumnat migrat millora lleugerament les seves actituds vers el català en dos anys, mentre que vers l'espanyol i l'anglès es mantenen estables. Aquests resultats ressalten la importància de tenir en compte les particularitats de cada col•lectiu en l'aplicació de mesures socials i educatives.
dc.descriptionTeniendo en cuenta la comprobada importancia de las actitudes lingüísticas en la adquisición de las lenguas y como potenciador de la integración social en contextos plurilingües, como es el caso de Cataluña, se ha analizado la construcción de las actitudes lingüísticas hacia el catalán, castellano y el inglés de un total de 1173 estudiantes migrados y autóctonos que cursan Educación Secundaria Obligatoria en Cataluña. Paralelamente, se ha realizado un análisis longitudinal de 72 escolares migrados. De manera general, los efectos de las variables examinadas varían entre lenguas, siendo los factores más influyentes el origen, las autoidentificaciones y los usos lingüísticos. Por otra parte, el alumnado migrado mejora ligeramente sus actitudes hacia el catalán tras dos años, mientras que hacia el español y el inglés se mantienen estables. Estos resultados destacan la importancia de tener en cuenta las particularidades de cada colectivo en la aplicación de medidas sociales y educativas.
dc.descriptionConsidering the relevance of language attitudes regarding language acquisition and social integration, especially in contexts facing a large migratory influx, as bilingual Catalonia, we first analyzed the factors influencing the attitudes toward Catalan, Spanish, and English held by 1173 autochthonous and immigrant secondary education students. Second, we analyzed attitude change in the case of 72 immigrant students. Overall, the findings showed that the effects of the variables examined on attitudes toward language varied in strength, direction, and significance from language to language and depending on their autochthonous or immigrant origin. Additionally, the most influential factors were self-identifications and language uses. Furthermore, in the case of immigrant students, attitudes toward Catalan improved slightly over a two-year period, while attitudes toward Spanish and English remained relatively stable. These results highlight the importance of taking into account the particularities of each group within a certain context when implementing social and educational measures.
dc.formatapplication/pdf
dc.format475 p.
dc.languageeng
dc.publisherUniversitat de Lleida
dc.rightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subjectActituds
dc.subjectBilingüisme
dc.subjectImmigració
dc.subjectEducació
dc.subjectCatalunya
dc.subjectBilingüismo
dc.subjectInmigración
dc.subjectBilingualism
dc.subjectImmigration
dc.subjectCatalonia
dc.subjectPsicologia Evolutiva i de l'Educació
dc.subject159.9
dc.titleLanguage attitudes in a multilingual and multicultural context. The case of autochthonous and immigrant students in Catalonia
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record