Universitat de Lleida
    • English
    • català
    • español
  • català 
    • English
    • català
    • español
  • Inicia la sessió
Repositori Obert UdL
Visualitza l'element 
  •   Inici
  • Recerca
  • Ciència Animal
  • Articles publicats (Ciència Animal)
  • Visualitza l'element
  •   Inici
  • Recerca
  • Ciència Animal
  • Articles publicats (Ciència Animal)
  • Visualitza l'element
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparison of fatty acid profiles of edible meat, adipose tissues and muscles between cocks and capons

Thumbnail
Visualitza/Obre
z204110.pdf (169.2Kb)
Data de publicació
2005
Autor/a
Tor i Naudí, Marc
Estany Illa, Joan
Francesch Vidal, Amadeu
Cubiló Travé, M. D. (M. Dolors)
Citació recomanada
Tor i Naudí, Marc; Estany Illa, Joan; Francesch Vidal, Amadeu; Cubiló Travé, M. D. (M. Dolors); . (2005) . Comparison of fatty acid profiles of edible meat, adipose tissues and muscles between cocks and capons. Animal Research, 2005, vol. 54, núm. 5, p. 413-424. https://doi.org/10.1051/animres:2005033.
Impacte


Logo de Web of Science    citacions a Web of Science

Logo d'Scopus    citacions a Scopus

Logo de Google Acadèmic  Google Acadèmic
Compartir
Exportar a Mendeley
Metadades
Mostra el registre d'unitat complet
Resum
The effect of caponisation on fat composition by parts (wing, breast, thigh, and drumstick) and tissues (skin, subcutaneous adipose tissue, intermuscular adipose tissue and muscle) was examined in the present study and fatty acid profiles of abdominal fat and edible meat by parts and tissue components were determined. The sample was made up of twenty-eight castrated and twenty male Penedesenca Negra chicks reared under free-range conditions and slaughtered at 28 wk of age; the birds were castrated at four or eight weeks. Caponisation significantly increased (P < 0.01) the chemical fat content in all parts (16.31% to 37.98% in breast; 21.98% to 34.13% in wing; 21.09% to 49.57% in thigh; 14.33% to 24.82% in drumstick) and led to minor modifications in fat haracteristics, particularly in the thigh and the drumstick, where the unsaturated vs. saturated fatty acid ratio increased from 1.31 to 1.76 ( P < 0.01) and from 1.48 to 2.07 (P < 0.01), respectively. Delaying the age of castration from 4 to 8 weeks increased this ratio by 0.35 in the edible meat. Even though the profile of the abdominal fat is less saturated in capons, all changes occurring on fat quality after caponisation indicate that increased fatness after castration does not imply worse fat nutritional properties.
URI
http://hdl.handle.net/10459.1/10992
DOI
https://doi.org/10.1051/animres:2005033
És part de
Animal Research, 2005, vol. 54, núm. 5, p. 413-424
Projectes de recerca europeus
Col·leccions
  • Articles publicats (Ciència Animal) [629]

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2022 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a 
 

 

Explora

Tot el repositoriComunitats i col·leccionsPer data d'edicióAutorsTítolsMatèriesAquesta col·leccióPer data d'edicióAutorsTítolsMatèries

Estadístiques

Veure estadístiques d'ús

D'interès

Política institucional d'accés obertDiposita les teves publicacionsDiposita dades de recercaSuport a la recerca

Contacteu amb nosaltres | Envia comentaris | Avís legal
© 2022 BiD. Universitat de Lleida
Metadades subjectes a