Grau en Arquitectura Tècnica

Permanent URI for this collection

Treballs de fi de grau en Arquitectura Tècnica de l'Escola Politècnica Superior [Més informació]. Durant els cursos 2010-2012 la denominació oficial va ésser Grau en Enginyeria de l'Edificació. A partir del curs 2012-2013 la denominació oficial és Grau en Arquitectura Tècnica.

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 57
  • Item
    Open Access
    Rehabilitació energètica d’un habitatge unifamiliar mitjançant mesures passives
    (2019-09) Laplana Farré, Robert
    El present treball consisteix en millorar tèrmicament l’habitatge escollit mitjançant mesures passives i, com a conseqüència, millorar-lo energèticament. L’edifici d’estudi es tracta d’un edifici de PB+1 que es va construir l’any 1979. Aquesta rehabilitació energètica no solament es farà considerant mesures passives sinó que, i el més rellevant, es farà utilitzant materials de procedència natural ja que esdevenen uns gran aliats per millorar la salut de les persones i del medi-ambient. Les mesures passives són actuacions relativament fàcils d’aplicar, i sovint de difícil quantificació, que fan que l’habitatge en qüestió millori tèrmicament. Estudiar la distribució segons l’orientació i l’assolellament, augmentar espessors de murs, etc.. en són un exemples. Aquest treball final del grau en Arquitectura Tècnica ha comportat la realització de les tasques següents: En primer lloc s’ha fet una recol·lecció de dades de l’habitatge existent, PB+1. L’habitatge escollit és de propietat familiar, i per tant, es disposava de la documentació gràfica i la memòria constructiva. Tot aquest seguit de documents no era molt extens, ja que formava part de projectes realitzats als anys 1979 i 1989, cosa que ara seria impensable. També, a part de extreure tota la informació proporcionada per aquesta documentació es van fer visites al lloc per tal de prendre les dades necessàries i així, fer un correcte aixecament amb Autocad, programa que s’ha utilitzat per crear tota la documentació gràfica. Tota aquesta recol·lecció de dades ha servit per poder fer un 3D de l’edifici, i així, poder analitzar i pensar millor les actuacions que es duran a terme. Seguidament, es va agafar tota la informació de la qual es disposava i es va introduir al programa de càlcul energètic Cype MEP. Aquest programa va proporcionar el valors actuals de demanda energètica. Després es van introduir totes les mesures plantejades amb l’objectiu de comparar els resultats de l’arxiu de l’estat actual amb el proposat i així, poder avaluar més directament les millores tèrmiques i energètiques aconseguides.
  • Item
    Open Access
    Rehabilitación energética de un hostal
    (2018-07) Llombart Estopiñán, Jorge
    Con este trabajo se pretende estudiar un edificio terciario dedicado al alojamiento temporal (hostal), ubicado concretamente en Alcañiz, y mostrar los resultados obtenidos tras varias propuestas de rehabilitación realizadas con la intención de mejorar sus resultados energéticos y las condiciones de confort e higiene durante su vida útil. Estas propuestas han sido simuladas mediante 2 software de simulación lo que a su vez nos permitirá también comparar los resultados desde 2 aplicaciones informáticas distintas. Se propondrán varios casos según se apliquen unas variables u otras para conformar las propuestas de rehabilitación, intentando cumplir el CTE y alcanzar los criterios del Estándar Passivhaus con el objetivo de compararlos a nivel de aplicación normativa, de demandas y consumos energéticos, emisiones de CO2, coste económico y retorno de la inversión en cada uno de los casos propuestos. Además en uno de estos casos también se plantea un sistema de generación de energía fotovoltaica y térmica en el propio edificio para ver qué resultados tiene en el edificio a nivel de demanda energética, de consumo energético y de nivel de emisiones. Se pretende comprobar que supone ir más allá del cumplimiento normativo vigente para rehabilitación, en aras de conseguir grandes ahorros y ganancias, mejor calidad de vida e inversiones rentables con menores costes de mantenimiento o uso.
  • Item
    Open Access
    Proyecto final de grado de un edificio bioclimático, sostenible y eficiente
    (2017-09) López Rivera, Gabriel Renzo
    El presente Trabajo Final de Grado corresponde al desarrollo de un edificio autosuficiente utilizando como bases a la arquitectura bioclimática y sostenible, este edificio tiene un uso de restaurante y está ubicado en la ciudad de Vigo, Pontevedra. El objetivo es el de utilizar estrategias arquitectónicas sostenibles con el fin de optimizar los recursos y materiales; disminuir el consumo energético; promover la energía renovable; reducir al máximo los residuos y las emisiones; reducir al máximo el mantenimiento, la funcionalidad y el precio del edificio; y mejorar la calidad de la vida de sus ocupantes. Con el fin de lograr una estrategia compositiva lo más eficaz posible, al menor precio posible, se ha realizado un estudio y una clasificación de todas las posibles acciones arquitectónicas, obteniendo como resultados una estrategia ascendente y secuencial como metodología a seguir, siendo la de "realizar un planteamiento arquitectónico sostenible; diseñar con tipologías y estrategias bioclimáticas; proyectar para recuperar; reparar y reutilizar; proyectar para reciclar y biodegradar; proyectar con energías pasivas; incorporar dispositivos de alta tecnología; proyectar con energías activas sostenibles". Una vez realizado todo el estudio y diseño del edificio arquitectónico, utilizando la herramienta de diseño AUTODESK REVIT, se introdujeron todos los datos en herramientas informáticas específicas (CYPECAD MEP y CE3X), con formato de hoja de cálculo, para proyectos de edificaciones pasivas, que nos dará los resultados energéticos. Estas herramienta nos permitirán comprobar si cumple los estándares energéticos de diseño para PassivHaus, y modificar el proyecto en aquellos puntos que sea necesario.
  • Item
    Open Access
    Rehabilitació energètica, comparativa d'implementacions de sistemes per a la minimització de la demanda energètica i estudi i viabilitat econòmica en habitatge unifamiliar
    (2017-09) Miquel Delgado, Joan Carles
    L'objectiu del present projecte es presentar una rehabilitació energètica d'un edifici existent unifamiliar de planta baixa +3, definir els paràmetres descriptius característics de la present rehabilitació conjuntament amb una sèrie de propostes paral·leles per fer una comparativa de demandes energètiques conjuntament amb un estudi de viabilitat econòmica.
  • Item
    Open Access
    Redacció de la diagnosis i l'estudi de rehabilitació de l'ermita de Santa Madrona
    (2017-09) Cervelló Aran, Mònica
    La documentació del present estudi, tant gràfica com escrita, es redacta per establir totes les dades descriptives, urbanístiques i tècniques, per tal de poder rehabilitar i adequar estructuralment l’edifici, considerat segons les normes de la bona construcció i la normativa aplicable.