Any: 2016 Núm.: 1
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Any: 2016 Núm.: 1 by Issue Date
Now showing 1 - 18 of 18
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessSobre el discurso poético camerunés en lengua española(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Fotso Toche, RodrigueAquest estudi se centra en la poesia camerunesa escrita en llengua castellana i tracta no solament d’efectuar una aproximació entre la poesia i el discurs, sinó també de ressaltar la intenció, la motivació i la finalitat que s’amaguen en l’acte de producció. A més de la relació natural existent entre ambdós conceptes, es confronten els textos poètics amb les principals caracteritzacions de l’anomenat discurs. A partir de tal relació es desprèn que, amb les seves peculiaritats, aquesta poesia és vehicle d’opinions, de descripció i fins i tot de gratitud. D’altra banda, esdevé l’afirmació de la identitat individual i nacional dels seus autors. Presenta les característiques d’un discurs molt ben preparat per a transmetre missatges a la recepció en un llenguatge interactiu manifestat per elements com els interlocutors, el context, els marcadors discursius, el vocatiu i altres estratègies de realització de l’acte comunicatiu.
- ItemOpen AccessLa formación continua del profesorado universitario en España: análisis del programa de la Universidad de Lleida(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Reverter Masià, Joaquín; Alonso Martínez, José Manuel; Molina, FidelAquest article que es presenta, en el qual participa la unitat de formació del professorat de la Universitat de Lleida, té com a objectiu general establir un marc de referència competencial del professorat universitari que permeti redissenyar els plans de formació docent d’acord amb les noves necessitats formatives. L’article es desenvolupa en el marc d’un projecte global del sistema universitari públic català que incidirà en la qualitat i l’excel·lència de la formació del professorat i, conseqüentment, en la formació proporcionada als propis estudiants.
- ItemOpen AccessLa reinvención de Santiago: mito, historia y ficción en Mapocho (2002)(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Ondoa Edzengte, DamasAjuntem mite, història i ficció a Mapocho, per valorar la dimensió historiogràfica del text de Nona Fernández, d’una part; i per mesurar l’impacte discursiu de la seva reescriptura en la consolidació de l’imaginari ideològic de la regió, d’altra banda. L’anàlisi haurà de corroborar que la història de Santiago reedita la de la Conquesta i la Colonització espanyola. També haurà de demostrar que aquesta història va generar mites que s’afirmen en la ficció narrativa. Però per sobre de tot, haurà de confirmar que es tracta de mites emparellats a determinades visions culturals que submergeixen el text en la lògica de la memòria en discòrdia. Significa que mite, història i ficció, estructuren el prisma que permet visualitzar Santiago com a espai mític en permanent reconstrucció.
- ItemOpen AccessL’émancipation et le développement de l’Afrique en question dans l’oeuvre littéraire de la diaspora africaine: le cas de El metro de Donato Ndongo-Bidyogo(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Mvondo, WilfriedAquest assaig pretén demostrar que, per mitjà de la literatura, la diàspora africana pren activament part en la lluita per l’alliberament i el desenvolupament d’Àfrica. És el cas de Ndongo-Bidyogo qui, per intermediari d’El metro, dóna compte de la submissió i del subdesenvolupament d’aquest continent i presenta la doble articulació de l’educació, de l’economia, dels intercanvis lingüístics, de la religió i la medicina com incentiu per a alliberar-se i desenvolupar-se. Així doncs, per a ell, la literatura resulta ser una tribuna en la qual pren indirectament la paraula per denunciar i, sobretot, proposar solucions als problemes de l’ésser humà en general i de l’africà en particular
- ItemOpen AccessLa literatura negroafricana en el marco del comparatismo literario(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Sindze Wembe, NelsonEl present article estudia la relació existent entre la literatura negroafricana escrita i la literatura comparada. Estructurat en dos apartats, la primera part de la nostra anàlisi presenta com ha anat evolucionant el comparatisme literari des de l’eurocentrisme fins a l’obertura a relacions entre la literatura i les altres arts. La segona part exposa les particularitats que la literatura negroafricana aporta a l’ambició del comparatisme que pretén aproximar-se a l’humanisme. Els conceptes d’interculturalitat, transnacionalisme, hibridisme cultural i literari que marquen la creació literària subsahariana són elements importants que el comparatisme literari pot incorporar per concretar la idea de Weltliteratur que l’anima.
- ItemOpen AccessMulticulturalismo y educación intercultural: análisis comparativo de cuatro autobiografías de minoría étnica en Estados Unidos(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Moukouti Onguédou, GeorgesParlar de multiculturalisme i d’educació intercultural és inscriure’s en una dinàmica de coexistència i d’obertura cap a l’Altre. En aquesta perspectiva analitzem Black Boy de Richard Wright, A Walker in the City d’Alfred Kazin, The Woman Warrior de Maxine Hong Kinston i Hunger of Memory de Richard Rodríguez, quatre obres autobiogràfiques de minoria ètnica als Estats Units. Partim de l’observació segons la qual els nostres pobles en particular i el món en general són multiculturals, ja que diferents cultures solen cohabitar en un mateix espai. Com a conseqüència, es planteja el problema de la interrelació entre els diferents grups ètnics-culturals i la qüestió de les identitats.
- ItemOpen AccessAl Norte de Dios de Nelson Estupiñán Bass: Una reescritura paródica de la Biblia(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Billè, EbénézerA la seva novel·la Al Norte de Dios, escrita l’any 1994, l’autor equatorià Nelson Estupiñán Bass utilitza procediments intertextuals com la paròdia per tal de transgredir el discurs bíblic. Així, el Gènesi, els Evangelis i la vida dels principals personatges bíblics es reescriuen i distorsionen a través d’un nou text que destrueix i reconstrueix de forma paròdica el text bíblic. Pel fet de reescriure’l, alguns dels seus episodis es repeteixen, bé que amb diferències, amb transformacions i adicions ficcionals. Aquest estudi pretén considerar Al Norte de Dios com una reescriptura paròdica de la Bíblia, la gènesi i matèria primera de la qual són el Gènesi, els Evangelis i la vida d’alguns personatges bíblics.
- ItemOpen AccessMulticulturalism and transnational formations in Tony Kushner’s Angels in America(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Ngwa, Yvonne IdenEn aquest article es vol demostrar que la representació del multiculturalisme ambient a Amèrica vist per Tony Kushner és palesa a la seva obra Angels in America a través de formacions transnacionals. La seva especificitat rau en el fet de recórrer els diferents aspectes del multiculturalisme. Les teories postcolonials i postmodernes posen de relleu l’heterogeneïtat que caracteritza les cultures a l’obra i justifiquen el multiculturalisme i el transnacionalisme.
- ItemOpen AccessLumière et ombres de la condition féminine: le regard de Malika Mokeddem et de Maïssa Bey sur l’histoire de l’Algérie(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Figuerola Cabrol, M. CarmeLes condicions històriques a les quals van haver d’enfrontar-se les escriptores mencionades van convertir en una croada la seva lluita a favor de l’alliberació de la dona. Perquè se saben víctimes d’un entorn subjecte a una tradició secular, reclamen el seu protagonisme des d’una òptica optimista que transmet l’esperança de trobar un equilibri entre masculinitat i feminitat. Per aquest motiu la seva història privada corre paral·lela a la del seu país. L’article analitza preferentment la visió de Malika Mokeddem. La comparació de les seves tesis amb les de la seva compatriota Maïssa Bey posa de relleu fins a quin punt, més enllà d’un cas particular, les seves respectives opinions tradueixen l’essència d’una cerca identitària comú.
- ItemOpen AccessLo pequeño es hermoso: una visión panorámica de la escuela rural catalana(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Samper Rasero, Luis; Sala Güell, Teresa; Burrial Sancho, XavierEn aquest article pretenem donar una visió general de l’escola rural a Catalunya i del medi sòciogeogràfic en la qual està immersa. En les darreres dècades hi ha hagut canvis en el món rural, que ha deixat de ser essencialment agrícola per transformar-se en un espai residencial, de serveis o bé d’oci. Si tenim en compte els canvis estructurals, però també simbòlics que s’han produït en la societat rural catalana, la percepció que tenim actualment de la ruralitat ja no està associada, com era abans, a la idea d’endarreriment, ignorància, pobresa econòmica o comunicacions deficients. De la mateixa manera, l’escola rural ja no és “la Ventafocs” de l’Administració educativa i, malgrat que representa menys del dos per cent del total dels alumnes de l’ensenyament infantil i primari, gaudeix de professorat qualificat i d’equipaments comparables als de les escoles de ciutat.
- ItemOpen AccessEvolución de la participación de las familias en el sistema escolar español(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Mata Romeu, AnnaEl text té per objecte analitzar les relacions entre les famílies i l’escola en un context històric i institucional. Ambdues s’analitzen sota la premissa que mantenen asimetria de poder i situen al centre del debat a diversos agents, tant públics com privats. Es proposa, pertant, una reflexió sobre els mecanismes de participació de les famílies en el sistema escolar i la seva utilitat o rellevància. Del treball de camp es desprèn que no hi ha una visió unívoca sobre la significativitat que es dóna a la participació de les famílies a les escoles, ja que es distingeix un mosaic d’opinions i visions, sino contraposades, sí divergents. s’establirà una interrelació entre totes aquestes opinions, per mostrar una síntesi explicativa del marc de relacions entre les famílies i els diversos agents del sistema escolar i els reptes i tensions en què es troba immers.
- ItemOpen AccessIdéal moral et idéal social à travers le personnage de Christian Waldo dans L’homme de neige(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Santa, ÀngelsL’article es proposa il·lustrar una de les accepcions que inclou el concepte d’ideal segons George Sand. Se centra en L’homme de neige i el seu protagonista masculí, rere el qual s’endevina la figura de Maurice, el fill de l’escriptora. A més subratlla no sols el component individual del concepte analitzat sinó també la seva vessant moral i col·lectiva. Pren com a punt de partida el paper que juga Maurice Sand a les interpretacions en el marc del teatre de titelles de Nohant per a mostrar com la novel·lista perfila el retrat de l’artista ideal, el qual culmina quan integra els descobriments que li proporcionen els seus viatges. En aquest sentit destaca l’ambient miner amb la dicotomia que el caracteritza. L’estudi mostra també fins a quin punt aquesta novel·la integra poètiques pròpies d’altres gèneres, aspecte fonamental per a comprendre la idea sandiana sobre la bellesa.
- ItemOpen AccessEl ‘Realismo Mágico’ y lo ‘Real Maravilloso’: dos visiones de la literatura postcolonial(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Nomo Ngamba, MoniqueAquest article és un estudi comparatiu del “realisme màgic” i el “real meravellós” com dues visions de la literatura postcolonial, particularment les narratives hispanoamericana i hispanoafricana. Si bé des del punt de vista historiogràfic se sol situar el “realisme màgic” i el “real meravellós” al subcontinent llatinoamericà, les seves manifestacions no queden menys perceptibles en les literatures de l’Àfrica negra. De fet, tots dos subcontinents comparteixen una mateixa realitat històrica: la tracta dels negres, la colonització i el neocolonialisme, que té com a conseqüència la recerca identitària, el rebuig d’alguns valors imposats per l’estranger i el desig de reafirmació d’un llenguatge propi.
- ItemOpen AccessAsociacionismo e inmigración. El papel de las asociaciones de inmigrantes en España(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Garreta i Bochaca, JordiL’evolució del fenomen migratori a Espanya ha comportat, entre altres coses, la continuada creació d’organitzacions que teòricament representen els immigrants. Aquest creixement s’ha produït per l’interès dels mateixos immigrants però, sobretot, per les diferents polítiques implementades, que han condicionat la forma i el paper realitzat per aquestes organitzacions. El treball que presentem és principalment empíric: entrevistes en profunditat a representants d’associacions d’immigrants africans i als seus habituals interlocutors d’administracions i organitzacions no governamentals, fins un total de 45. Els resultats presenten una realitat calidoscòpica (d’estructures d’organització, necessitats...) que ha anat evolucionant i responent, entre altres qüestions, als nous enfocaments polítics d’abordatge del fenomen immigratori i de la cohesió social que han atorgat un rellevant paper a aquestes associacions com interlocutores representatives de la immigració i, sovint, com instruments d’implementació de les polítiques de l’Administració.
- ItemOpen AccessImportancia de la educación emocional en la formación inicial del profesorado(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Rueda Carcelén, Pilar Mireya; Filella Guiu, GemmaAquest article presenta la importància de formar en competències emocionals als futurs docents de les diferents etapes educatives. L’Educació Emocional a tot ésser humà, i en especial als docents, permet donar resposta als nous reptes que planteja la societat del segle XXI: educar per a potenciar la capacitat crítica en una societat del coneixement, capacitat per tolerar la frustració, postergar la recompensa i immediatesa i, sobretot, guiar els futurs adults cap a la competència entesa com a adaptació, superació i realització intra i interpersonal, no com a rivalitat i poder.
- ItemOpen AccessLengua y literatura en las aulas de español como lengua extranjera en el sistema educativo de Camerún(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Manga, André-MarieAquest article va dirigit essencialment als docents, futurs professors i alumnes que tenen una preocupació constant per assolir una bona formació, un bon reciclatge. L’autor voldria posar en relleu el caràcter indissociable de la llengua i la literatura, com a pilars fonamentals tant per a la comunicació i expressió, com per a la construcció de la reflexió. De fet, es considera que si els docents no impartissin separadament les nocions de llengua i literatura, aconseguirien que els seus alumnes dominessin molt millor la competència comunicativa. Per tant, se suggereix que la planificació i la tasca educativa dels discents es concretin tenint en compte aquests dos elements de la construcció dels coneixements, per garantir una millor formació a l’ésser humà.
- ItemOpen AccessAurora de Domingo Miras: una creación dramática de resonancias posmodernas(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Mah, AndréÉs obvi que, avui dia, la visió i l’actitud rupturistes i deconstructivistes del pensament postmodern influeix en gairebé tots els camps del saber humà. Des de la perspectiva literària, la majoria de les obres publicades a partir dels anys 80 cobreix aspectes concrets de les conseqüències del pensament postmodern. Aquest article pretén veure en el drama de Domingo Miras, Aurora, algunes manifestacions d’aquesta episteme postmoderna, concretament, la metaficció historiogràfica, la intertextualitat, la deconstrucció del subjecte i alguns temes actuals.
- ItemOpen AccessInmigración y transformación identitaria: una aproximación a personajes femeninos de la novela africana(Edicions de la Universitat de Lleida, 2016) Solsona Calderó, MontseA través de les obres de quatre escriptores africanes es planteja una aproximació al fenomen migratori i als efectes que produeix en la construcció de la identitat dels individus. Considerem que hi ha una transformació condicionada per un context en el qual el pes de les tradicions es contraposa amb els canvis fruit de l’entrada a la modernitat.