Age-and genotype-related changes in intramuscular fat content and composition in pigs using longitudinal data
Issue date
2011-11-11Author
Bosch Puig, Lluís
Suggested citation
Bosch Puig, Lluís.
(2011)
.
Age-and genotype-related changes in intramuscular fat content and composition in pigs using longitudinal data.
Universitat de Lleida.
L-281-2012
;
http://hdl.handle.net/10803/77959.
Metadata
Show full item recordLa present Tesi Doctoral s’emmarca en una línia d’investigació del Departament de
Producció Animal de la Universitat de Lleida, dedicada a la millora genètica de la
qualitat de la carn en bestiar porcí, en particular del contingut i composició del greix
intramuscular. La Tesi es composa de quatre estudis, centrant-se el primer d’ells en el
desenvolupament d’un mètode per a determinar el contingut i composició del greix
intramuscular a partir de biòpsies i mostres post-mortem petites amb les que després
es puguin portar a terme estudis en disseny longitudinal. La metodologia proposada
ha resultat útil, demostrant-se que, especialment per al contingut de greix
intramuscular, els espècimens petits del múscul objectiu són tan informatius com
mostres grans d’altres músculs. En el segon estudi s’ha investigat, mitjançant un
experiment amb dades longitudinals obtingudes segons la metodologia descrita
anteriorment, l’efecte de l’edat sobre el contingut i composició del greix
intramuscular i subcutani al llarg del cicle d’engreix en porcs de raça Duroc. Es
conclou que un retard en l’edat de sacrifici implica un augment del contingut de greix
intramuscular i d’àcid oleic, tot i que això s’aconsegueix a expenses de disminuir la
velocitat de creixement magre. Per altra part es demostra que el greix intramuscular i
el greix subcutani tenen comportaments diferents de creixement i composició i que la
quantitat de greix per si mateix també influeix en la seva composició. El que un porc
sigui més gras de l’esperat a una edat determinada és degut, en el cas del greix
intramuscular, a que ha augmentat el contingut de greix monoinsaturat, en especial
d’olèic, mentre que, en el del greix subcutani a que s’ha incrementat el contingut de
saturat. En els dos últims estudis s’examina si la variació al·lèlica en els gens IGF-1
(insulin-like growth factor-1) i LEP (leptina), així com la concentració de IGF-1 i
leptina en plasma, s’associen amb el contingut i la composició del greix
intramuscular i, en cas que així fos, si aquesta associació és funció de l’edat. Es posa
en evidència que els polimorfismes moleculars estudiats no són neutrals en relació al
contingut de greix intramuscular, però també que els seus efectes no són constants al
llarg del període de creixement. En aquest sentit, tant l’edat com l’estat
d’engrassament poden modificar-los.
European research projects
Collections
- Tesis Doctorals [1251]