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dc.contributor.authorLara-Cortés, Estrella
dc.contributor.authorMartín Belloso, Olga
dc.contributor.authorOsorio-Díaz, Perla
dc.contributor.authorBarrera-Necha, Laura Leticia
dc.contributor.authorSánchez-López, Jesús Arnoldo
dc.contributor.authorBautista-Baños, Silvia
dc.date.accessioned2015-09-24T10:40:54Z
dc.date.available2015-09-24T10:40:54Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0186-3231
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10459.1/48757
dc.description.abstractIn Mexico, Dahlia flowers are commonly consumed in different type of dishes; however, there are no reports on characteristics as a functional food. Proximate composition, minerals, vitamin C, phenolic compounds, total anthocyanins, carotenoids and antioxidant activity of dahlia flowers were studied. In general, the highest values for the content of phenolic compounds, anthocyanins and antioxidant capacity were found in the purple dahlia (127.5 mg AG.g -1, 257.5 mg pelargonidin.100 g -1 and 24% of inhibition respectively). The type and concentration of phenolic compounds varied according to the color of the flower. The highest phenolic compound value was for hesperidin (398.9 mg.g -1), while the most detected phenolic compounds in the flowers were gallic and caffeic acids. Based on these results, we can recommend the consumption of dahlia flowers as functional food because it provides phenolic compounds (specially the dark-colored dahlia flowers, since they had the highest phenolic composition and antioxidant activity)
dc.description.abstractEn México, las flores de dalia son comúnmente consumidas en diferentes tipos de platillos. Sin embargo, no existen reportes sobre sus características como alimento funcional. En esta investigación se estudió la composición proximal, el contenido de minerales, vitamina C, compuestos fenólicos, antocianinas totales, carotenoides y actividad antioxidante de flores de dalia. En general, los valores más altos para el contenido de compuestos fenólicos, antocianinas y capacidad antioxidante se encontraron en las flores de dalia color púrpura (127.5 mg AG∙g-1, 257.5 mg de pelargonidina∙100 g-1 y 24 % de inhibición, respectivamente). El tipo y la concentración de cada compuesto fenólico variaron de acuerdo al color de la flor. El valor más alto de compuesto fenólico fue para hesperidina (398.9 mg∙g-1). Los compuestos fenólicos detectados con mayor frecuencia en las flores fueron los ácidos gálico y cafeico. Con base en estos resultados, se puede recomendar el consumo de flores de dalia como un alimento funcional porque aportan compuestos fenólicos (especialmente las flores de coloración oscura, ya que presentaron la más alta composición fenólica y capacidad antioxidante)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.language.isoeng
dc.publisherUniversidad Nacional Autónoma de México
dc.relation.isformatofReproducció del document publicat a: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2013.07.024
dc.relation.ispartofRevista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 2014, vol. 20, num. 1, p. 101-116
dc.rights(c) Universidad Nacional Autónoma de México, 2014
dc.subject.classificationFlors
dc.subject.classificationAntioxidants
dc.subject.classificationVitamina C
dc.subject.otherFlowers
dc.subject.otherAntioxidants
dc.subject.otherVitamin C
dc.titleActividad antioxidante, composición nutrimental y funcional de flores comestibles de Dalia
dc.title.alternativeAntioxidant capacity, nutritional and functional composition of edible Dahlia flowers
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.date.updated2015-09-24T10:40:55Z
dc.identifier.idgrec021371
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.5154/r.rchsh.2013.07.024


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