Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia
Permanent URI for this community
Treballs de fi de grau i màsters de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia [Més informació]
Browse
Browsing Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia by Title
Now showing 1 - 20 of 576
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessAbordaje comunicacional del adulto mayor institucionalizado con depresión(2016-06-15) Fernández González, MiguelTodo profesional sanitario ha experimentado en algún momento de su práctica clínica inseguridad o hasta incapacidad para tratar con determinados pacientes por su idiosincrasia o singularidad. Los adultos mayores con patología depresiva son sin duda parte de estos pacientes, cuyo manejo debe ser delicado y muy meditado. El propósito de este proyecto es profundizar y determinar el enfoque comunicacional más apropiado para el abordaje del paciente geriátrico con patología depresiva. El diseño del estudio es experimental de tipo ensayo clínico aleatorizado, descriptivo, prospectivo y con simple ciego. Los sujetos deberán ser mayores de 65 años diagnosticados de depresión mayor y residentes en una institución geriátrica. La intervención tendrá una duración de 6 meses.
- ItemOpen AccessAbordaje de la cefalea tensional desde la fisioterapia: revisión bibliográfica.(2014-05) Teba Torres, EstherLa cefalea tensional es la cefalea primaria más usual, de una prevalencia elevada y con unas consecuencias socio-económicas de gran impacto. La clasificación realizada por la sociedad internacional de cefaleas (IHS) es importante para poder aportar un diagnóstico, estudio y tratamiento de estas. Asimismo es necesario diferenciar entre cefalea y migraña para poder aportar un tratamiento adecuado. Por ello, el objetivo principal de este trabajo es la revisión y selección de artículos acerca de cefaleas tensionales y las diferentes técnicas de fisioterapia no invasiva, masaje y relajación. Los artículos escogidos son de diferentes bases de datos PubMed, PEdro, Scopus, SCIRUS, ELSEVIER, revista Cephalalgia, Cochrane, Medline, google académico, utilizando palabras clave como “headache, tension-type headache, physiotherapy, treatment, Tension headache pain, physical therapy, relajación, relaxation, massage, cefalea tensional, massage therapy, Progressive muscle relaxation”. Los resultados de los 5 artículos escogidos concluyen que las técnicas combinadas son mejores que las individuales, los resultados son estadísticamente significativos, aunque hay que aumentar el número y la calidad metodológica de los estudios.
- ItemOpen AccessAbordaje de la desnutrición en las personas mayores institucionalizadas: revisión bibliográfica y su aplicación en la práctica clínica(2016-05) Cordón Benito, MartaLa desnutrición es un síndrome geriátrico muy prevalente entre las personas mayores institucionalizadas por lo que se considera de gran importancia el adecuado manejo de los pacientes desnutridos que forman parte de las residencias geriátricas. Los objetivos del trabajo son conocer lo que aporta la evidencia científica sobre las intervenciones frente al tratamiento de la desnutrición en las personas mayores institucionalizadas así como las intervenciones nutricionales que llevan a cabo en dos residencias geriátricas de Lleida. La mayor parte de los estudios determinan la suplementación nutricional como la estrategia más efectiva, no obstante, la administración de vitamina D, los cuidados orales y los cambios en el ambiente también ofrecen resultados positivos. Una de las residencias ofrece suplementos nutricionales mientras que la otra procede a texturizar la dieta. Se han observado discordancias que sugieren una revaloración de las intervenciones con la finalidad de mejorar la atención a las personas mayores institucionalizadas.
- ItemOpen AccessAbordaje en las heridas de difícil cicatrización(2013-05) Monsonís Filella, BenjamíLos conocimientos sobre la cicatrización han evolucionado de forma importante en las últimas dos décadas. Gracias a ello, actualmente es posible predecir la secuencia probable de acontecimientos que tendrán lugar a lo largo de la cicatrización y pronosticar el tiempo aproximado que tardará una herida, pero a menudo, durante la práctica clínica, y a pesar del mayor conocimiento y desarrollo de intervenciones, muchos profesionales de enfermería se enfrentan a diario ante heridas de difícil cicatrización, es decir, la cicatrización se prolonga en el tiempo o no se llega a alcanzar. Estos esfuerzos pueden provocar al profesional un aumento del estrés psicosocial y ansiedad, convirtiéndose en una carga financiera importante para el sistema de salud, ya de por sí, tan necesitado en los tiempos actuales. Estas heridas complejas siguen siendo en la actualidad un problema prevalente y de especial atención en salud, que afecta a pacientes en todos los niveles asistenciales y de todas las clases sociales. Requieren un compromiso de todos los profesionales de salud respecto a la prevención y atención de las mismas hasta el punto final de la cicatrización, por lo que los profesionales sanitarios, deben potenciar avances y conocimientos que permitan un cambio radical en la atención de estas lesiones.
- ItemOpen AccessAbordaje global y tratamiento local de quemaduras de 1r y 2º grado no complejas en pacientes pediátricos. Revisión sistemática. Recomendaciones para una correcta atención de enfermería basada en la evidencia(2020-05) Zapata Martín, GiseleIntroducción: Las quemaduras son la tercera causa de muerte por heridas no intencionadas en menores de 14 años y la segunda en menores de 4 años. La edad de mayor incidencia de las quemaduras es de los 12 meses a los 4 años, siendo mayoritariamente de segundo grado. En este contexto la enfermera es quien decide el tratamiento según la herida y quien realiza el seguimiento. Objetivo: Conocer el estado actual de conocimientos sobre el abordaje enfermero global y el tratamiento de quemaduras de 1r y 2º grado en pacientes pediátricos. Metodología: Se realizó una revisión sistemática en las bases de datos CINAHL, Cochrane Library, CUIDEN® Plus, LILACS, PubMed, SciELO y Scopus con las palabras clave escogidas mediante términos MeSH y DeCS y ciñéndose a los criterios de selección. Resultados: Se han seleccionado un total de 50 artículos, de los cuales se han excluido 39 artículos por no cumplir los criterios de selección. Se analizaron 11 artículos, 2 de estos no superaron el análisis CASPe, por lo tanto finalmente se estudiaron 9 artículos; de los cuales 3 son de casos y controles, 6 son estudios de cohortes, 1 revisión sistemática y 1 ensayo clínico. Conclusiones: Los tratamientos locales usados con mejores resultados son: el apósito con cera de abejas, aceite de oliva y Alkanna tinctoria (L.) con una disminución del dolor y una rápida cicatrización; seguido de la hidrofibra de hidrocoloide (Aquacel®) el cual consigue una epitelización a los 7 días, usado también junto con Zn hialurónico. Además, se ha comprobado que la distracción del paciente pediátrico disminuye el dolor en las curas, logrando una mayor colaboración.
- ItemOpen AccessAbordatge de la lesió neoplàsica cutània. Pla de cures infermer(2020-05) Panadés Cabré, JuditResum: Les ferides neoplàsiques ocasionen en la persona un gran i greu impacte físic i psicològic. L’abordatge de la simptomatologia és complexa i el pronòstic de vida és limitat quan aquestes apareixen. L’objectiu radica en oferir el màxim benestar i confort al pacient i als seus familiars per mitjà de les cures pal·liatives excloent la cicatrització de la lesió. L’elaboració d’un pla de cures que contempli l’aspecte físic, psicològic, social i espiritual que esdevé d’una ferida neoplàsica és essencial per aconseguir un abordatge òptim d’aquesta patologia. Objectiu: Millorar l‘abordatge de les lesions neoplàsiques, mitjançant la creació d’un pla de cures estandarditzat basat en la taxonomia Nanda, Noc i Nic, per tal de controlar la simptomatologia i millorar la qualitat de vida del pacient i la seva família. Metodologia: Es realitza un pla de cures basat en l’evidència científica i la taxonomia Nanda, Noc i Nic. Per a realitzar-lo es fa una cerca bibliogràfica a les bases de dades PubMed, Google Academic, Dialnet, Elsevier, Scielo i Cochrane library durant el període comprès entre l’octubre 2019 i l’abril 2020. Conclusions: La valoració holística de la persona i la visió interdisciplinària són essencials per ajustar les intervencions i activitats adients per millorar la qualitat de vida de la persona, en especial la de la persona afecta d’una patologia complexa com és la neoplàsica. La formació del professional d’infermeria ajudarà a què el pacient s’adapti a la nova situació.
- ItemOpen AccessAbordatge de les ferides cròniques amb la teràpia de pressió negativa : Pla de cures infermer(2022) Cester Sanzo, AndreaLes ferides d’alta complexitat i llarga evolució encara són un gran problema actual; ocasionen incapacitat i disminució de la qualitat de vida de les persones que ho pateixen. Per això és essencial adequar una correcta mesura terapèutica que faciliti i acceleri la seva resolució. La teràpia de pressió negativa (TPN) és una modalitat terapèutica avançada per la curació de ferides. Es tracta d'una teràpia activa i no invasiva que afavoreix la cicatrització de ferides mitjançant l'aplicació de pressió subatmosfèrica al llit de la ferida. Objectiu: Millorar l‘abordatge de les ferides cròniques amb la TPN, mitjançant la creació d’un pla de cures estandarditzat basat en la taxonomia Nanda, Noc i Nic, per tal de millorar la qualitat de vida del pacient. Metodologia: Es realitza un pla de cures basat en evidència científica. Per a realitzar-lo, és dur a terme una cerca bibliogràfica a les bases de dades científiques: PubMed, Dialnet, Scielo, Crchrane library, Elsevier i Google Academic, entre el novembre del 2021 i el maig de 2022. Conclusions: En els darrers anys, s'ha produït un augment de l'ús de la TPN. Els estudis corroboren els seus avantatges davant d'altres mètodes de cura tradicionals, com l'augment de la taxa de cicatrització i l'escurçament del temps de cicatrització total. A més, és necessària la visió interdisciplinària per ajustar les intervencions i activitats adients per millorar la qualitat de vida de la persona.
- ItemOpen AccessAbordatge del diagnòstic de la disfagia orofaringea en les persones grans institucionalitzades: Programa de formació per als professionals de la salut(2017-05-15) Robles Godoy, LluísIntroducció: La disfàgia orofaringea és un dels síndromes geriàtrics menys coneguts i infradiagnosticats en les persones institucionalitzades malgrat l’elevada prevalença. Té gran impacte sobre la salut, la capacitat funcional i la qualitat de vida dels ancians que ho pateixen. A més, que suposa un increment del cost sanitari. És per això que es considera de gran importància un adequat maneig dels pacients institucionalitzats amb disfàgia orofaringea per tal de prevenir i evitar-ne complicacions. Objectius: Conèixer les aportacions i suggeriments de l’evidència científica sobre les intervencions necessàries per al maneig de la disfàgia orofaringea en les residències per tal d’elaborar un programa de formació destinat als professionals sanitaris amb l’objectiu de millorar la seva detecció i maneig. Metodologia: La cerca bibliogràfica s’ha realitzat en la base de dades Pubmed utilitzant diferents paraules claus en relació a l’objectiu del treball. Posteriorment s’ha realitzat una entrevista a la directora de la residència seleccionada. Resultats: S’han seleccionat 9 articles els quals inclouen intervencions com formació presencial teòrica o pràctica i en altres és teoricopràctica, tret d’un que la formació és totalment online. Conclusions: Tots els estudis determinen que, la realització d’un programa de formació per als professionals sanitaris, concretament infermers/res, millora els coneixements, les habilitats i les aptituds enfront la DO, millorant alhora el seu maneig. Per tant, la formació als professionals d’infermeria, a més d’augmentar el coneixement infermer, té una gran repercussió en la salut i la qualitat de vida dels pacients millorant així la qualitat assistencial.
- ItemOpen AccessAbordatge del pacient amb insuficiència cardíaca a atenció primària: evolució a la taxonomia ATIC(2021) Fontirroig i Ferrer, Maria de LlucIntroducció: La insuficiència cardíaca pertany al grup de les patologies cròniques complexes en les quals provoca un canvi radical de l’estil de vida. En aquest document, s’ha dut a terme l’elaboració d’un PCE per a pacients amb IC com a seguiment des del servei d’atenció primària, basat en el model teòric d’adaptació de Sor Callista Roy. El principal objectiu seria elaborar un Pla de Cures Estandarditzat de seguiment per a pacients que presentin IC, per tal d’aconseguir un millor control, acceptació de la malaltia i millorar la qualitat de vida. Metodologia: Es realitza un pla de cures basat en l’evidencia científica i per mitjà de la taxonomia ATIC. Per abordar-lo es realitza una recerca bibliogràfica compresa en els últims 15 anys a bases de dades científiques: PubMed, CINHAL i Google acadèmic. S’inclouen guies sobre la IC nacionals i internacionals i dos llibres: “Terminologia ATIC” i “Modelos y teorías en enfermería”. Discussió: Les persones que pateixen IC, presenten una sèries d’alteracions, concretament un canvi d’estil de vida, per tant els professionals s’han de centrar en realitzar educació sanitària, un acompanyament individualitzat i un important recolzament psicològic. Amb aquest pla de cures dissenyat per mitjà de la taxonomia ATIC, s’aconseguiria un millor control de la patologia per part del pacient i conseqüentment una disminució de les diverses complicacions que deriven d’aquesta. Conclusió: Tant la valoració com l’abordatge multidisciplinari per part d’infermeria són essencials per detectar les necessitats del pacient al llarg de l’evolució de la patologia. Infermeria ha d’estar en constant formació, en l’objectiu de proporcionar i ajustar les cures integrals per tal de millorar la qualitat de vida de la persona i ajudar al procés d’adaptació a la nova situació.
- ItemOpen AccessAbordatge dels sistemes de triatge pediàtric: un instrument per a la priorització de les urgències pediàtriques. Revisió bibliogràfica(2018-05) Jiménez García, MarinaIntroducció: En els últims anys ha hagut un increment dels pacients pediàtrics en els serveis d’urgències hospitalaris. Els motius de consulta no es corresponen amb una major gravetat dels processos que s’atenen i la gran majoria de casos podrien ser derivables a atenció primària. Es necessari tenir un bon sistema de triatge pediàtric per determinar la gravetat de la urgència i assignar el millor recurs i atenció, de manera que les veritables urgències puguin ser ateses amb prioritat. Objectiu: Conèixer els Sistemes de Triatge Pediàtric i analitzar fonaments, bases i motius que justifiquin el seu ús com a instrument per a la priorització de la urgència en pediatria. Metodologia: Es realitza una recerca bibliogràfica en diferents bases de dades sobre els diferents sistemes de triatge pediàtric que s’utilitzen a l’estat espanyol per valorar la seva eficàcia en els serveis d’urgències. Resultats: S’obté un resultat de 14 articles rellevants: 4 revisions sistemàtiques i 10 estudis. Posteriorment es realitza la discussió dels articles. Conclusions: La gran afluència de pacients pediàtrics al SUH disminueix la qualitat assistencial i la seguretat del propi pacient. La majoria de casos son derivables a centres d’atenció primària. El triatge ha de ser realitzat per el personal d’infermeria format prèviament en pediatria i en urgències. Els millors resultats es donen en escales de triatge de 5 nivells quan son utilitzades amb eines complementaries, com el TEP.
- ItemOpen AccessAbsentismo escolar en niños/as y adolescentes con cáncer: una intervención educativa en el metaverso(2022) Vicente Labián, LoidaEl diagnóstico de cáncer en los niños/as y adolescentes de entre seis y dieciséis años supone un riesgo importante de ausencias escolares y, por consecuente, de fracaso escolar. A causa de esto, la preocupación y el miedo por no poder reincorporarse a las aulas presenciales con normalidad y por perder el ritmo académico ha pasado a ser de gran importancia en este grupo de población. Las alternativas a las aulas presenciales para estos niños/as en nuestro país son bastante escasas, siendo las más conocidas y extendidas las aulas hospitalarias. Sin embargo, los resultados de estas aulas no son del todo positivos, ya que muchos usuarios manifiestan niveles bajos de satisfacción y continúan con los mismos miedos y preocupaciones que al principio. Es por ello que se ha diseñado el siguiente proyecto de investigación, con el objetivo de evaluar la eficacia de un programa educativo virtual en la disminución del absentismo escolar en niños y adolescentes con cáncer de la provincia de Lleida que no pueden acudir a clases debido a su enfermedad o a su tratamiento.
- ItemOpen AccessAcompanyament en el dol a familiars de pacients oncològics terminals : Pla de cures infermer(2022) Perpiñá Sánchez, ÍngridResum: El càncer és la principal causa de mort a escala mundial. L’any 2020 es van registrar 10 milions de defuncions arreu del món.La mort o malaltia terminal d’un familiar dona lloc a canvis i desencadena un procés de dol on s’experimenten diferents manifestacions i una disminució de la qualitat de vida. Per tant, és necessari rebre ajuda per part dels professionals sanitaris per poder-hi fer front a través de la relació d’ajuda. Per poder-ho dur a terme, s’elabora un pla de cures actualitzat i basat en l’evidència científica, seguint la taxonomia Nanda, Noc, Nic. Per tal que sigui efectiu, cal tenir en compte tots els aspectes biopsicosocials de cada individu. Objectiu: Definir el rol d’infermeria pel que fa a l’atenció a la família del pacient oncològic terminal, mitjançant un pla de cures estandarditzat basat en la taxonomia Nanda, Noc i Nic, a través de la relació d’ajuda. Metodologia: Es crea un pla de cures basat en l’evidència. Per tal de dur-lo a terme, es fa una cerca bibliogràfica a les bases de dades Pubmed, Cinahl, Scielo, Elsevier i Google Academic durant el període de mesos comprès entre novembre de 2021 i el febrer de 2022. Conclusions: El dol és un procés que cal tractar acuradament adaptant-se sempre a les necessitats de qui l’experimenta. És necessari que els professionals d’infermeria duguin a terme una valoració biopsicosocial de l’individu per poder-li brindar la millor atenció integral, i poder crear un pla de cures adaptat a les seves necessitats a través de l’ús i aplicació de la relació d’ajuda.
- ItemOpen AccessActividad del músculo transverso abdominal mediante electromiografía de superficie en judokas con y sin dolor lumbar inespecífico agudo. Proyecto de Estudio(2017-05-26) Labata Lezaun, NoéPregunta clínica de investigación: ¿Existe algún tipo de alteración en la actividad del músculo transverso abdominal, medido mediante electromiografía de superficie, en judokas que padecen dolor lumbar inespecífico agudo frente a los judokas que no lo padecen? Objetivo: Identificar las posibles diferencias en la actividad del músculo transverso abdominal en los judokas que sufren dolor lumbar inespecífico agudo frente a los que no. Metodología: Se realizará un estudio observacional transversal analítico con 208 judokas catalanes mayores de 18 años divididos en dos grupos según padezcan dolor lumbar inespecífico agudo o no. Se les pedirá que realicen una técnica específica de judo (“morote seoi nage”) y se registrará mediante electromiografía de superficie el nivel de actividad del músculo transverso abdominal, así como su “momento” de activación respecto al resto de musculatura.
- ItemOpen AccessActuació d'infermeria en salut afectiva sexual i reproductiva en adolescents: proposta Programa Educatiu en l'àmbit escolar(2013) Cortes Montero, AnabelL'adolescència és un període de transició entre la infància i l'edat adulta, una etapa del cicle de creixement que marca el final de la infància i anuncia la maduresa, aquest terme s'utilitza generalment per referir-se a una persona que es troba entre els 13 i 19 anys d'edat. En aquesta etapa s'inicia la maduració física, cognitiva, social i emocional del nen o nena en la cerca del camí cap a l'adultesa. Per a molts joves l'adolescència és un període d'incertesa i fins i tot de desesperació; per a uns altres, és una etapa d'amistats internes, de desvinculació de les lligadures amb els pares, de somnis sobre el futur, etc. El desenvolupament físic és només una part d'aquest procés de maduració, ja que els adolescents han de superar també una sèrie de canvis psicosocials, com per exemple: independència dels pares, aprenentatge d'estratègies de comunicació per relacionar-se de forma més madura, desenvolupament de les capacitats intel·lectuals, consolidació de la pròpia identitat, inici de les relacions sexuals, actituds i valors, control emocional, entre uns altres.
- ItemOpen AccessAdicción Infanto-Juvenil a los móviles y redes sociales. Revisión sistematizada de la literatura(2020-05) Pena Núñez, ElenaIntroducció: L'ús de mòbils entre els nens / es i adolescents on aquests tenen accés de diferents continguts i aplicacions com xarxes socials ha estat d'interès d'estudi en la literatura a causa del paper que pot jugar l'exposició perllongada a xarxes socials i el desenvolupament de síndromes psicològics de risc. Objectius: En aquest treball, l'objectiu principal era analitzar la relació de l'ús de mòbils i per tant de xarxes socials i la conducta d'addicció al mòbil que pot generar en infants i adolescents menors de 25 anys d'edat. Metodologia: Es va realitzar una recerca de bibliografia sistemàtica amb l'ús de diferents plataformes d'estudis científics com PubMed, Scopus i Web of Science. La recerca es va realitzar per mitjà de la creació d'una equació de cerca on per mitjà de criteris de selecció es van escollir els articles que van formar part d'aquest treball. Resultats: L'ús de mòbils en general es considera que la major durada de l'ús del mòbil i el període de temps que transcorre fins al primer ús que es dóna en un dia estan relacionats amb addicció a el mòbil. L'ús de mòbils té major freqüència en nens / es i adolescents a mesura que s'incrementa l'edat dels mateixos. Conclusió: A causa de que l'ús més comú que se li dóna als mòbils és a xarxes socials ja que els nens/es i adolescents inverteixen més temps d'ús del mòbil en aquestes aplicacions. S'ha observat que l'exposició a xarxes socials també està associat a factors de risc i conseqüències en problemes de salut psicològics entre els joves.
- ItemOpen AccessAfectació de la qualitat de vida en els nens i adolescents amb malaltia inflamatòria intestinal: Una revisió sistematitzada(2023) Ibáñez Baró, MartinaIntroducció: El terme malalties inflamatòries intestinals (MII) inclou la malaltia de Crohn, la colitis ulcerosa i la MII indeterminada. Mundialment, està augmentant la incidència de casos i n’és un exemple Espanya. Cada una té la seva clínica que l’identifica, suposant un canvi en l’estil de vida, repercutint en la qualitat de vida. La Qualitat de Vida Relacionada amb la Salut és l’avaluació subjectiva sobre com la salut i la malaltia actual de la persona l'afecta per continuar amb les activitats rellevants per ella. Objectiu: Conèixer com les malalties inflamatòries intestinals afecten en la qualitat de vida dels pacients pediàtrics que les pateixen. Metodologia: Es va establir la pregunta d’investigació segons el mètode PICO per definir les paraules claus i iniciar la cerca en Pubmed, Cinahl i Scopus. Acotant la cerca amb criteris d’inclusió i exclusió, duent una anàlisi d’ells per informar dels resultats, dividint-los en dominis. Resultats: Es van obtenir un total de 984 articles dels quals, després de la lectura dels títols, resums i text complet, s’han inclòs 13 estudis. El dolor abdominal i la fatiga són els dos principals símptomes que afecten la QdV. En l’àmbit emocional, els participants senten injustícia per patir la patologia i es determinen les psicopatologies més freqüents en els nens amb MII. En el domini social, la major afectació es veu relacionada amb l’absència a esdeveniments. Finalment, la patologia quadruplica les taxes d’absentisme escolar comparant-ho amb els iguals sense patologia. Discussió: Els resultats obtinguts es mostren concloents en l’afirmació d’una afectació en la qualitat de vida i coincidents amb altres revisions realitzades prèviament, tot i que falta evidència i són necessàries futures investigacions. Conclusions: Els nens i adolescents que pateixen MII presenten una repercussió en la seva qualitat de vida, que es veu repercutida en diversos àmbits.
- ItemOpen Access“Ahora es momento de pensar en él”: Programa de ayuda a las gestantes para dejar de fumar.(2014-05) Morales Papiol, EstherLa presencia de mujeres fumadoras durante el embarazo es un acontecimiento que podemos observar, actualmente, en nuestra población. De hecho, según los datos facilitados por la Generalitat de Catalunya, en el año 2012 la prevalencia de gestantes fumadoras se situó en un 12%. Una gran variedad de estudios han demostrado la relación directa entre el consumo de tabaco durante el embarazo y alteraciones en la salud de la mujer y del feto, entre los cuales destacan el aborto espontáneo, alteraciones en la placenta, un bajo peso del feto al nacer, alteraciones en la lactancia materna, entre otros. Diversos autores han demostrado que el abandono del tabaquismo durante el primer trimestre de gestación disminuye significativamente los riesgos descritos anteriormente, por lo que se enfatiza la importancia del abandono tabáquico antes de la semana 12 de gestación. En el presente programa de intervención, se pretende proporcionar una ayuda a las gestantes para dejar de fumar, marcándose como objetivo conseguir el abandono antes de la semana 12 de gestación. Las gestantes incluidas en el programa son captadas por los profesionales del ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) al principio de su gestación, y se les ofrece la posibilidad de la participación de su pareja. El programa consta de seis sesiones durante las cuales se proporciona a las gestantes habilidades y estrategias para la deshabituación tabáquica, así como consejo sanitario, información, material de auto – ayuda y soporte durante todo el desarrollo del programa.
- ItemOpen AccessAlimentació en l'embaràs i resultats obstètrics i neonatals(2016-05-13) Prim López, ElisabetL’obesitat i el sobrepès al nostre país mostra xifres alarmants segons les últimes dades publicades. Segons l’enquesta de salut de Catalunya del 2011, l’obesitat en dones entre 18-44 anys representa el 21’44% i a Espanya es situa al 49,8% en dones >15 anys i arriba al 62,1% en dones >30 anys segons l’OMS (1,2). Com a professionals de la salut tenim la responsabilitat d’implantar mesures tant per a la promoció, prevenció i tractament precoç, així com el maneig actiu dels problemes de salut. La dieta juntament amb l’exercici físic representen un pilar fonamental per aconseguir reduir els riscos associats a aquesta malaltia que tant poden afectar a la mare com al fetus, a curt i a llarg termini. Un programa nutricional com aquest suposa grans beneficis per a la salut materno-fetal i la consegüent reducció de despeses sanitàries ocasionades per malalties secundàries a l’obesitat. Per altra part, destacar el paper fonamental d’infermeria en el desenvolupament i posta en marxa del mateix. És molt important que hagi més estudis i programes destinats a les gestants.
- ItemOpen AccessAlimentación en adolescentes: propuesta de educación sanitaria en instagram(2018-06) Altisent Lacalle, AnabelLa adolescencia es una etapa de riesgo de excesos y deficiencias nutricionales asociadas a factores bio-psico-sociales, en la cual la adquisición de hábitos y cambios que se producen son claves para su óptimo desarrollo. Es el colectivo que más y mejor se ha adaptado a la masificación de las TIC,incluyéndolas indispensablemente en su día a día. El objetivo del presente trabajo, es crear un programa de educación para la salud sobre alimentación mediante Instagram en adolescentes que cursan educación secundaria en la ciudad de Balaguer.Metodología:Se ha optado por un estudio comparativo antes-después no aleatorio con cuestionarios identificados para evaluar los hábitos y conductas alimentarias de este colectivo así como su grado de adicción a las redes sociales y la satisfacción. El proyecto que se propone se basa en diferentes actividades sobre alimentación difundidas por la red social de Instagram y en función de los principales problemas identificados: malnutrición, sobrepeso u obesidad,trastornos de la conducta alimentaria y abuso de la comida rápida.Conclusiones: La bibliografía analizada muestra que no existen estrategias claras e innovadoras dirigidas estrictamente a los adolescentes y que estimulen actitudes críticas para identificar las potencialidades y riesgos de las redes sociales en materia de promoción de la salud. Instagram puede ser una herramienta de empoderamiento para estimular actitudes y conocimientos que faciliten la adquisición de hábitos saludables.
- ItemOpen AccessAnàlisi i avaluació de la influència de la suplementació de la vitamina D, la cúrcuma i l’omega-3 en dones que pateixen de dismenorrea, mitjançant una revisió sistemàtica(2023) Gazulla Daniel, MarinaIntroducció: la dismenorrea primària és una patologia recurrent entre el sexe femení, caracteritzada per l’aparició de còlics uterins, produint dolor a la regió suprapúbica, just abans o durant la menstruació i en absència d’altres patologies pelvianes. La dismenorrea repercuteix molt en la qualitat de vida i sol estar associada a altres símptomes, majoritàriament gastrointestinals. Els principals tractaments solen ser els antiinflamatoris no esteroides o els mètodes anticonceptius hormonals. Tot i així, existeixen teràpies alternatives no farmacològiques, com la suplementació dietètica, però hi ha poca evidència al respecte. Objectiu: realitzar una anàlisi i avaluació de l’efectivitat de la suplementació de la vitamina D, la cúrcuma i l’omega-3 en dones que pateixen de dismenorrea, mitjançant una revisió bibliogràfica sistemàtica i l’elaboració de material divulgatiu sobre els beneficis de la suplementació en la dismenorrea. Metodologia: a partir de buscadors científics es van seleccionar un total de 14 articles que valoraven l’efecte de la suplementació amb vitamina D, cúrcuma i omega-3 en la dismenorrea. Resultats i conclusions: es van seleccionar 6 articles, 4 articles i 4 articles que analitzaven l’efecte de la suplementació amb vitamina D, omega-3 i cúrcuma, respectivament. Majoritàriament, es va observar una reducció del dolor menstrual i l’ús d’analgèsics durant la menstruació en aquelles pacients que es van suplementar, sigui amb vitamina D, cúrcuma o omega-3. No es van veure variacions de la duració ni del sagnat menstrual després de la suplementació dietètica. Tot i així, actualment, l’evidència científica és molt limitada, per tant, caldrien futures investigacions per extreure unes conclusions sòlides.