Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social
Permanent URI for this community
Treballs de fi de grau i màsters de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social [Més informació]
Browse
Browsing Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 59
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessCoordinación digital de equipos educativos en centros residenciales de acción educativa (CRAE)(2011-09) Argilaga Roig, JosepEste proyecto final de Máster tiene por objeto implementar una herramienta digital de diseño propio y con posibilidades de expansión en el ámbito de la educación no formal. Se lleva a cabo en un escenario real lo cual permite evaluar con posterioridad el grado de optimitzación conseguido en el acceso a la información y el nivel de eficiencia generado en la coordinación entre el equipo educativo y entre este y el equipo directivo. Se pretende, además, que tenga continuidad y sea el inicio de una nueva manera de enfocar la tarea educativa que sea receptiva a aceptar formas evolutivas y cambiantes de trabajar. Estar abierto al cambio es fundamental en el campo educativo dada su propia naturaleza y hay que dejar de lado el pretexto de no cambiar aquello que funciona bien puesto que, tal vez, puede funcionar aún mejor con una inversión que mejore el rendimiento.
- ItemOpen AccessAcompañamiento de los estudiantes de Practicum mediante un E-portfolio y la herramienta de comentarios: estudio de caso(2012) Carrasquer, DeboraEl portfolio educativo ha servido durante los últimos cuarenta años tanto como recurso para alumnos como para docentes con el fin de recopilar y presentar evidencias del propio trabajo y progreso hasta convertirse incluso en una herramienta para la evaluación. Por otra parte, el incremento de estudios sobre el portafolio, la incorporación del nuevo Espacio Europeo de Educación Superior (EEES) y el avance tecnológico han permitido mantener su popularidad e incluso hacerlo evolucionar hasta lo que hoy conocemos como portafolio electrónico o E-portfolio. En el presente estudio de caso, por una parte, se hace un recorrido por las principales investigaciones e influencias acerca de ideas tan esenciales como el Eportfolio, el Practicum y la tutoría y acompañamiento. Y, de un modo más práctico, se centra en el papel del tutor dentro del seguimiento de sus estudiantes mediante la herramienta de comentarios que incorpora el E-portfolio. El principal objetivo de este estudio consiste pues, en analizar el seguimiento de las estudiantes para así proporcionar e intervenir mediante propuestas de mejora. Del mismo modo, se contrastan también las diferentes opiniones entre tutores y estudiantes acerca del Eportfolio y el desarrollo de las competencias profesionales. Este estudio dispone de una muestra de 11 estudiantes de 2º curso de Practicum dentro del grado de Magisterio Infantil en la Universidad de Lleida, su tutor, y otros 3 tutores de la misma Facultad y transcurre durante el curso 2011-2012.
- ItemOpen AccessDisseny d'un sites de Google com a eina d'aprenentatge pel treball de la competència comunicativa en l'àrea de llengua anglesa a l'educació primària(2012) Rovira Sanz, GeorginaEl present treball d’investigació té com a objectiu proposar una eina Web 2.0, un sites de Google, per a l’ensenyament de l’anglès des d’un punt de vista competencial a l’Educació Primària. El sites s’ha dissenyat seguint les necessitats actuals de l’aula i del currículum, aprofitant el ventall de possibilitats que ofereix el recurs, per tal que es pugui observar i deixar patent que el docent pot disposar d'un instrument específic d'organització pròpia i d'interacció amb els seus alumnes que contribueixi a l’adquisició de les competències comunicatives en l’aprenentatge de l’anglès a educació primària.
- ItemOpen AccessPlan de adopción de las TIC en una Escuela de Educación Especial(2013-09) Olmo Soriano, Daniel delLa intención de este trabajo de investigación es diseñar un plan de adopción de las TIC en un centro de educación especial, de manera que aprovechando los recursos existentes del centro se concrete una estructura clara y concisa para que el profesorado, pueda aplicar dentro del aula metodologías mediante el uso de las TIC, que les sirva como referencia durante el trabajo específico realizado con los alumnos. Para ello no sólo se recogen datos que demuestren que el uso de las nuevas tecnologías ayudan, que no mejoran, en el rendimiento del alumnado, si no que además se contrastan con las apreciaciones subjetivas recogidas por los docentes durante la práctica educativa del curso escolar, siendo como objetivo final el proporcionar un plan de adopción de las TIC sistematizado y estructurado para el uso de los recursos tecnológicos disponibles en el centro y fijar unas bases de actuación para el desarrollo efectivo del plan TAC del centro.
- ItemOpen AccessSuma't a la igualtat!(2014-06) Boixadera Guixes, LauraAquest treball analitza la situació actual de la igualtat de gènere i la coeducació en la nostra societat. Un cop realitzat aquest anàlisi es pretén treballar la coeducació familiar a partir d’una intervenció educativa amb pares i infants d'edats entre 8 i 12 anys. El projecte consta de catorze sessions on es treballen quatre grans continguts (usos del temps en la vida quotidiana, formació i estudis, lleure i expressió de les emocions). Les sessions són setmanals, una hora de treball separat entre infants i pares respecte els mateixos continguts i mitja hora de treball en comú (pares i infants). El projecte segueix la metodologia experiencial, és a dir, les sessions pretenen que les famílies puguin analitzar, identificar i reflexionar sobre les seves idees, sentiments i accions de la vida quotidiana tenint en compte les seves creences i idees prèvies. El treball és en grups reduïts per tal de fomentar aquesta reflexió. La funció de l’educador/a és la de fomentar la participació activa de totes les famílies, acompanyant-les en la reflexió i regulació del clima emocional del grup i proporcionar-los estratègies per treballar la coeducació. El projecte va acompanyat d'un bloc informàtic per acompanyar a les famílies i facilitar-los la reflexió, els materials, els recursos, la informació, etc per treballar la coeducació.
- ItemOpen AccessBona ortografia sense esforç a la pràctica(2014-06) Ramos Pla, AnabelEn la nostra societat és un fet constatat que molts dels alumnes realitzen faltes d’ortografia en els seus escrits. Aquest serà un treball d’investigació educativa basat en el mètode d’ensenyament-aprenentatge d’una escriptura eficaç i eficient mitjançant la memòria visual, proposat per Gabarró (2010). A més, com a estudi, consta d’una fonamentació teòrica i treball empíric. Molts dels recursos i el mètode que es proposaran són molt recents i molts docents no saben de la seva existència. Per tant, la seva solució és continuar amb els mètodes tradicionals, tot i saber que no són efectius i que motiven el fracàs escolar. Com a professionals de l’educació, apostem fermament per la innovació educativa seguint el camí que produeixen els canvis educatius i socials.
- ItemOpen AccessEstudi sobre la qualitat percebuda dels usuaris de serveis socials bàsics de la ciutat de Lleida: Centre de Democràcia i Cappont(2014-06) Bergé Comella, JordiAquesta activitat es centra en l’estudi de la qualitat percebuda per part dels usuaris de serveis socials bàsics de la ciutat de Lleida. L’anàlisi s’ha basat en dos centres en concret, Democràcia i Cappont. Per a l’elaboració d’aquesta investigació, s’han combinat tècniques quantitatives i qualitatives. Per una banda, s’ha utilitzat l’escala SERVQUAL per conèixer la percepeció que tenen les persones usuàries dels serveis esmentats i per l’altra, s’han realitzat entrevistes a estudiants del grau de Treball Social que han fet les pràctiques als centres estudiats. Els resultats, ens han servit per poder observar els elements més ben valorats i els aspectes sobre els quals cal incidir per millorar l’atenció. Finament, hem exposat quines creiem que són les modificacions que caldria introduir i quins són els aprenentatges personals d’aquesta investigació.
- ItemOpen AccessGénero y actitudes ante las TIC: estudio de la influencia del uso de ordenadores personales en los centros escolares(2014-06) Cussó Calabuig, RoserEl uso de las TIC en la educación y los cambios metodológicos asociados son uno de los ejes fundamentales de los sistemas educativos actuales. La necesidad de asegurar que todos los ciudadanos asuman un nivel aceptable de competencia digital es imprescindible en una sociedad donde las TIC están presentes en todos los ámbitos. Si la competencia digital es, por tanto, una de las competencias fundamentales de los ciudadanos del siglo XXI, es preciso estudiar las posibles causas que provocan las diferencias respecto a las actitudes de chicos y chicas frente a su uso, así como analizar cuáles son los factores fundamentales que llevan a las jóvenes mayoritariamente a no plantearse su proyección profesional en el campo de las TIC. El descenso de las vocaciones de los jóvenes hacia las ingenierías es una tendencia marcada en los últimos años, más acusada aún por lo que se refiere a las chicas que están infrarrepresentadas en la mayoría de los estudios técnicos, en especial los que relacionados con las TIC. Aunque desde los diferentes estamentos con atribuciones educativas, tanto estatales como internacionales, se reconoce este hecho como preocupante y es motivo de diversas recomendaciones y propuestas de acciones para favorecer la integración de las chicas y mujeres en estudios y trabajos TIC, las cifras no muestran cambios en positivo. Cabe preguntarse cuál puede ser el papel de los centros escolares en revertir esta tendencia y qué acciones pueden tener un efecto claro que conduzca a un cambio. Teniendo en cuenta la creciente tendencia de la implementación del uso de ordenadores personales (programas 1:1) en las aulas y los cambios metodológicos asociados es necesario analizar si algunos de los factores indicados en investigaciones como posibles causas de esta diferencia de género frente al uso de la TIC pueden ser minimizados. Se pretende, por tanto, realizar un estudio sobre el efecto del uso de ordenadores personales en los centros de secundaria en el cambio de las actitudes de chicos y chicas respecto al uso de las TIC, siendo estas actitudes una de las posibles causas que favorecen la baja elección de estudios técnicos por parte de las chicas. Es preciso indicar que las causas de estas diferencias de género son múltiples y que el presente trabajo pretende abordar sólo algunas de ellas. Generar estrategias que incluyan acciones desde diferentes enfoques debería ser una prioridad para asegurar que tanto las chicas como los chicos puedan participar como ciudadanos de pleno derecho en la Sociedad de la Información y romper los estereotipos de género asociados a las profesiones TIC.
- ItemOpen AccessCal cuidar-se per cuidar? qualitat de vida i sobrecàrrega del cuidador informal familiar en cuidadors de persones grans dependents(2015) Viñes Bielsa, AlbaEn les darreres dècades, l’esperança de vida ha augmentat notablement. Aquesta realitat no tan sols implica que visquem més anys sinó que, també, tinguem més possibilitats de patir tota mena de malalties pròpies de l’edat (com les demències, les degeneratives, etc.) i de patir-les més anys. Per edat, els que cuidaven ahir, són els cuidador d’avui: més grans, més envellits i que, a més, cuiden durant més anys. Un cuidador són dues vides. Així que, com la que s’està cuidant, la vida del cuidador també necessita ser cuidada ja que, sinó, la cura pot esdevenir una càrrega i un factor negatiu en el desenvolupament del mateix cuidador amb conseqüències tant físiques, com psíquiques i psicològiques. Aquesta investigació es centra en la realitat d’aquests cuidadors, en la seva qualitat de vida i en la seva experiència; tenint en compte també, els diversos punts de vista dels professionals que, des de institucions distintes, treballen i actuen en aquests casos.
- ItemOpen AccessLa participació social en els mètodes d'intervenció social, Consorci d'atenció a les persones de l'Alt Urgell(2015) Álvarez Villaró, VanessaEl present estudi es centra en investigar el funcionament del Consorci d’atenció a les persones de l’Alt Urgell , en endavant CAPAU, que correspon a l’àrea de serveis socials bàsics del territori de l’Alt Urgell. Aquesta Organització exerceix les competències en matèria de serveis socials per delegació de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. En la cartera dels serveis socials, queda establert que la gestió de les prestacions d’urgència social és competència dels serveis socials bàsics. Així doncs, CAPAU, decideix emprendre un projecte de participació social per a donar resposta a aquestes situacions d’urgència. El projecte es caracteritza per una una metodologia de treball basada en fer partícep a l'usuari en l'entorn social en el qual es desenvolupa durant el tractament de la seva situació.La finalitat de la participació és la de millorar la situació de les persones que la realitzen treballant les seves actituds, les capacitats relacionals, els hàbits, o l’autoestima entre altres. La present investigació vol conèixer amb major profunditat la filosofia que engloba aquesta metodologia, així com els motius que originen que CAPAU l’apliqui. Per altra banda, vol donar veu a les persones que realitzen les activitats socials i de participació comunitària per tal de conèixer quina és la seva visió sobre les mateixes.
- ItemOpen AccessLa percepció de la població cerverina sobre el servei social bàsic(2015) Gañet Soriguera, LauraEls Serveis Socials Bàsics (S.S.B.) són garantits per a totes les persones, especialment per a les que necessiten ajuda i suport per fer front a situacions de necessitat personal bàsica. Dins d’aquests hi ha professionals del Treball Social que treballen per a garantir-ho, i puguin arribar a tenir, aquestes persones, una vida de qualitat digna. Els S.S.B., són de dret subjectiu, de caràcter polivalent, preventiu i comunitari, ara bé, ho coneixen així la població cerverina? Doncs d’això tracte l’estudi, d’esbrinar quina és la visió i percepció de la població, usuària i la que no ho és, del S.S.B de Cervera, província de Lleida.
- ItemOpen AccessLa tauleta digital com a eina educativa als centres d'educació primària i secundària de Catalunya(2015) Fernández Rodrigo, LauraRecents investigacions demostren que la implementació de les tauletes digitals a les aules dels diferents nivells educatius proporcionen una millora en el rendiment acadèmic dels alumnes. El Departament d’Ensenyament promou des de l’any 2013 l’ús de les tauletes digitals als centres d’educació primària i secundària de Catalunya a través de la iniciativa mSchools. Amb aquest motiu, l’objectiu principal de la present investigació és “estudiar l’ús educatiu que se’n fa de les tauletes digitals a les aules dels centres d’educació primària i secundària de Catalunya”. La investigació s’emmarca dins el paradigma interpretatiu, es realitza a través d’una metodologia qualitativa i s’utilitza l’entrevista semi-estructurada com a tècnica de recollida d’informació. Es realitzen un total de 29 entrevistes als diferents col·lectius de la comunitat educativa (equip directiu, coordinadors TIC, equip docent, alumnes i famílies) dels 5 centres de Catalunya participants: 2 escoles de primària, 1 institut i 2 escoles-institut. Es realitza l’anàlisi de les entrevistes i es presenten els resultats a dos nivells: a nivell de centres educatius i a nivell de col·lectius de la comunitat educativa. L’estudi demostra que la tauleta digital és una eina de treball que s’utilitza amb més o menys freqüència depenent del centre i de l’etapa educativa per assolir diferents finalitats. S’utilitza tant per a produir contingut multimèdia i d’ofimàtica a través d’aplicacions de productivitat com per accedir i compartir contingut a la xarxa. L’ús de la tauleta digital en tots els casos produeix un canvi funcional però no en tots significa un canvi pedagògic. Per a futures investigacions, es proposa analitzar estratègies pedagògiques per a la integració de les tauletes digitals, comparar diferents models d’implementació de tauletes digitals i comparar les possibilitats educatives de diferents dispositius tecnològics.
- ItemOpen AccessEl voluntariat: un estímul pels estudiants de Treball Social?(2015-06) Bosch Seguí, NatàliaEl voluntariat és un fenomen que ha estat present sempre en la nostra societat, encara que, segons el context del moment s’ha atribuït un concepte diferent. La primera Escola de Treball Social va ser fundada per una gran massa de voluntaris que tenien la necessitat de fer front a les problemàtiques existents d’aquell moment. Per aquest motiu, el present Treball fi de Grau pretén conèixer quin el grau de participació que tenen els estudiants de Treball Social de la Universitat de Lleida, en l’àmbit del Voluntariat. Com també, identificar els motius que incentiven a què els estudiants realitzin voluntariats i quina és la causa que impedeix als estudiants a fer un voluntariat.
- ItemOpen AccessObserva, pensa, emociona't i actua : programa d'educació emocional per infants i adolescents(2015-06) Forné Samitier, Maria AlbaAquest programa sorgeix de la necessitat de treballar les emocions amb infants amb risc social. L’objectiu principal del programa és aconseguir que els infants adquireixin un major coneixement envers el món de les emocions així com tinguin recursos i estratègies per tal d’identificar-les, gestionar-les i expressar-les. És a dir, es treballa la consciència emocional com a primer pas per tal de treballar l’educació emocional. Treballar les emocions significa treballar per aconseguir una millor convivència i un millor benestar personal i social.
- ItemOpen AccessL'estigmatització social i la malaltia mental. Una mirada polifònica(2015-07) Martínez Asqué, RubenEl treball de final de grau titulat “ L’estigmatització social i la malaltia mental. Una mirada polífonica”, està basat en un treball d’investigació, que s’ha realitzat a través de la recerca d’informació per mitjà de grups de discussió com a tècnica qualitativa d’investigació social. Aquests diferents grups de discussió, estan formats per persones que reuneixen característiques comunes en cadascun dels diferents grups de discussió, ocupant diferents franges d’edats i etapes maduratives personals. A través d’aquesta tècnica qualitativa d’investigació social, s’han tractat diferents qüestions, dividides en diferents blocs en el treball i que tenen relació a l’estigmatització de la societat a les persones amb malalties mentals.
- ItemOpen AccessRobòtica a l'educació infantil i primària. Visió des d'un centre de recursos pedagògics(2015-09) Cabello Ochoa, SaraAl Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de la Noguera s’ha apostat des del curs 2013-2014 per la introducció de la programació i la robòtica als centres d’educació infantil i primària de la comarca, tot comprant material de robòtica educativa oferint-lo en servei de préstec i facilitant la formació i assessorament metodològic al professorat. En aquest context es planteja un estudi exploratori sota un paradigma d’investigació mixt per contribuir i aportar valor afegit a la iniciativa incidint en la dimensió pedagògica o didàctica del currículum. S’analitza la presència de la robòtica educativa en el currículum de l’educació infantil i primària i es dissenya un qüestionari per conèixer les actituds i creences que el professorat de la comarca té cap a la introducció de la robòtica a l’aula i quin és l’ús que en fa. A partir de la recerca bibliogràfica, el resultat del qüestionari, l’opinió d’experts vinculats a la robòtica educativa i l’anàlisi de les actuacions endegades pel CRP, incloses la formació del professorat i la recollida d’experiències d’aula, es reflexiona sobre la iniciativa i es proposen actuacions adaptades a l’entorn per a què la robòtica es pugui integrar de forma natural i progressiva dins del currículum obligatori, facilitant estratègies metodològiques al professorat i posant-la a l’abast de tot l’alumnat en el marc d’una escola inclusiva.
- ItemOpen AccessEducació inclusiva a través dels dispositius mòbils: anàlisi d'experiències en centres escolars de Catalunya(2015-09) Mauri Maldonado, ElisabethLa present investigació és el resultat del Treball Final de Màster anomenat Educació inclusiva a través de dispositius mòbils. Anàlisis d’experiències en centres escolars de Catalunya. L’objectiu és analitzar 28 experiències realitzades en diferents centres escolars de Catalunya amb tauletes digitals i amb una mirada inclusiva a través del Disseny Universal per a l’Aprenentatge. Per aconseguir aquest propòsit es col·labora amb el Departament d’Ensenyament de Catalunya, a través d’un grup de treball anomenat Ús de dispositius mòbils per a la inclusió educativa. En aquest grup de treball és on es realitzen les experiències amb dispositius mòbils. Al llarg de la investigació s’utilitzen diferents tècniques d’investigació per poder aconseguir l’objectiu principal. Les tècniques que s’utilitzen són: anàlisi de documentació, observació no participant i grup de discussió. Els resultats que s’extreuen de l’anàlisi de tota la informació recollida exposen diferents conclusions. Primer, que l’ús de la tauleta digital per si sol no és inclusiu, ja que l’important és el com s’utilitza a les aules. Segon, les característiques i la gran versalitat que tenen aquests dispositius mòbils ajuda a que tots els alumnes puguin participar i tenir èxit a l’aula ordinària. Tercer, les pautes del Disseny Universal per a l’Aprenentatge són una guia molt important per donar un ús inclusiu a la tauleta digital. I per últim, els dispositius mòbils són una gran font de motivació pels alumnes, ja que permeten fer un procés d’aprenentatge més adaptat a les seves necessitats i interessos.
- ItemOpen AccessEl uso de las TIC en la materia de tecnologías en 1º, 3º y 4º curso de la ESO en la región de Murcia(2015-09) Clares Tomás, José FranciscoActualmente las Tecnologías de la Información y la Comunicación (TIC), se encuentran inmersas en nuestro sistema educativo. Su incursión en el ámbito escolar ha sido vertiginosa en la última década, donde el profesorado ha visto como todos los centros educativos se han ido dotando de las nuevas tecnologías (aulas de informática, material multimedia, internet, tablets, pizarras digitales, software y recursos TIC). Con este estudio se pretende detectar cual es el uso actual y real por parte del profesado de la especialidad de Tecnología de la Región de Murcia, respecto de las TIC implantadas en los últimos años en los institutos de Educación Secundaria en la materia de Tecnologías, en los cursos de 1º, 3º y 4º de la Enseñanza Secundaria Obligatoria. Así como detectar las necesidades futuras referente a las TIC que pueda tener este profesorado, su actitud hacia estas nuevas tecnologías y la formación necesaria para llevar a cabo su labor docente conforme a la exigencias del currículo de la materia de Tecnologías. La obtención de la información para esta investigación se realiza a través de encuestas online, realizando un primer análisis estadístico descriptivo referente a que TIC son más utilizadas. Profundizando posteriormente con un análisis estadístico inferencial (Anovas, análisis discriminante, regresiones lineales), intentando encontrar relaciones o diferencias entre variables más actitudinales. Pretendiendo por tanto, dar respuesta a la existencia de una verdadera integración de las TIC en los procesos de enseñanza-aprendizaje. Este trabajo se plantea mediante objetivos e hipótesis, analizando los resultados obtenidos mediante las distintas pruebas estadísticas e indicando las conclusiones al final de cada uno de los objetivos e hipótesis planteadas.
- ItemOpen AccessTreballem junts, millorem tots! Programa de competències parentals(2016) Yael Melano, IvanaAls entorns educatius són cada vegada més presents l’absentisme escolar i les conductes agressives dels joves, a partir d’una entrevista amb l’educadora social d’un institut s’ha detectat que la causa està moltes vegades en la situació familiar dels adolescents. Aquest treball, exposa una intervenció per portar a terme des dels mateixos instituts. Els participants seran aquelles famílies que es troben en situació de risc lleu, i que els seus fills estan cursant el primer cicle de la ESO (Educació Secundària Obligatòria). En aquest es treballaran les competències parentals a través d’una metodologia experiencial, treballant tant amb la família com amb el menor.
- ItemOpen AccessEducar les emocions a través de l'escriptura creativa(2016-05) Sánchez Jordán, NereaEn el document que trobareu a continuació es presenta el Treball Final de Grau d’Educació Primària, cursat en la modalitat de Pla Dual, realitzat el curs 2015-16. L’objectiu del mateix és presentar un projecte interdisciplinari anual per ser desenvolupat a l’etapa de l’Educació Primària, ja que explicita un lligam entre l’educació emocional i l’escriptura creativa. La proposta inclou l’educació emocional a l’escola de manera regulada i funcional des d’un segon nivell de concreció. El document consta de l’anàlisi de necessitats que justifica l’aplicació del projecte. Es desenvolupa el marc teòric així com es mostra la relació entre l’educació emocional i l’escriptura creativa. A continuació, es presenta el projecte amb les parts corresponents que el defineixen: justificació, competències, objectius, continguts, metodologia, activitats, recursos, temporització i avaluació. Finalment, hi trobem una reflexió personal al voltant de tot el document presentat que tanca el treball marcant futures línies d’investigació educativa.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »