Entorns d'ensenyament/aprenentatge virtual en la docència universitària: l'aprenentatge col·laboratiu mediat per ordinador
Issue date
2009-12-21Suggested citation
Verdú Surroca, Noemí.
(2009)
.
Entorns d'ensenyament/aprenentatge virtual en la docència universitària: l'aprenentatge col·laboratiu mediat per ordinador.
Universitat de Lleida.
L-1753-2010
;
9788469408186
;
http://www.tdx.cat/TDX-1222110-175210
;
http://hdl.handle.net/10803/8312.
Metadata
Show full item recordEl present treball de recerca es centra en l'estudi de l'aprenentatge col·laboratiu mediat per ordinador<br/>en entorns d'ensenyament i aprenentatge virtuals i en l'àmbit de la docència universitària. Es descriu<br/>i s'analitza l'ús que fa el professorat d'entorns virtuals d'ensenyament/aprenentatge (E/A) de<br/>caràcter general. Així mateix, s'exploren les possibilitats de noves formes d'ensenyar i aprendre a<br/>través de l'ús d'entorns d'E/A dissenyats específicament per afavorir l'aprenentatge col·laboratiu<br/>mediat per l'ordinador (CSCL).<br/>El punt de partença del treball consisteix, d'una banda, en un anàlisi d'un recull ampli<br/>d'investigacions realitzades sobre el tema que es presenta sistematitzat en una taula. D'altra banda<br/>s'explora l'ús que es fa dels entorns virtuals i/o de suport virtual (WebCT i Sakai) a la universitat de<br/>Lleida (UdL).<br/>La part central del treball consisteix en investigar si les característiques del software utilitzat poden<br/>ser decisives per a la millora de l'aprenentatge. Seguint un disseny quasi-experimental es<br/>seleccionen fòrums de debat de diverses assignatures, pertanyents a entorns virtuals generals (Sakai<br/>i WebCT) i es desenvolupen assignatures on s'empren plataformes específiques dissenyades per<br/>afavorir el CSCL (Knowledge Forum, Synergeia, Fle3). Es comparen les aportacions fetes entre<br/>entorns generals i específics, i entre entorns específics que requereixen catalogar les aportacions<br/>(scaffolds de Fle3 i Synergeia) i els que no ho requereixen.<br/>A més a més, s'analitzen les aportacions que fan els subjectes, segons diferents paràmetres<br/>quantitatius. S'observa que els estudiants i les estudiantes universitaris fan un ús de les bastides<br/>limitat i imprecís. Així mateix, es fa un anàlisi qualitatiu de les aportacions d'acord a un sistema de<br/>categories fonamentat en els processos socials d'aprenentatge col·laboratiu (Stahl, 2000) i els<br/>scaffolds de Knowledge Forum, seguint un procés de fiabilitat en la categorització.<br/>Els resultats mostren que les diferències entre entorns generals i específics són molt poques.<br/>S'ha constatat que en els 60 fòrums analitzats, independentment de l'entorn, la participació i la<br/>motivació disminueixen si els missatges no són valorats pel tutor. Les aportacions són bàsicament<br/>d'opinió i d'explicitació sobre el tema. S'observen pocs missatges on els estudiants entrin en debat<br/>amb idees aportades anteriorment pels altres participants en el fòrum.<br/>Finalment, es proposa estimular la participació, oferir pautes de construcció del discurs, i l'ús guiat<br/>de les bastides, com a recursos per optimitzar l'aprenentatge virtual (o en suport virtual) per a que<br/>sigui més col·laboratiu.
European research projects
Collections
- Tesis Doctorals [1257]