Universitat de Lleida
    • English
    • català
    • español
  • català 
    • English
    • català
    • español
  • Inicia la sessió
Repositori Obert UdL
Visualitza l'element 
  •   Inici
  • Recerca
  • Medicina
  • Articles publicats (Medicina)
  • Visualitza l'element
  •   Inici
  • Recerca
  • Medicina
  • Articles publicats (Medicina)
  • Visualitza l'element
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of ethanol consumption on colon cancer in an experimental model

Thumbnail
Visualitza/Obre
001552.pdf (140Kb)
Data de publicació
2005
Autor/a
Pérez-Holanda Fernández, Sergio
Rodrigo, L.
Viñas Salas, Joan
Piñol Felis, Carme
Citació recomanada
Pérez-Holanda Fernández, Sergio; Rodrigo, L.; Viñas Salas, Joan; Piñol Felis, Carme; . (2005) . Effect of ethanol consumption on colon cancer in an experimental model. Revista Española de enfermedades digestivas, 2005, vol. 97, núm. 2, p. 87-96. https://doi.org/10.4321/S1130-01082005000200003.
Impacte


Logo de Web of Science    citacions a Web of Science

Logo d'Scopus    citacions a Scopus

Logo de Google Acadèmic  Google Acadèmic
Compartir
Exportar a Mendeley
Metadades
Mostra el registre d'unitat complet
Resum
Aims: the present study was designed to examine the effect of an ethanol supplement on experimental colon carcinogenesis. Material and methods: one hundred and ten 10-week-old Sprague-Dawley rats were divided into five groups: group A (20 rats) received no treatment. Group B (20 rats) received a supple- ment of ethanol at 1.23 g/kg of body weight per day added to their drinking water for 24 weeks. Group C (30 rats) received 18 weekly doses of dimethylhydrazine (DMH) at 21 mg/kg of body weight from the beginning of the study. Group D (20 rats) re- ceived ethylen-diamin-tetracetic acid (EDTA) solution only for 18 weeks. Group E (20 rats) received ethanol at the same dose as group B plus DMH injections at the same dose as the rats in group C from the beginning of the study. All experimental ani- mals were sacrified after 25-27 weeks. Results: no significant differences in the number of rats that developed tumors, number of tumor-free animals, and number of tumors per rat, as well as in macro-microscopic tumoral findings were observed for animals in group C compared to animals in group E. Conclusions: we concluded that the addition of an ethanol supplement does not modify colorectal carcinogenesis using a dy- namic model of tumor induction with DMH.
URI
http://hdl.handle.net/10459.1/60053
DOI
https://doi.org/10.4321/S1130-01082005000200003
És part de
Revista Española de enfermedades digestivas, 2005, vol. 97, núm. 2, p. 87-96
Projectes de recerca europeus
Col·leccions
  • Articles publicats (Medicina) [513]
  • Articles publicats (Cirurgia) [170]

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2023 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a 
 

 

Explora

Tot el repositoriComunitats i col·leccionsPer data d'edicióAutorsTítolsMatèriesAquesta col·leccióPer data d'edicióAutorsTítolsMatèries

Estadístiques

Veure estadístiques d'ús

D'interès

Política institucional d'accés obertDiposita les teves publicacionsDiposita dades de recercaSuport a la recerca

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2023 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a