Universitat de Lleida
    • English
    • català
    • español
  • català 
    • English
    • català
    • español
  • Inicia la sessió
Repositori Obert UdL
Visualitza l'element 
  •   Inici
  • Recerca
  • Tecnologia dels Aliments
  • Articles publicats (Tecnologia dels Aliments)
  • Visualitza l'element
  •   Inici
  • Recerca
  • Tecnologia dels Aliments
  • Articles publicats (Tecnologia dels Aliments)
  • Visualitza l'element
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Volatile ester-synthesising capacity in 'Tardibelle' peach fruit in response to controlled atmosphere and 1-MCP treatment

Thumbnail
Visualitza/Obre
015239.pdf (196.6Kb)
Sol·licita una còpia
Data de publicació
2010
Autor/a
Ortiz Catalán, Abel
Graell i Sarle, Jordi
López Fructuoso, Mª Luisa
Echeverría Cortada, Gemma
Lara Ayala, Isabel
Citació recomanada
Ortiz Catalán, Abel; Graell i Sarle, Jordi; López Fructuoso, Mª Luisa; Echeverría Cortada, Gemma; Lara Ayala, Isabel; . (2010) . Volatile ester-synthesising capacity in 'Tardibelle' peach fruit in response to controlled atmosphere and 1-MCP treatment. Food Chemistry, 2010, vol. 123, núm. 3, p. 698-704. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.05.037.
Impacte


Logo de Web of Science    citacions a Web of Science

Logo d'Scopus    citacions a Scopus

Logo de Google Acadèmic  Google Acadèmic
Compartir
Exportar a Mendeley
Metadades
Mostra el registre d'unitat complet
Resum
Peach fruit is highly perishable, which drastically restricts storage potential and marketing possibilities. Although aroma is a very important attribute for sensory quality of peach, post-harvest procedures, aimed at extending commercial availability of fruit, have focused preferentially on other quality aspects. In this work, we were interested in assessing the effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatment and controlled atmosphere storage on the post-storage production of volatile esters, important aroma-contributing compounds, by fruit of the late season cultivar"Tardibelle". Results indicate that the supply of alcohol and acyl-CoA precursors was altered as a consequence of treatments considered, leading to significant changes in the emission of some volatile esters, particularly of the straight-chain type. Some enzyme activities involved in the production of volatile esters from fatty acids were partially inhibited in 1-MCP-treated fruit, suggesting that they are under ethylene regulation, although tissue-specific differences were also observed. Lipoxygenase and hydroperoxide lyase activities were particularly relevant for these modifications.
URI
http://hdl.handle.net/10459.1/48313
DOI
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.05.037
És part de
Food Chemistry, 2010, vol. 123, núm. 3, p. 698-704
Projectes de recerca europeus
Col·leccions
  • Articles publicats (Tecnologia dels Aliments) [567]
  • Articles publicats (Química) [294]

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2022 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a 
 

 

Explora

Tot el repositoriComunitats i col·leccionsPer data d'edicióAutorsTítolsMatèriesAquesta col·leccióPer data d'edicióAutorsTítolsMatèries

Estadístiques

Veure estadístiques d'ús

D'interès

Política institucional d'accés obertDiposita les teves publicacionsDiposita dades de recercaSuport a la recerca

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2022 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a