Show simple item record

dc.contributorGosálvez Lara, L. F.
dc.contributorUniversitat de Lleida. Departament de Producció Animal
dc.creatorTor i Naudí, Marc
dc.date.accessioned2018-06-15T07:07:10Z
dc.date.available2018-06-15T07:07:10Z
dc.date.issued1997-07-04
dc.identifierL-541-2008
dc.identifier9788469134337
dc.identifierhttp://www.tdx.cat/TDX-0308108-194331
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10803/8319
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/63823
dc.descriptionEl principal objectiu d'aquesta Tesi Doctoral ha estat caracteritzar el teixit<br/>adipós del Temasco de Aragón determinant el repartiment, la distribució, el contingut<br/>en lípids totals i la composició dels mateixos. Al mateix temps s'ha estudiat l'efecte<br/>de la raça, el grau d'engreixament i l'estat de conformació sobre les característiques<br/>del teixit adipós. S'han utilitzat 24 animals mascles, 8 de la raça Rasa Aragonesa, 8<br/>de la raça Roya Bilbilitana i 8 de la raça Ojinegra de Teruel. Els animals es van<br/>sacrificar al pes establert per la Denominació Específica (21 kg de pes viu per<br/>obtenir canals de 10,5 kg). Amb posterioritat al sacrifici es va realitzar la dissecció<br/>complerta de la mitja canal esquerra obtenint tots els dipòsits adiposos de l'animal<br/>(viscerals, cavitaris, subcutanis, intermusculars i els músculs) i es va determinar el<br/>contingut en lípids totals i la seva composició. S'han trobat diferències en el<br/>contingut dels lípids totals segons el repartiment del teixit adipós ( teixit cavitari<br/>94,9%, teixit visceral 86,7%, teixit subcutani 86,6%, teixit intermuscular 79,0% i<br/>músculs 12,4%). S'ha constatat que la distribució també afecta el contingut de lípids<br/>totals. Per altra banda s'han trobat diferències en la composició dels lípids totals<br/>segons la distribució del teixit adipós. Segons la raça de procedència varia el<br/>contingut i el repartiment del teixit adipós i també la raça afecta el contingut en lípids<br/>totals i la seva composició. De forma global, la raça Rasa Aragonesa ha presentat el<br/>contingut menor de teixit adipós i lípids totals i un major contingut en àcids grassos<br/>insaturats (C16:1 i C18:1). La raça Ojinegra de Teruel ha presentat un contingut<br/>superior de teixit adipós i lípids totals amb un contingut superior d'aquests en àcids<br/>grassos saturats ( C16:0 i C 18:0) i la raça Roya Bilbilitana ha presentat unes<br/>característiques intermèdies a les dues anteriors.
dc.formatapplication/pdf
dc.languagecat
dc.publisherUniversitat de Lleida
dc.rightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subjectgrau d'engreixament
dc.subjectlípids
dc.subjectel teixit adipós del Temasco de Aragón
dc.subjectteixit intermuscular
dc.subjectProducció animal
dc.subject636
dc.titleCaracterització del teixit adipós en xais amb denominació específica ternasco de Aragón. Variacions segons la raça i la qualitat de la canal
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record