Show simple item record

dc.contributorSerna Arnaiz, Catalina
dc.contributorRué i Monné, Montserrat
dc.contributorUniversitat de Lleida. Departament de Medicina
dc.creatorCruz Esteve, María Inés
dc.date.accessioned2018-06-15T07:07:33Z
dc.date.available2018-06-15T07:07:33Z
dc.date.issued2012-04-23
dc.identifierL-677-2012
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10803/81892
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/63966
dc.descriptionL'estrès i el dol associats a la migració, així com la manca d'equitat en l'accés als serveis sanitaris influeixen negativament en la salut mental. Aquesta tesi té com objectiu determinar si l'exposició i l'adherència a antidepressius i antipsicòtics és diferent entre autòctons i immigrants d'una regió espanyola. S'han realitzat quatre estudis entre 2007 i 2009 a partir de les dispensacions de fàrmacs a la població de la regió. Tots els grups immigrants reben menys antidepressius i antipsicòtics que la població autòctona d'igual edat i sexe, amb diferències entre grups. El risc relatiu d'abandonament dels antidepressius és un 28% major en els immigrants; el 36,8% abandona el primer mes i només el 29,5% manté una bona adherència, davant el 38,8% dels autòctons. L'adherència als antipsicòtics és bona en el 19,1% dels immigrants i el 40,4% dels autòctons. Les diferències trobades indiquen la necessitat d'aprofundir en les causes per establir les polítiques d'actuació necessàries.
dc.descriptionEl estrés y el duelo asociados a la migración y la falta de equidad en el acceso a los servicios sanitarios influyen negativamente en la salud mental. El objetivo de esta tesis es determinar si la exposición a antidepresivos y antipsicóticos es diferente entre inmigrantes y autóctonos de una región española. Se realizaron cuatro estudios entre 2007 y 2009 a partir de las dispensaciones de fármacos. Todos los grupos inmigrantes recibieron menos antidepresivos y antipsicóticos que la población autóctona de igual edad y sexo, con diferencias entre grupos. El riesgo relativo de abandono de los antidepresivos fue un 28% mayor en los inmigrantes; el 36,8% abandonó durante el primer mes y solo el 29,5% mantuvo una buena adherencia, frente al 38,8% de autóctonos. La adherencia a antipsicóticos fue del 19,1% y 40,4% para inmigrantes y autóctonos respectivamente. Las diferencias encontradas indican la necesidad de profundizar en las causas para establecer las políticas de actuación adecuadas.
dc.descriptionImmigration is a stressful process and a risk factor for mental illness. Inequality in health care access can worsen this situation. The aim of this study is to determine if there are differences between immigrants and non-immigrants in the use of and compliance with antidepressant and antipsychotic treatment in a Spanish region. It includes four studies on pharmaceutical dispensing done between 2007 and 2009. All immigrant groups have lower antidepressant and antipsychotic consumption than the native population of the same age and sex, with differences between groups. The relative risk of abandoning treatment is 28% higher in immigrants; 36,8% filled only one prescription and 29,5% presented good compliance compared with 38,8% of natives. Antipsychotic adherence was appropriate for 19,1% of immigrants and 40,4% of native. More research is needed to understand the causes of these differences and to ensure adequate access and use of mental health services.
dc.formatapplication/pdf
dc.format98 p.
dc.languagecat
dc.publisherUniversitat de Lleida
dc.rightsL'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subjectDepressió
dc.subjectPsicosi
dc.subjectPsiquiatria transcultural
dc.subjectAdherència terapèutica
dc.subjectEmigració i immigració;
dc.subjectDepresión
dc.subjectPsicosis
dc.subjectSalud mental
dc.subjectPsiquiatria transcultural
dc.subjectAdherencia terapéutica
dc.subjectEmigración e inmigración
dc.subjectDepression
dc.subjectPsychosis
dc.subjectTranscultural psychiatry
dc.subjectMedication adherence
dc.subjectEmigration and immigration
dc.subjectMedicina Preventiva i Salut Pública
dc.subject61
dc.titleÚs de fàrmacs antidepressius i antipsicòtics per part de la població immigrant i autòctona de la regió sanitària de Lleida. Anàlisi de les desigualtats en l’exposició i en l’adherència al tractament
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record