Grau en Història de l'Art

Permanent URI for this collection

Treballs de fi de grau en Història de l'Art de la Facultat de Lletres [Més informació]

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 15
  • Item
    Open Access
    Església parroquial de l’Assumpció de la Mare de Déu del Cogul. Una mirada al passat
    (2022) Gort Pretel, Elisabet
    L’església Parroquial de l’Assumpció de la Mare de Déu del Cogul va ser construïda durant la primera meitat del segle XIX, hereva de l’empresa edilícia que s’havia endegat en tot el territori català, durant el segle XVIII, però sobretot durant la segona meitat. Per tant, l’església combina l’estètica barroca preponderant del segle XVIII i el nou llenguatge neoclàssic, l’estil imperant a principis del segle XIX. De la influència d’ambos estils neix una creació única i peculiar, en la que hi destaca la portalada barroca, però amb una clara influència academicista, que es fa evident en tota la façana principal. La seva fàbrica es distingeix per altres aspectes, comuns dins de l’estil de l’època, ja que es tracta d’una planta de saló amb transsepte, i una cúpula i cimbori octogonal al centre, a més a més d’un absis poligonal estilitzat que contrasta amb l’ampli cor situat als peus de l’edifici. A la seva dreta, s’eleva el símbol del poble, un campanar alt de dos cossos rematat per una cúpula vuitavada.
  • Item
    Open Access
    El Mausoleo de Gala Placidia en Rávena: análisis iconográfico y estado de la cuestión
    (2021) Negre Cuenca, Cecilia
    El Mausoleo de Gala Placidia, con su peculiar ubicación y sus enigmáticos mosaicos, muestra las principales características del arte paleo-bizantino y de los primeros años del cristianismo como religión oficial del Imperio Romano; asimismo, nos permite comprender la conjunción de dos pensamientos y conjuntos de ideas muy diferentes entre sí, como son la religión pagana y la cristiana, siendo el objeto de nuestro estudio un claro ejemplo del paso de una decoración pagana a una cristiana y de la remanencia de algunos iconos y la incorporación de otros nuevos. Así pues, este estudio consiste en la contextualización de este edificio dentro de la línea cronológica del Imperio Bizantino y del arte paleo-bizantino, correspondiente a los inicios del mismo, así como un amplio estudio iconográfico de sus mosaicos y de las diferentes teorías que existen al respecto. Finalmente, tras un completo repaso por las diferentes intervenciones de restauración y, sobre todo, de conservación, trataremos brevemente de mostrar la influencia que ha supuesto este edificio para construcciones posteriores.
  • Item
    Open Access
    Els canvis artístics produïts durant el regnat d’Akhenaton
    (2021-06) Mallafré Mateu, Arnau
    El present treball és una anàlisi sobre els canvis artístics produïts durant el regnat d’Akhenaton. En primer lloc, realitzarem un context històric on presentarem el regnat d’Amenhotep III, fet que ens permetrà observar, de manera més clara, les reformes que realitzà Akhenaton posteriorment en els àmbits sociopolític i religiós, amb la implementació del culte a la divinitat solar Aton. En segon lloc, ens centrarem en l’anàlisi artística, en primera instància dels precedents per observar quin tipus de temàtiques, conceptes i formes artístiques romanen i quines són rebutjades en l’estil amarnià. A continuació, versarem el nostre estudi sobre les obres d’art produïdes durant el regnat d’Akhenaton, centrant-nos en les modificacions i canvis que introdueix, i si aquests tenen continuïtat amb la mort del faraó, o si pel contrari són rebutjats i es produeix un retorn a l’ortodòxia.
  • Item
    Open Access
    Organización estructural de Barcino. Fundación, dinámicas urbanísticas y su relación con el entorno
    (2020) García Martín, Francisco Javier
    En pleno momento de renovación de las antiguas calzadas de la Vía Augusta, durante el tercer viaje del emperador Augusto a la zona de Hispania, se proyectaron nuevas colonias a modo de redistribución y mejora de la conexión con los diversos asentamientos romanos por este territorio, fundándose así nuevos núcleos como sería el caso de Barcino. De este modo, en el siguiente trabajo se intenta dar una visión general y completa sobre los orígenes de esta ciudad, introduciendo pues en un primer momento su historia y la relación con esta región, y pasando luego a analizar los elementos principales de dicha ciudad. Así pues, el objetivo de esta investigación es presentar un estado de la cuestión sobre el estudio de los diversos edificios y cuerpos arquitectónicos más relevantes que ayudaron a definir el aspecto de Barcino, así como la relación de estos con las propias dinámicas urbanísticas y con sus alrededores.
  • Item
    Open Access
    Estudi sobre la trajectòria política i artística de la propaganda bolxevic durant la Guerra Civil Russa (1918-1921)
    (2020) Buil Gòdia, Anna
    Després de la Revolució Soviètica de 1917, la propaganda política va ser una eina essencial per assegurar el suport popular al govern revolucionari. En aquest treball de fi de grau, analitzo la trajectòria política i artística de la propaganda produïda i utilitzada pels bolxevics durant la Guerra Civil Russa (1918-1921). Es tracta d’analitzar el poder dels bolxevics per poder explicar la seva concepció sobre l’emancipació de la dona i la forma de contribuir en aquesta a nivell teòric, pràctic i propagandístic. El punt d’arribada del treball és l’anàlisi dels cartells, on culmina tota l’experiència propagandística dels bolxevics. L’estudi dels cartells l’hem realitzat inserint-lo en la gestió soviètica de les arts i el moviment de les Primeres Avantguardes. A més, com es tracta de la plataforma on s’evidencia més clarament el missatge bolxevic, permeten identificar la representació diferenciada del rol de l’obrer, l’obrera, el camperol i la camperola dins el nou sistema comunista.