Universitat de Lleida
    • English
    • català
    • español
  • català 
    • English
    • català
    • español
  • Inicia la sessió
Repositori Obert UdL
Visualitza l'element 
  •   Inici
  • Recerca
  • Producció Vegetal i Ciència Forestal
  • Articles publicats (Producció Vegetal i Ciència Forestal)
  • Visualitza l'element
  •   Inici
  • Recerca
  • Producció Vegetal i Ciència Forestal
  • Articles publicats (Producció Vegetal i Ciència Forestal)
  • Visualitza l'element
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yield and biomass in wheat and barley under a range of conditions in a Mediterranean site

Thumbnail
Visualitza/Obre
013283.pdf (480.5Kb)
Sol·licita una còpia
Data de publicació
2009
Autor/a
Cossani Rial, César Mariano
Slafer, Gustavo A.
Savin, Roxana
Citació recomanada
Cossani Rial, César Mariano; Slafer, Gustavo A.; Savin, Roxana; . (2009) . Yield and biomass in wheat and barley under a range of conditions in a Mediterranean site. Field Crops Research, 2009, vol. 112, núm. 2-3, p. 205-213. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2009.03.003.
Impacte


Logo de Web of Science    citacions a Web of Science

Logo d'Scopus    citacions a Scopus

Logo de Google Acadèmic  Google Acadèmic
Compartir
Exportar a Mendeley
Metadades
Mostra el registre d'unitat complet
Resum
It has been broadly accepted that barley performs better than wheat, particularly under severe stress conditions of the Mediterranean basin. However, this assumption is not based on rigorous evidence. This study compared grain yield, grain yield components and biomass accumulation performances of barley, bread wheat and durum wheat under a wide range of water and nitrogen (N) availabilities on a location in the Mediterranean basin during four consecutive growing seasons (2003/04, 2004/05, 2005/06 and 2006/07). The different experimental treatments enabled the comparison of the three species under wide grain yield ranges. Yields under these treatments ranged from 0.9 to 10.2 Mg ha−1. Grain number per unit area better explained grain yield differences in the three species across experimental years and treatments. Photothermal quotient (PTQ) during the critical growth period (from 20 days pre- to 10 days post-flowering) explained the differences in grain number for all three species (r2 = 0.64; r2 = 0.84 and r2 = 0.56 for barley, bread wheat and durum wheat, respectively). Biomass differences between wheat and barley were generated mainly by their differences in post-flowering growth. Post-flowering growth was positively and directly related to the number of grains set per m2. It was confirmed that it is not universally true that barley yields better than wheat under Mediterranean environments.
URI
http://hdl.handle.net/10459.1/58825
DOI
https://doi.org/10.1016/j.fcr.2009.03.003
És part de
Field Crops Research, 2009, vol. 112, núm. 2-3, p. 205-213
Projectes de recerca europeus
Col·leccions
  • Articles publicats (Producció Vegetal i Ciència Forestal) [777]
  • Publicacions de projectes de recerca del Plan Nacional [2639]

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2022 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a 
 

 

Explora

Tot el repositoriComunitats i col·leccionsPer data d'edicióAutorsTítolsMatèriesAquesta col·leccióPer data d'edicióAutorsTítolsMatèries

Estadístiques

Veure estadístiques d'ús

D'interès

Política institucional d'accés obertDiposita les teves publicacionsDiposita dades de recercaSuport a la recerca

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2022 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a