Grau en Ciència i Salut Animal

Permanent URI for this collection

Treballs de fi de grau en Ciència i Salut Animal de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària [Més informació]

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 16
  • Item
    Open Access
    Estudio sobre los factores que afectan al encalostramiento en granjas porcinas
    (2023-05) Atrián Garcés, Javier
    La toma de calostro por parte de los lechones recién nacidos es esencial para su supervivencia y posterior desarrollo, ya que nacen sin apenas defensas debido a la placenta epiteliocorial que presentan los suidos. De esta manera, al tomar el calostro el animal recibe principalmente inmunoglobulinas, pero también lactosa, grasa, factores de crecimiento y otras células de defensa. Para determinar el correcto encalostrado de los lechones, se ha realizado la determinación de las proteínas totales en suero de lechones de 24-36 horas de vida por la técnica del Inmunocrito, teniendo en cuenta diversos factores de la propia granja que puedan afectar a ello. De los 618 lechones muestreados, un 12% no estaban bien encalostrados, mientras que el 88% restante sí lo estaba. Comprobando los factores que pueden influir en el encalostrado se ha demostrado que la paridad de la cerda (p=0,0023), su genética (p= 0,0079), y las instalaciones (p <0,0001) están asociadas con el encalostrado, mientras que la inducción al parto muestra una tendencia significativa (p=0,09). Además de estos factores, se ha visto que el factor granja también era significativo (p< 0,0001), pero dado su intensa asociación con la genética (p< 0,0001) no se puede diferenciar el efecto, por lo que en factor granja no se ha considerado dentro del análisis univariable. Otros factores que no han mostrado asociación estadísticamente significativa han sido: duración de la gestación (p=0,8154), lechones nacidos vivos por parto (p=0,4004), lechones nacidos muertos por parto (p= 0,6480), lechones nacidos totales por parto (p= 0,3044), tratamientos con oxitocina (p= 0,7090) y Split Nursing (p= 0,2090). Por último, la atención de los partos ha mostrado una tendencia estadísticamente significativa (p=0,0551), por lo que se le debería conocer mejor este efecto en estudios posteriores con mayor número de muestras. Al estudiar dichos factores en conjunto en un análisis multivariable, se ha visto que únicamente la paridad (p=0,00530) es capaz de explicar las variaciones en el inmunocrito en la base de datos disponible cuando se han estudiado todos los factores significativos juntos y se ha excluido aquellas variables que presentaban colinealidad ; mientras que al realizar esta comparativa multivariable para una subbase de datos formada por cerdas de genética PIC se ha visto que las instalaciones también son extremadamente importantes en el correcto encalostrado de los lechones (p < 0,0001). De esta manera, con nuestra base de datos, hemos determinado aquellos factores más importantes en el encalostrado, demostrando como afectan y mejorar su conocimiento de cara a aplicarlos en las granjas comerciales, intentando mejorar siempre la salud y viabilidad de los lechones.
  • Item
    Open Access
    Avaluació de l’efecte de diferents variables productives i reproductives sobre la situació i mida de l’aparell reproductor a dia 30- 36 postpart.
    (2023) Roselló Molinero, Xènia
    L’objectiu d’aquest treball és determinar el nombre de parts, ciclicitat, aptitud del semen, sexe del nounat, avortament, nascut mort, metritis, endometritis, retenció de placenta (RP), productivitat lletera i estructura ovàrica afecten sobre la situació (cavitat abdominal, abdominal- pelviana, pelviana) i mida (gran, mitjà, petit) de l’aparell reproductor a dia 30- 36 postpart. L’estudi s’ha dut a terme sobre una població de 324 vaques de raça Holstein d’alta producció i ha tingut una durada de deu mesos. A dia 30- 36 postpart es va dur a terme l’examen de salut reproductiva on es van estudiar les variables comentades anteriorment. Pel processament de les dades es va utilitzar el programa estadístic SPSS on es va aplicar el test de Tukey i en les variables significatives es va realitzar una regressió logística binària. Els resultats confirmen la correlació entre mida i situació de l’aparell reproductiu (p< 0,001) on el 78,8% de les femelles amb l’úter de mida petita el tenen ubicat en la cavitat pelviana. En canvi, el 41,2% de les femelles amb l’úter de mida gran es situa en cavitat abdominal. Els nascuts morts, avortament, ciclicitat, metritis, endometritis, RP i estructura ovàrica no presenten cap efecte sobre la situació i mida de l’aparell reproductor. En canvi, el nombre de parts (p< 0,001) i la productivitat (p< 0,001) tenen un efecte significatiu sobre la situació uterina. Així doncs, les vaques primípares tenen l’aparell reproductor en cavitat pelviana o abdominal- pelviana (p< 0,001) i les vaques amb una productivitat elevada presenten el tracte reproductiu en la cavitat abdominal o abdominal- pelviana (p< 0,001). El semen d’aptitud lletera mostra una tendència estadística en presentar l’aparell reproductiu en cavitat pelviana o abdominal- pelviana (p< 0,053). Finalment, existeix una relació entre el sexe del nounat i la mida de l’aparell reproductor, ja que quan aquest és mascle, les vaques solen presentar l’úter de mida gran (p< 0,016). També s’observa certa tendència estadística (p< 0,053) entre vaques primípares i l’úter de mida petita o mitjana.
  • Item
    Open Access
    Anàlisi històrica dels projectes de cria en captivitat i reintroducció d'espècies de fauna autòctona catalana
    (2022-06) Cardoner Muray, Mar
    La posada en marxa de mesures de conservació de fauna ha esdevingut una necessitat els últims anys a causa del gran nombre d’espècies autòctones que es troben amenaçades. Entre les mesures per mantenir la biodiversitat, es duen a terme projectes de reintroducció. La finalitat d’aquest estudi és: (1) realitzar una valoració objectiva de l’èxit dels projectes de reintroducció realitzats amb espècies concretes de la fauna autòctona mitjançant l’anàlisi d’una sèrie de variables, (2) determinar en quins dels taxons estudiats ha estat més útil la cria en captivitat, i (3) determinar quin tipus de reintroducció és més efectiva en les espècies aviars de la fauna catalana. En aquest estudi s’han analitzat un total de 14 projectes de conservació. D’aquests, un 21 % han estat un èxit, un 14 % un èxit relatiu, un 7 % un no èxit relatiu i un 57 % un no èxit. De les reintroduccions realitzades en aus, aquelles realitzades a partir d’animals salvatges han estat un 10 % més exitoses i la classe de vertebrat més exitosa en la reintroducció d’animals criats en captivitat han estat les aus amb un 40 % d’èxit. Aquest estudi mostra l’elevat percentatge de projectes avaluats com a no exitosos i la necessitat d’establir unes variables concretes per plantejar futurs projectes.
  • Item
    Open Access
    Poner fin a la era de las jaulas “end tha cage age"
    (2022) Arqued Castelló, Lucia
    Aquest treball es basa en la revisió bibliogràfica sobre la nova iniciativa ciutadana “End the cage age” acceptada pel Parlament Europeu, que té com a objectiu acabar amb els sistemes de producció en gàbies. El treball està enfocat a les gallines ponedores i el que suposaria per al sector avícola acabar amb aquests sistemes de producció, així com les diferents alternatives que es presenten (cria de gallines en sistemes lliures de gàbies). Així mateix, aquest treball compta amb una part pràctica on, actualitzant les dades d'un estudi publicat en 2010, he calculat els costos de producció d'una explotació de 150.000 gallines ponedores allotjades en gàbies i, utilitzant dades de diferents estudis, he comparat els costos de producció addicionals que suposaria canviar als sistemes lliures de gàbies.
  • Item
    Open Access
    Estudi i comparació de l'asimetria aparellada en òrbites de Gorilla I Mandrillus mitjançant la morfometria geomètrica
    (2021) Romero i Torres, Francesc
    Al món animal la simetria bilateral és freqüent, tot i que per la influencia de factors genètics i ambientals durant el desenvolupament poden aparèixer asimetries entre els dos costats del cos. La simetria bilateral dels organismes es pot estudiar amb l’asimetria fluctuant (AF), l’asimetria direccional (AD) i l’antisimetria (AS). L’AF es considera com una eina per a valorar la inestabilitat del desenvolupament i es relaciona amb la presència d’estrès durant el desenvolupament de l’animal; l’AD és heretada i es pot utilitzar per detectar diferències funcionals i genètiques entre els dos costats; l’AS, essent la menys freqüent, permet estudiar la distribució bimodal de la direcció de l’asimetria dels individus d’una població. En aquest estudi s’han utilitzat mètodes propis de la morfometria geomètrica per estudiar i comparar la presència d’AD, AF i AS a les òrbites oculars dels gèneres de l’ordre dels primats Gorilla (Gorilla gorilla) i Mandrillus (Mandrillus leucophaeus i Mandrillus sphinx). L’anàlisi s’ha dut a terme amb una mostra de 10 cranis ben conservats de cada gènere, procedents d’animals en captivitat, els quals s’han fotografiat i tractat digitalment per fer-ne el seu anàlisi morfomètric geomètric. Amb l’anàlisi s’han detectat nivells d’AF estadísticament significatius en ambdós gèneres, essent major en Gorilla. Aquest fet es pot relacionar amb l’estrès de la captivitat i una major influència d’aquest en primats hominoides que cercopitecins. D’altra banda, només Mandrillus ha presentat nivells significatius d’AD, la qual, a més, s’ha detectat lateralitzada cap a l’esquerra, que pot ser deguda a una lateralització masticatòria, ja que en comparació a Gorilla, les mandíbules són més llargues i requereixen una musculatura i uns punts d’ancoratge d’aquesta més potents. Finalment, no s’han detectat nivells significatius d’AS a cap gènere. Aquest resultat no ha estat inesperat, ja que aquesta és una asimetria infreqüent al món animal i no s’esperava detectar-ne a les òrbites dels gèneres estudiats.