Show simple item record

dc.contributorRoigé, Xavier
dc.contributorVilagrasa, Joan
dc.contributorUniversitat de Lleida. Departament de Geografia i Sociologia
dc.creatorMolina, Fidel
dc.date.accessioned2018-06-15T07:06:58Z
dc.date.available2018-06-15T07:06:58Z
dc.date.issued1996-02-29
dc.identifierS.54-1998
dc.identifier8489727783
dc.identifierhttp://www.tdx.cat/TDX-0425101-171754
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10803/8197
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/63701
dc.descriptionLa història i la sociologia s'han ocupat amb freqüència dels temes militars i de l'estudi de les guerres des de la perspectiva dels fets polítics o de l'organització militar. Però aquesta ha estat sobretot una història dels uniformes, de les condecoracions, de les campanyes i batalles, mentre que per contra són pocs els estudis que es refereixen a la incidència de l'Exèrcit i del servei militar sobre la societat, així com sobre la visió que la població té d'aquestes institucions. <br/>La investigació que vam presentar pretén situar-se en una perspectiva molt distinta d'aquesta "dimensió militar" de la història, ja que tracta de les relacions i reaccions civils que planteja la instauració del servei militar. Excepte en casos de societats fortament militaritzades, existeixen importants diferències entre la ideologia militar i la forma com les societats reben aquesta ideologia, el que provoca diferències i distincions, relacions socials i interaccions. Aquest treball pretén estudiar els efectes derivats de la implantació del servei militar obligatori i les estratègies socials de la població per a adaptar-se o rebutjar la seva obligatorietat. Per a aconseguir-lo, aquesta investigació tracta de combinar una aproximació a nivell microsocial (mitjançant el treball en comunitats o àrees reduïdes), amb una anàlisi més àmplia que tingui en compte el marc general (com els aspectes legislatius que emmarquen les possibles reaccions populars).
dc.descriptionLa historia y la sociología se han ocupado con frecuencia de los temas militares y del estudio de las guerras desde la perspectiva de los hechos políticos o de la organización militar. Pero ésta ha sido sobre todo una historia de los uniformes, de las condecoraciones, de las campañas y batallas, mientras que por el contrario son pocos los estudios que se refieren a la incidencia del Ejército y del servicio militar sobre la sociedad, así como sobre la visión que la población tiene de estas instituciones. <br/>La investigación que presentamos pretende situarse en una perspectiva muy distinta de esa "dimensión militar" de la historia, puesto que trata de las relaciones y reacciones civiles que plantea la instauración del servicio militar. Excepto en casos de sociedades fuertemente militarizadas, existen importantes diferencias entre la ideología militar y la forma como las sociedades reciben esa ideología, lo que provoca diferencias y distinciones, relaciones sociales e interacciones. Este trabajo pretende estudiar los efectos derivados de la implantación del servicio militar obligatorio y las estrategias sociales de la población para adaptarse o rechazar su obligatoriedad. Para conseguirlo, esta investigación trata de combinar una aproximación a nivel microsocial (mediante el trabajo en comunidades o áreas reducidas), con un análisis más amplio que tenga en cuenta el marco general (como los aspectos legislativos que enmarcan las posibles reacciones populares).
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversitat de Lleida
dc.rightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject1878-1960
dc.subjecthistòria
dc.subjectLleida
dc.subjectservei militar obligatori
dc.subjectCiències humanes i socials
dc.subject35
dc.titleQuintas y servicio militar: Aspectos sociológicos y antropológicos de la conscripción (Lleida, 1878-1960)
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record